Rusya'dan uzlaşı eli, Ankara ile ortak strateji kuracak

Suriye'den çekilen Rusya'nın yeni Türkiye politikası şekilleniyor. Kremlin kaynaklarına göre, Rusya önceliğini Karadeniz'in güvenliği için ortak çalışma zemini kurmaya verecek. Rusya'nın 2.Donald Trump döneminde Ukrayna ile barış görüşmeleri için Türkiye'nin arabuluculuğunu isteyeceği de kulislerden sızan bilgiler arasında. Rus diplomatların Karadeniz, Suriye ve Irak'taki tüm hamleleri için Ankara ile uzlaşmak gerektiğine ikna oldukları da gelen bilgiler arasında.

Son Güncelleme:

Beşar Esad'ın devrilmesiyle birlikte, Rusya ve İran bölgenin kaybedenleri haline geldiler. The Moscow Times gazetesinin Kremlin kaynaklarından edindiği bilgilere göre, “Türkiye" ise Suriye'de kazanan aktör durumunda. Kaynaklar; Rusya'nın bölgedeki tüm hamlelerinde artık Ankara ile uzlaşmak zorunda kaldığının farkında olduğunu ifade ediyorlar. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ayrıca Donald Trump'ın ABD Başkanı olarak göreve başlamasının ardından Ukrayna ile barış görüşmeleri için de Türkiye'nin arabuluculuğunu istemeyi düşünüyor.

Rusya'nın yeni dönemde ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın “İlk icraatım olacak” dediği Ukrayna ile barış görüşmeleri için Türkiye'den arabulucu olmasını isteyeceği ifade ediliyor. Kremlin kaynaklarına göre Suriye'deki rejim değişikliğinin ardından Rusya ile Türkiye'nin yeni dönemdeki siyaseti Karadeniz'in güvenliği üzerinden şekillenecek.

ORTAKLIĞA HAZIR

Rusya büyük iki askeri üssü ve deniz üssüne personelini ve savaş gemilerini geri getirebilmek için Suriye'deki geçici hükümet ile görüşmelerine devam ettiği de kulislerden yansıyan bilgiler arasında. Kremlin'in görüşmelerin kesintiye uğramaması için ülkedeki medya organlarına HTŞ için artık “terörist” değil “silahlı Suriyeli muhalefet” ifadesini kullanması yönünde bir bilgi geçtiği de iddia ediliyor.

UZLAŞMAK ZORUNDA

Türkiye'nin; Suriye'deki mücadelesinde Rusya'ya üstün geldiğine dikkat çeken Rus diplomatlar,  Moskova yönetiminin bölgedeki tüm hamleleri için artık Ankara ile uzlaşmak zorunda olduğuna dikkat çekiyorlar. Kısa süre öncesine kadar Rusya ülkede yalnızca İran, Hizbullah ve Esad yönetimi ile birlikte hamlelerde bulunurken, şimdi HTŞ haricinde strateji çizebileceği yalnızca Türkiye bulunduğu da belirtiliyor. Medyaya yansımayan kulis bilgilere göre Kremlin, “Türkiye karşısındaki jeopolitik baskı unsurunun bütünüyle kaybedildiğini kabul ediyor. Kaynaklar, terör örgütü PP/YPG'ye destek vermeye devam eden Batı'ya güvenmeyen Ankara'nın da; Rusya ile ortak stratejiler belirleme konusunda istekli olduğunu söylüyorlar. 

ÇIKARLARA UYGUN SİYASET

2019-2020 yılları arasında İdlib'dee yaşanan çatışmalarda Türkiye ve Rusya'nın aynı safta yer aldıklarının altını çizen kaynaklar, “iki ülke bunca yıl içinde Suriye'de istikrarlı ve birbirlerinin çıkarlarına uygun faaliyetleri yürütmeyi öğrendiler” diyorlar. Kremlin'e yakın isimler; son dönemde Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin eve dönüşü için Beşar Esad ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bir araya getirmek amacıyla yoğun girişimlerde bulunduğunu da ifade ediyorlar. 

Diplomasi koridorlarında, Rusya'nın 2025'deki önceliğinin Karadeniz'in güvenliği olacağı konuşuluyor. 

TÜRKİYE ARABULUCU OLACAK

Uzmanlara göre, Moskova'nın; Ermenistan ve Orta Asya'da büyük güç kaybına uğraması sonrası, Türkiye'nin Rusya ile diplomatik ilişkilerindeki beklentileri de artmış durumda. Kremlin'in tahminlerine göre, Türkiye'nin mevcut avantajını önce Rusya ile olan doğalgaz anlaşmalarının fiyatlarında ortaya koyması bekleniyor. Suriye'de kaybeden Rusya'ya göre iki ülke arasındaki ilişkileri yeniden “Karadeniz'in güvenliği” önceliği etrafında şekillenecek. Türkiye'nin Rusya'ya meydan okuyacak bir hamle yapmasını beklemeyen uzmanlara göre; Ankara yeniden Moskova ve Batı arasındaki arabuluculuk rolünü de güçlendirecek. Rusya da ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından Ukrayna ile barış görüşmelerinde Türkiye'nin arabuluculuğunu istemeyi planladığı kulislerden yansıyan bilgiler arasında. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber