Suriye bitti sıra Libya'da! Ruslar askeri yığınağa başladı
Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından Suriye'deki önemli hava ve deniz üslerinden çekilen Rusya, savaş gücünü Libya'ya taşıyor. Avrupa Birliği ve ABD ise diken üstünde. Halife Hafter'i Rus üslerine izin vermemesi yönünde ikna etmeye çalışan yetkililer, kritik ülke konumundaki Türkiye'nin kararını da merakla bekliyorlar.
Rusya, Suriye'de biri deniz ikisi hava olmak üzere üç ana askeri üssünden çekildi. Avrupa ve ABD'li askeri kaynaklara göre ise Rusya söz konusu üsleri bu kez Akdeniz'in göbeğinde, Libya'da açmayı planlıyor. Moskova, Libya'daki askeri birlik sayısını arttırdı ve bölgeye çok sayıda askeri araç ve mühimmat da göndermeye başladı. İddialara göre Rusya hem küresel yatırımlarının hem de paralı askeri şirketinin en güçlü olduğu Afrika'daki faaliyetlerini bu üsler üzerinden gerçekleştirmek istiyor. Başta Fransa ve İtalya olmak üzere Akdeniz'e kıyısı olan Avrupa ülkeleri ise diken üstünde. ABD de Halife Hafter'i, Rusya'ya izin vermemesi için ikna etmeye çalışıyor. Çözümdeki en kritik ülke ise Libya'daki etkin gücü dolayısıyla Türkiye. Gerek ABD gerekse de Avrupa Birliği, Türkiye'nin alacağı tavrı ve kararı merak içinde bekliyorlar.
S-300'LER GÖNDERİLDİ
Rusya'nın Libya'da açmayı düşündüğü büyük hava ve deniz üsleri sayesinde bir yandan Doğu Afrika'da ve Sahel bölgesinde diğer yandan ise Orta Afrika Cumhuriyeti ve Sudan gibi ülkelerdeki aktif askeri faaliyetlerini yoğunlaştıracağı iddia ediliyor. ABD merkezli Defense News savunma yayın organının iddiasına göre söz konusu askeri üsler; Libya'nın doğusunu kontrol eden Mareşal Halife Hafter'in hakimiyeti altındaki bölgelerde açılacak. Ülkenin batısında ise Türkiye'nin desteklediği ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti bulunuyor. Pentagon'un elde ettiği bilgilere göre Rusya'nın hali hazırda ülkede bulunan yaklaşık 2 bin askeri ülke genelinde 10 bölgede operasyon yapıyor. Bir başka gelişmede Moskova'nın Suriye'den çekilmesinin ardından Libya'ya çok sayıda S-300 ve S-400 hava savunma sistemi göndermiş olması.
BÜYÜK PANİK
Başta Fransa ve İtalya olmak üzere Akdeniz'e sahili bulunan NATO üyesi ülkelerde ise panik havası hakim. Pentagon'un paylaştığı bilgilere göre İtalya Savunma Bakanlığı'nın teyakkuz haline geçmiş durumda. Bakanlık, Rusya'nın bölgeye kurmaya başladığı hava savunma sistemleri dolayısıyla Avrupa'nın bölgedeki operasyon kabiliyetinin çok zayıflayacağı düşüncesinde. Fransa Savunma Bakanlığı ise Rus denizaltılarının Akdeniz tabanındaki sivil ve askeri iletişim kablolarına zarar vereceği endişesi taşıyor.
KRİTİK ÜLKE TÜRKİYE
NATO kaynaklarına göre; Rusya'nın, Libya'da bulunan askeri üslerinden askeri cunta rejimlerine yoğun silah ve maddi destek gönderiliyor. Bu üslerde ayrıca Halife Hafter güçlerinin eğitilip, donatıldığı da biliniyor. NATO kaynaklarına göre, Hafter hava üslerinin açılmasına onay verse de Libya'da Rus deniz üssü fikrine sıcak bakmıyor. Pentagon yetkilileri ise Lazkiye'deki Rus savaş gemilerinin bir kısmının Libya'ya yöneldiğini iddia ediyorlar. Hem Pentagon hem de NATO kaynakları, Libya'nın batısındaki en etkili ülke olan Türkiye'nin alacağı kararın kritik öneme sahip olduğu konusunda hemfikirler.
PARALI ASKER SEVKİYATI
Diğer yandan Birleşik Devletler merkezli bir başka küresel savunma yayın organı olan The Defense Post ise, Rus paralı askeri şirketlerinin Moskova'nın müttefiki Beyaz Rusya üzerinden Libya'ya hava yoluyla taşındığını iddia etti. ABD'nin geçtiğimiz yıldan bu yana Halife Hafter'i hakim olduğu topraklarda Rus üssüne izin vermemesi yönünde ikna etmeye çalıştığını gündeme taşıyan yayın organı; Moskova'nın Libya'daki faaliyetlerini “Suriye'deki gibi gizli tutamayacağını” öne sürdü.
Kaynak: Web Özel