Sahadaki kaosun nedeni ABD, Suriye'de "SMO" belirsizliği

Suriye'deki tüm silahlı grupların merkezi orduya katılması için girişimler devam ediyor. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu ile Şam yönetimi arasında görüşmelerin devam ettiği iddia edilirken, terörle mücadele eden SMO'nun geleceği merak konusu. Strateji uzmanlarına göre Suriye denklemindeki kirli hesap ve karışıklığın başrolünde ise ABD var.

Son Güncelleme:

Suriye Savunma Bakanlığı, ülkedeki silahlı grupların Savunma Bakanlığı'na dahil edilmesi için görüşme ve temaslara devam ediyor. Yeni ordu için Suriyeli silahlı grupların çoğuyla anlaşıldığı belirtilirken, Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) merkezi orduda nasıl yer alacağı ise merak konusu. Suriye'de merkezi bir ordunun oluşturulma süreciyle ilgili sahadan en son bilgileri aktaran BAU SAM Başkanı ve güç sibernetiği konularında uzman olan Abdullah Ağar ise Şam yönetiminin henüz bu hedeften uzak olduğunu söylerken önemli açıklamalar yaptı. İşte Ağar'ın 'haberglobal.com.tr'ye verdiği bilgiler: 

DÜRZİLER KATILMIYOR

"Şam'daki yönetim hiçbir dini, mezhebi, etnik temele dayanmayan bir ordu kuracağını ifade etti. Bu gerçekten doğru bir yaklaşım, ancak bugün için teorik bir söylemden öteye geçemiyor. Çünkü şimdiki Suriye, sadece mutabakat sağlandığı güçlerden ibaret değil. Kendisiyle hareket eden gruplarla görüşüyor. Bazı mesafeler aldığı da doğru. Ama bu bile rahat bir süreç değil. Çünkü iç savaş sırasındaki güç paylaşımının, kurulmaya çalışılan devlet çatısı altında nasıl şekilleneceği tam bilinemiyor. Esat’a karşı ortak hareket etmiş ama HTŞ ittifakında olmayanlar ne yapacak?"

 Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, silahlı grupların liderleriyle görüştü

YPG SİLAH BIRAKMIYOR

Sahadan örnekler veren Ağar, "Dera ve Suveyda'da bulunan gruplar ne olacak? sorusunu yöneltirken şöyle devam etti: "Suveyda'da Dürziler dedi ki; 'koşullar bizim istediğimiz gibi şekilleninceye kadar silah bırakmayacağız.' Dürzileri İsrail'in manipüle ettiği görülüyor. El Tenef'teki ABD ÖSO'su Suriye'nin yüzde 20'sini kontrol ediyor. Yer altına çekilen Esat ve İran eksenindeki yapılar ne yapacak? DAEŞ’in Badiye-Suriye çölündeki varlığı devam ediyor. Coğrafyaya yayılmış değişik angajmanlarla hareket eden aşiretler, duruma nasıl yaklaşıyorlar? YPG/PKK ne olacak? Bizim için en önemli olan YPG/PKK meselesi. Onlarla da görüşüyorlar ancak YPG silah bırakmayacağını söylüyor. Çok kirli hesapları var. Ve malum, onun da arkasında ABD var."

SMO ŞEHİTLER VERDİ

HTŞ'nin, SMO'nun elindeki 6 sınır kapısını aldığını belirten Ağar, şunları söyledi: "SMO için Şam’daki merkezi hükümetle bir çatışma riski çıkmıştı. Bir istikrarsızlığa neden olmamak için SMO, bütün galiz davranışlara rağmen bu kapıları teslim etti. HTŞ bunu şu ana kadar SMO hariç kimseye yapmadı ya da yapamadı. Sahada konuştuğum bazı insanlar; Suriye’nin toprak bütünlüğü için halen kan ve ter döken insanlar. Hakkaniyetli bir durumun halen ortaya çıkmadığını düşünüyorlar."

SINIRLARI KİM KORUYOR?

"Suriye'nin toprak bütünlüğü sağlanamadı. Bunun için Irak, İsrail, Ürdün, Lübnan sınırlarının merkezi hükümet tarafından korunması gerekiyor. Çünkü egemenliğin temel karinesi sınırları korumaktır. Suriye Geçici Hükümeti uluslararası hukukta meşru görülen tek aktördü. SMO da aynı şekilde. Bu süreçlerin içinde neden yoklar? 13 yıl boyunca en çok kan ve teri onlar dökmedi mi? Hala dökmüyorlar mı? Tabii bir de işin devletler boyutu var. Örneğin Suudi Arabistan’ın, BAE'nin Suriye üzerinde etki geliştirme meselesi. İran’ın pusuya yatma meselesi. İsrail’in ve ABD’nin ince hesaplar meselesi."

Abdullah Ağar: "Suriye'nin toprak bütünlüğü için mücadele eden bir tek SMO var. Son günlerde sadece Tişrin bölgesindeki verilen şehitleri bilmeniz bile bunu idrak etmenize yeter. HTŞ'nin Suriye'nin toprak bütünlüğü için PKK/YPG'ye karşı irade ortaya koymasını dört gözle bekliyoruz."

Ünal Atabay yorumluyor:

"ÜNİTER YAPI BEKLENİYOR"

Güvenlik ve terör uzmanı Ünal Atabay ise yeni ordunun şekillenmesiyle ilgili şunları söyledi: "Suriye yönetimi silahlı grupların merkezi orduya bağlanmasını istiyor. Bunu da eski yapılarını koruyarak değil, ferdi olarak yapmak istiyor. Bu SMO açısından beklentileri karşılamıyor olabilir. Suriye Ulusal Konseyi ve SMO'nun terörle mücadeleden kaynaklı yeni Suriye yönetimine eklenmesinde gecikme var. Bu bela ortadan kaldırıldıktan sonra merkezi orduyla bütünleşme kolaylaşır. Eğer Suriye'nin üniter yapısının oluşmasında sorun yaşanmazsa SMO da bunun bir parçası olacak."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber