Rusların kripto varlıklarına erişim engellenir mi? Eğer yatırımları soğuk cüzdandaysa...'
Dünya'da kripto madenciliğinin en fazla yapıldığı üçüncü ülke Rusya... ABD, AB ve Ukrayna, kripto borsalara çağrıda bulunarak, Rus yatırımcılara yaptırım uygulanmasını istedi. Peki böyle bir durum olabilir mi? Başka ülkelerdeki yatırımlarını kaçıran Ruslar, kripto paraya yönelir mi?
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik uygulanan yaptırımlara her gün bir yenisi ekleniyor. Topraklarının bir kısmı işgal altında olan Ukrayna'ya ise destekler sürüyor. O desteklerden bazıları da kripto paralar üzerinden yapılıyor. Ukrayna Merkez Bankası ve Ukrayna Savunma Bakanlığı, her ne kadar kripto bağış kabul etmediklerini açıklasa da, hükümet resmi hesabından bağış alıyor.
Yabancı basına göre, gönderilen kripto paralardan şu ana kadar 15 milyon doları harcanmış bile... Öte yandan bazı Ukraynalılar da kendi finansal sistemlerinden kripto para uygulamalarına geçiyor.
Ukraynalıların yanı sıra akıllardaki asıl mesele; SWIFT, uçuş yasağı, bankalardaki paralara el koyma gibi yaptırımlardan kaçmak isteyen Rusların da kripto paraya yönelme ihtimali. Bu kapsamda ABD ve Ukrayna, blok zincir platformlarına Rus kullanıcıları engellemeleri için çağrıda bulundu. Ancak Rusya, dünyanın en büyük üçüncü kripto madenciliğinin yapıldığı ülkesi konumunda. Peki şimdi ne olacak?
- Rus kullanıcıların kripto varlıklarına erişim engellenebilir mi? Bunu talep etmek ne kadar gerçekçi?
- Kripto madenciliğinde dünya üçüncüsü olan Rusya'ya bu yaptırımlar piyasayı nasıl etkiler?
- Yaptırımlardan kaçmak isteyen Rusların, kriptolara yatırıma yönelir mi?
- Kriz, savaş gibi dönemlerde her yatırımcının güvenli limanı olan altın'ın yerini, Rusya'da kripto alır mı?
'SOĞUK CÜZDANDAYSA İŞLEM YAPARLAR'
Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü'nden Doç. Dr. Cem Barlas Arslan, kripto borsalarından Rusya'ya bazı kısıtlamalar gelebileceğini ancak Rus kullanıcıların varlıklarını soğuk cüzdanda tutmaları halinde, blok zincir ağı üzerinden işlem yapmaya devam edebileceklerini söylüyor:
"Büyük yatırımcılar dünyadaki ekonomik ve siyasi gelişmeleri takip ediyorlar. Rus vatandaşı veya büyük bir yatırımcı olsam paramı soğuk cüzdana çekerdim."
Arslan ayrıca dünyadaki kripto borsalarının sadece Avrupa veya ABD menşeli olmadığını ifade ediyor:
"Çin menşeili çok büyük borsalar var. Rusya SWIFT'ten tamamen soyutlandı. Banka kartları ile işlem yapamıyorlar. Bu kısıtlamalar işlem yapabilecekleri en güvenli alana, kripto varlıklara yönlendirir. Mesela yaptırımlar başladıktan sonra 'Waves' adlı Rus menşeli bir coin geçen haftadan bugüne iki kat değerlendi."
TURİZM, KRİPTO İLE KURTARILABİLİR Mİ?
Kripto paraların, kripto ekosisteminin altın, gümüş, paladyum ve bakır gibi değerli madenlerin statüsünü değiştirmeyeceğini söyleyen Arslan, "Ama bu sistem, gelecekte ulusal paraların gücünü zayıflatacak" diyor.
Türkiye'ye her yıl gelen gelen milyonlarca Rus turistin yaptırımlar nedeniyle banka kartlarını veya hesaplarını kullanamayabileceklerini vurgulayan Arslan, Türkiye'nin devlet gözetiminde bir kripto parası olmuş olsaydı turistlerin bu şekilde devlet gözetiminde ödeme yapmasının mümkün olacağını ifade ediyor.
'KRİPTO PARALARIN RUHUNA AYKIRI'
Kripto para uzmanı Oytun Es ise, Rusların ellerindeki kripto varlıkları dondurmanın iki türlü olabileceğini söylüyor. Es, "Ya merkezi platformlarda paralarını tutan Rusların hesapları dondurulabilir. Ya da borsalarda tutulan üzerinden böyle bir yaptırım gelebilir" diye aktarıyor.
Lakin bu ihtimalin çok uzak olduğunu söyleyen Es, "Çünkü borsaların hemen hemen hepsinin CEO'ları açıklamalar yaptı" diyor ve ekliyor:
"Bir ülke siyasi bir karar aldı diye, bütün ülkenin vatandaşlarının paralarını kripto piyasasının dışında tutmak veya paralarına el koymak korkunç yanlış olur. Bu, kripto paraların ruhuna da aykırı."
Es, ayrıca yakın geçmişten bir detayın da altını çiziyor. "Rus Merkez Bankası Başkanı, geçtiğimiz aylarda kripto paraların yasaklanması gerektiğini söylemişti. Ardından Rus lider Putin açıklamayı düzeltti, kripto paraların Rusya için önemli olduğunu söyledi" diyen Es, şöyle ekliyor:
"Putin muhtemelen Ukrayna ile ilgili kararını o dönem çoktan vermişti. Gelecek ambargoları da çok net bir şekilde biliyordu. O ambargolardan kaçmanın en doğru yolun kripto para olduğunu biliyordu."
"USB YA DA AKILDA KALICI BİR ŞİFRE"
Akıllarda geleceğe yönelik de bir soru var: Bitcoin gelecekte altının yerini alabilir mi? Bitcoin'in de aslında dijital bir altın olduğun söyleyen Es, Bitcoin gibi kripto varlıkların sınırlı sayıda üretilebiliyor olmasının ve manipülasyonla çoğaltılamamalarının önemine vurgu yapıyor.
Hükümetler, enerji kaynaklarının kripto madencilikte kullanılmasını yasaklamadığı sürece kripto madenciliğinin etkilenmeyeceğini de aktaran Es, aynı zamanda kriz veya savaş durumlarında değerli madenler ya da ziynet eşyalarının çıkarılmasında yaşanabilecek problemlerin kripto varlıklarda yaşanmayacağını da şöyle aktarıyor:
"Ufak bir USB bellek veya aklınızda tuttuğunuz şifrelerinizle ne kadar varlığınız varsa milyarlarca dolar bile çıkarabilirsiniz."
cihat.aslan@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel