Rusya-Ukrayna gerilimi güney sahillerinden nasıl görülüyor?
Türkiye'ye en fazla turist gönderen ilk ülke Rusya, üçüncüsü ise Ukrayna. Bu iki ülke arasında yaşanan her gelişme turizm işletmecileri tarafından ilgi ile takip ediliyor.
Dünyayı savaşın eşiğine getiren Ukrayna-Rusya krizinde gerilimin dozu gittikçe düşüyor ancak hala jeopolitik endişeler devam ediyor. Rusya savaştan kaçınmak istediğini söylese de sınırlarında NATO üyesi bir ülke (Ukrayna) görmek istemiyor. Günlerdir süren gerginliği azaltmak için Türkiye de iki ülke arasında arabulucu olmak istiyor. Bu kapsamda geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ukrayna'ya gitmişti.
Rusya ve Ukrayna ile bağlarımız hem ticaret, hem de turizm açısından çok kuvvetli. Yıllardan beridir ülkemize en fazla turistin geldiği ilk 5 ülkenin arasında Rusya ve Ukrayna hep yer alıyor. Özellikle güney sahillerinin vazgeçilmez turistleri arasında Ruslar ve Ukraynalılar geliyor.
Bu kapsamda önceki gün haberglobal.com.tr'ye konuşan tur acenteleri Türkiye'den de Ukrayna'ya seyahatlerde azalma olduğunu belirtmişlerdi.
"BÜTÜN PAYDAŞLAR ETKİLENİR"
Peki, Rusya-Ukrayna'daki bu tehlikeli gerginliğin sürmesi veya sıcak savaşa dönüşmesi durumunda güney sahillerindeki oteller ve işletmelerin durumu ne olacak?
Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, Rusya ve Ukrayna'nın hem Türkiye hem de Antalya ve ilçeleri açısından çok önemli bir pazar olduğunu söylüyor. Alanya bölgesinin üç önemli ekonomik ayağının başında turizmin geldiğini ifade eden Sili, "Turizm olmadığı zaman Alanya'da bütün paydaşlar esnaflar, inşaatçılar, emlakçılar etkilenir. Turizm 50'nin üzerinde sektöre can veriyor. İşletmeler iğneden ipliğe her şeyi iç pazardan temin ediyor. Bölgemizi domine etmiş bir ekonomik olgu olan turizm olmazsa herkes etkilenir" diyor.
ANTALYA'YA GELEN TURİSTLERİN YÜZDE 40'I...
Rusya-Ukrayna arasındaki yaşanan gelişmeleri büyük dikkatle takip ettiklerini belirten Sili, "Genel hatlarıyla baktığımızda, burada bir sıcak savaş olmayacağı yönünde beklenti içerisindeyiz. İşletme sahipleri endişeli bekleyişini sürdürüyor. Sadece Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimi değil, bütün ülkeleri takip ediyoruz. Çünkü turizm güven unsuru üzerine kurulmuş bir sektör" şeklinde konuştu.
Sili, Antalya Havalimanı-Alanya Gazipaşa Havalimanı'na inen turist sayılarını ise şöyle açıkladı: "2019 yılında 15 milyon kişi inerken, bunun 5 milyon 582 bin 763'i Rusya vatandaşı, 803 bini 684'ü ise Ukrayna vatandaşı. Antalya ve Alanya Gazipaşa Havalimanı'na inen toplam misafir sayımızın yüzde 40'ı Rusya ve Ukrayna ağırlığında. 2021 yılında ise havalimanlarımıza 10 milyonun üzerinde misafir indi. Bunun 3 milyon 586 bin 928'i Rusya, 1 milyon 271 bin 671'i Ukrayna'dan. Bu rakamlar iki ülkenin Antalya'nın turizmine etkisini görebiliyoruz."
"KAPANMAZ YARA AÇILIR"
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Batı Antalya Bölge Başkanı Rıza Perçin de bölgedeki turizmin savaşın şiddetine ve nasıl olacağına bağlı değişebileceğini söylüyor. Perçin, "5-6 yıl önce Ukrayna'da yaşanan savaş gibi olursa bölge tabi ki etkilenir. Savaşan ülkeler vatandaşlarını salmak istemeyecek. Olası bir savaş çıkarsa Rusya ile yaşanan uçak krizinden daha çok büyük yara açacaktır turizmde" dedi.
Otel, işletme sahipleri ile konuştuklarını belirten Perçin, "Bugünden itibaren savaş endişesi bitti diyoruz, umutluyuz. Savaş gibi bir senaryoda pandemiden daha kötü olur. Çünkü bölgemizdeki istihdamın yüzde 80'i turizmle alakalı. Şu anda Rusya'dan yapılan rezervasyonlar pandemiye rağmen çok çok iyi. Ancak savaş tehlikesi olursa çok başka bir senaryo" ifadelerini kullandı.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı ise, Rusya ve Ukrayna arasında devam eden tehlikeli gerginliğin, turizme etkisinin anlaşılması için biraz beklenilmesi gerektiğini belirterek, "Önümüzdeki haftalarda iki ülke arasındaki gerginliğin sonuçlanmasını bekleyelim derim. O zaman ancak yorum yapmak daha uygun olur" diyor.
cihat.aslan@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel