Rusya'da TikTok krizi! 'Bazı videolar uçuyor'
Rusya'da 25 milyon kez indirilen TikTok'ta rejime muhalif olan bazı videoların platformdan kaldırıldığı iddia ediliyor. Rus hükümeti 'illegal' içeriklerin peşinde olduğunu söylerken TikTok yönetiminden açıklamalar geliyor...
Derleme: Haberglobal.com.tr
22 yaşındaki Mikhail Petrov’un TikTok hesabı bu yıl Rusya’da yaşanan siyasi protesto gösterilerini yorumladığı videolar sebebiyle oldukça ilgi çekiyor.
Kısa sürede 250 bin aboneye ulaşan Petrov, St. Petersburg Yüksek Ekonomi Okulu’un yetenek programına davet edildi. Bu davetten kısa bir süre sonra videolarındaki muhalefet tonu düşmeye başladı.
TikTok dünyanın dört bir yanında eleştirilerin hedefinde. ABD, Trump döneminde platformu millileştirmeye çalışırken Rus yönetiminin uygulamanın Rusya’daki tavrından memnun olduğunu belirtiyor. Pek çok ülkede içerik silme veya kaldırma taleplerine mesafeli olarak yaklaşan TikTok’un Rusya’da bu talepleri daha hızlı karşıladığı ifade ediliyor.
'İKTİDARA MUHALİF VİDEOLARIN SAYISI DÜŞTÜ'
Rusya’nın sosyal medya politikalarını belirleyen resmi heyette olan fakat ismini açıklamak istemeyen bir kişi bu yılın başında TikTok ile temasta bulunduklarını söyledi. Bu görüşmenin ardından iktidara muhalif olan videoların platformdaki sayısının düştüğü ifade ediliyor.
TikTok sözcüsü Rusya’daki politikaları hakkında yaptığı açıklamada, “Rus yetkililer içerik kaldırma taleplerindeki artışı kamuoyuna zaten açıkladılar. Bizim politikalarımızda herhangi bir değişiklik olmadı” cevabını verdi.
Kremlin ve Çin Dışişleri Bakanlığı TikTok’taki Rus muhalif içeriklerinin sayısının azalıp azalmadığı konusundaki soruları yanıtsız bıraktı.
BIDEN PUTİN'E 'KATİL' DEMİŞTİ
22 yaşındaki Petrov, ABD Başkanı Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilgili ‘katil’ açıklamasını olumlayan bir videosunun ‘topluluk standartlarını ihlal’ ettiği gerekçesiyle TikTok tarafından yayından kaldırıldığını söylüyor. Petrov aynı zamanda söz konusu videoların ardından üniversitede kabul edildiği yetenek programından da çıkarıldığını iddia ediyor. TikTok sözcüsü 22 yaşındaki TikTok yayıncısı Petrov’un durumu hakkında açıklama bulunmadı.
Videolarının bazıları yayından kaldırıldıktan sonra daha dikkatli olmaya başladığını aktaran Petrov, “Kendimi sansürlüyorum. Bazı videolarımı sildim çünkü başıma bir şey gelebileceğinden korktum” değerlendirmesinde bulunuyor.
58 bin takipçisi bulunan Svetlana Sokova ise Navalny protestoları kapsamında çektiği bir videonun devlet televizyonunda yayınlanmasının ardından profilinin silindiğini söylüyor. Sokova yeni bir hesap açtığını fakat buradaki videolarının da kısıtlı sayıda kullanıcıya erişebildiğini iddia ediyor.
TikTok bu yıl Rusya’da Google, Telegram ve Twitter ile birlikte Navalny protestolarına ilişkin içerikleri platformlarında öne çıkardıkları gerekçesiyle ceza almışlardı.
OCAK VE ŞUBAT AYLARINDA 1000 ADET İLLEGAL İÇERİK
Rus Parlamentosu Yabancı Müdahalesi Komisyonu Başkanı Vasily Piskarev’in verdiği bilgilere göre bu ceza üzerine TikTok yönetimi hükümet ile işbirliği yaparak ‘yasa dışı içerikleri’ izleme ve silme konusunda daha aktif rol aldı.
Piskarev açıklamasında, “Ocak ve Şubat ayları arasında 1000 illegal içeriğin TikTok’ta yayınlandığını tespit ettik. Bu videolar gençleri yasa dışı protestolarda yer almaya, güvenlik güçlerine itaatsizliğe ve güvenlik güçlerine karşı şiddete davet ediyordu” değerlendirmesinde bulundu.
İçerik kaldırma konusunda hükümet ile işbirliği yapmayan Twitter’a erişim mayıs ortasına kadar yavaşlatılırken Google hakkında da Youtube üzerinden bir tekelleşme soruşturması yürütülüyor.
Twitter, Rusya’daki yavaşlatma kararını ‘hukuksuz’ olarak nitelemiş ve karar sonrasında ‘endişeli’ olduklarını ifade etmişti. Rusya devleti ise yetkili organlarıyla platforma verdiği cevapta hükümetle işbirliği yapmamaları halinde Twitter’ın Rusya’da tamamen yasaklanabileceğini söylemişti.
YÜZDE 38'İ KALDIRILDI
Navalny yandaşlarının aktif olarak kullandığı Youtube ocak ayında içerik kaldırma taleplerinin çoğunu kabul etmese de yetkili isimlerin açıklamaları sonrası ‘illegal’ kabul edilen içeriklerin neredeyse yarısını kaldırdı. Resmi makamların açıklamalarına göre TikTok da kendilerine bildirilen içeriklerin yüzde 38’ini platformlarından sildi.
Twitter, Rusya’da çok popüler bir sosyal medya platformu değil. ABD’de 68.7 milyon aylık kullanıcısı olan Twitter’ın Rusya’da aylık 700 bin kullanıcısı var. Rusya’da kamuoyu tartışmalarını yönlendirmede Facebook oldukça etkili. Facebook’un Rusya’da aylık 23 milyon aktif kullanıcısı bulunuyor.
6 Nisan tarihine Moskova’da bir yerel mahkeme TikTok’un hükümetin içerik kaldırma talebini yerine getirmediğine kadar vererek şirketi 2.6 milyon ruble (34 bin dolar) para cezasına çarptırmıştı.
Öte yandan kamu iletişim otoritesi Roskomnadzor 2020 yılında bazı arama sonuçlarını endeksinden çıkarmadığı için Google’a 3 milyon ruble (41 bin dolar) para cezası kesmiş, 2016 yılında LinkedIn’i yasaklamış ve Twitter ile Facebook’a kullanıcı bilgilerini Rusya’da tutmadıkları gerekçesiyle ceza kesmişti.
*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Bloomberg'de Madis Kabash imzasıyla yayımlanan 'Putin Finds Ally in China’s TikTok in Crackdown on Critics' (Putin eleştirilere karşı Çinli TikTok'ta müttefik buldu) isimli haberden alınmıştır.
Ek kaynaklar: Sputnik, Time