Rusya'dan çok sert tepki: Bulgaristan çok ileri gidiyor!

Bulgaristan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un uçağının ülkenin hava sahasını kullanmasına izin vermedi.  Rusya'dan çok sert tepkiler geldi.

Son Güncelleme:

TASS ajansının haberine göre, Üsküp'teki AGİT toplantısına giden Lavrov'un bulunduğu uçağı Bulgaristan geçiş izni vermedi. Bulgar makamları buna gerekçe olarak AB'nin yaptırım listesinde bulunan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova'nın da uçakta olmasını gösterdiler.

Bulgaristan'ın izin vermemesi üzerine uçak Yunanistan üzerinden Kuzey Makedonya'ya ulaştı. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bulgaristan'ın kararını "tehlikeli bir aptallık" olarak nitelendirdi. Sözcüye göre, tarihte ilk kez bir hükümet uçak yerine uçaktaki bir kişiyi yasakladı, çünkü Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre uçağın ülkenin hava sahasını geçme izni vardı.

PESKOV'DAN TEPKİ: APTALCA

Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada Bulgaristan'ın sırf içinde Zaharova olduğu için bir Rus uçağına hava sahasını açmayı reddetmesinin "saçma" ve "aptalca" olduğunu söyledi.

Peskov, "Kuşkusuz Bulgar makamlarının tutumunu açıklamak mümkün değil. Bu ilk husus. İkincisi, kesinlikle çok ileri gidiyor. Üçüncüsü ise kesinlikle saçma ve hatta aptalca olarak nitelendirilebilir. Bulgar yetkililere seslenmek ve onları karar alırken rasyonel olmak için ellerinden geleni yapmaya çağırmak istiyorum." 

KAPANABİLİR

Lukoil'e göre, Bulgaristan'ın Rus petrolü ithalatına getirdiği yasaktan muafiyetin iptali ülkedeki en büyük rafinerinin kapanmasına neden olacak.  

Rus enerji devi Lukoil, Bulgaristan'ın AB'nin Rus petrolüne yönelik ambargosundan muafiyetini planlanandan önce sona erdirme kararının ülkenin tek rafinerisindeki faaliyetleri tehlikeye atacağı ve ülkenin akaryakıt piyasası için risk oluşturduğu uyarısında bulundu.

Bulgaristan'ın en büyük rafinerisi olan Neftochim Burgas'ın çoğunluk hissesi Rus özel petrol şirketi Lukoil'e ait ve bu şirket tarafından işletiliyor. Tesiste üretimin durma ihtimali, Balkan ülkesinde yakıt tedarik krizine yol açabilecek lojistik riskler taşıyor.

Bulgar medyasının aktardığına göre, Lukoil, "1 Ocak 2024'ten itibaren Bulgaristan pazarında kullanılmayan petrol ürünlerinin ihracat kotalarının iptal edilmesi, Aralık 2023'ten itibaren Rus petrolünün kullanım izninin feshedilmesine eşdeğerdir" açıklamasında bulundu. 

Şirkete göre, petrol ürünlerinin ihraç edilememesi tesisin depolarının hızla dolmasına yol açacak ve üretimin durdurulması gerekecek.

Lukoil açıklamasında, "Bu durum, işletmeyi artan teknolojik ve lojistik risk koşullarına sokabilir ve Bulgaristan pazarına yakıt tedariki için bir tehdit oluşturabilir" denildi.

Lukoil Neftochim Burgas yönetimi, Bulgar makamlarını kapsamlı bir çözüm bulmak üzere acil diyaloga geçmeye çağırdı.

17 Kasım'da Sofya'daki parlamento çoğunluğunun üyeleri Lukoil Neftochim Burgaz fabrikasına ilişkin yeni kısıtlamalar üzerinde anlaştı. Karara göre, işletmenin 2 Mart 2023 tarihinden itibaren Rus petrolünü işlemek için kullanması yasaklanacak ve ocak ayından itibaren yakıt ihracatı için kota alamayacak.

İlgili yasa tasarısının bu ay sonuna kadar parlamentoda kabul edilmesi bekleniyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Sonraki Haber