Rusya'da isyan kapıda mı? Wagner'de liderlik mücadelesi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin isyan girişimi sonrası Wagner'in başına Andrey Troşev'i getirmek istediğini açıkladı. Rusya'da tanınan eski bir komutan olan Troşev ise kuralsızlığıyla biliniyor. Troşev isminin Wagner içinde güç savaşı ve olası yeni bir iç isyan başlatabileceği de iddia ediliyor.

Son Güncelleme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, isyan eden paralı asker şirketi Wagner'in yeni şefi olarak Evgeni Prigozhin'in yerine şirketin dört ana kurucu isminden birisi olan 'Sedoi' (Rusça Gri Saç) lakaplı Andrey Troşev'in getirilmesini istiyor. Akıllara bir yandan Troşev'in kim olduğu sorusu gelirken diğer yandan Rus istihbarat kaynaklarına göre Wagner'de ikiye bölünme yaşanabilir. Wagner'in askeri kanadı Dmytro Utkin'i desteklerken Moskova ve St. Petersburg'daki idari kadro ise Troşev'i destekliyor. Bu bölünmenin Wagner'de örgüt içi güç savaşı ve beraberinde yaşanabilecek yeni bir isyan hareketi yaratmasından korkuluyor.

Wagner isyanı sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in paralı askeri şirketi hangi yönde kullanacağı belirsizliğini halen koruyor.

TÜM SAVAŞLARDA YER ALAN ESKİ KGB AJANI

Rus devlet kayıtlarına göre 61 yaşındaki Andrey 'Sedoi' Nikolayeviç Troşev ülkesinde son derece iyi tanınan eski bir komutan. Albay rütbesiyle ordudan emekli olan Troşev daha önce Sovyet dönemi Rusya'sında iç istihbarat servisi KGB'nin ajanı olarak görev yaptı. Sovyet-Afgan Savaşı'nda (1979-1989), İkinci Çeçenistan Savaşı'nda (1999-2000) ve Rusya'nın Suriye'deki iç savaş çatışmalarında komutan olarak görev aldı. Ülkedeki en üst düzey devlet madalyası olan 'Rusya Federasyonu Kahramanı' madalyasına da sahip olan Troşev ayrıca iki kez Kızıl Yıldız madalyası iki kez de Üstün Hizmet madalyasıyla ödüllendirildi.

ALKOL KOMASINDAN HASTANELİK OLDU

Devlet arşivlerindeki bilgilere göre Troşev çatışmalardaki acımasızlığı ve alkol problemi dolayısıyla aynı zamanda Rusya ordusu üst kademeleri tarafından üç kez uyarı da alan bir isim. Troşev Rusya Kamu Yönetimi Akademisi'nden mezun. Emekliliğinin ardından Suriye'deki iç savaşa Rusya adına giden üst düzey isimler arasında yer alan Troşev burada Wagner'in iç güvenlik hizmetlerinden ve lojistiğinden sorumlu yetkili olarak görev yaptı. “Yüzlerce insanın sorgusuz sualsiz ölümünden” sorumlu tutulan Troşev 2017 Haziran ayında Wagner'in merkezinin de bulunduğu St. Petersburg kentinde aşırı alkolden baygın ve “aklen istikrarsız” halde bulundu. Troşev'in beraberinde Suriye'deki stratejik haritalar, 5 milyon ruble ve 5 milyon dolar nakit parayla geldiği de anlaşıldı.

EN ÇOK AMBARGO UYGULANAN İSİM

Andrey Troşev, Wagner'deki görevlerinin yanı sıra St. Petersburg kentinde bulunan Savaş Gazilerini Koruma Derneği'nin de başkanlığını yürütüyor. Troşev'in Rusya'da savaş gazileri arasında etkili bir isim olduğu da ifade ediliyor. 13 Aralık 2021 tarihinde Avrupa Birliği üyesi tüm ülkelerin ortak ambargo kararı aldığı Wagner yetkilileri arasında Troşev de bulunuyor. Troşev ayrıca İngiltere'nin de ambargolu isimler listesinde yer almakta. Rus devlet arşivine göre medyada yer almasa da Wagner'in içinde en çok yaptırım uygulanan isim de Troşev. Arşivdeki bilgilere göre Troşev'e 26 Şubat 2023 tarihinde Ukrayna tarafından ulaşım ve ticaret yasağı ambargosu uygulama kararı alındı. 20 Nisan 2023 tarihinde de aynı yönde bir ambargo kararı İsviçre'den çıktı. 

Rusya'nın paralı asker şirketi Wagner'de Troşev (solda) - Utkin (sağda) çekişmesinin olası yeni iç isyana daha neden olabileceği korkusu yaşanıyor.

LİDERLİK ÇATIŞMASI İSYAN MI YARATACAK?

Rus kaynaklara göre Andrey Troşev ile Dmytro Utkin paralı askeri şirket içinde “çok yakın çalışma arkadaşları.” Ancak ayaklanma sonrasında Wagner içinde liderlik için güç savaşı başladığı ve Utkin - Troşev çekişmesinin olası yeni bir iç isyana daha neden olabileceği korkusunun yaşandığı da ifade ediliyor.

SAVUNMA BAKANINI BİLE ÜRKÜTTÜ

Ukrayna'dan ayrılarak kurulan ayrılıkçı Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin eski Savunma Bakanı İgor Girkin geçtiğimiz ay Evgeni Prigojin aracılığıyla “cephede Troşev ile tanıştıklarını” açıklamıştı. Girkin, Troşev'in karakteri ve yöntemlerinin “kendisini ürküttüğü için” bir daha görüşmediklerini de ifade etmişti.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber