Rize Gastronomi Günleri'ne kadın damgası
Rize Gastronomi Günleri'nde 118 yemek çeşidi ve 17 yöreye özgü coğrafi işaretli ürün tanıtıldı. 'Dağlardan denize, yerelden evrensele' sloganıyla başlayan etkinlikte, ünlü şeflerin sunumları ve bilgilendirici paneller yer aldı. Kadın üreticiler, bir yandan hünerlerini bir yandan da el emeği lezzetleri sergiledi. Kimi kara lahanadan onlarca çeşit yemek yaparken, kimisi de hamsiden 80 çeşit lezzet çıktığını anlattı. Festivalde yemek isimleri de oldukça dikkat çekti.
"Ğ" harfi ile başlayan yemek olur mu demeyin. Eğer Karadeniz'de Gastronomi festivalindeyseniz olur. Bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Rize Gastronomi Günleri'nde tam 118 yemek çeşidi ve yöreye özgü 17 coğrafi işaretli ürün tanıtıldı. “Dağlardan denize, yerelden evrensele” sloganıyla başlayan festivale kadınlar damga vururken, her ilçenin de standı yer aldı ve yöreye özgü ürünler tanıtıldı. Kadın üreticiler, bir yandan hünerlerini bir yandan da el emeği lezzetleri sergiledi. Kimi kara lahanadan onlarca çeşit yemek yaparken, kimisi de hamsiden 80 çeşit lezzet çıktığını anlattı.
İSİMLERİ FARKLI LEZZETLER
Bölgenin lezzet mirasının tanıtımı için yapılan etkinliğe, yemekler kadar isimleri de damga vurdu. Ğhogholli hamsi, ğaşil, muhlama, çeçveş, perteci, kaydabak, içğooç, erişte sütlacı, fisilati, varsti gibi lezzetler katılımcılardan da tam not aldı. Stand açarak yemekleri anlatan kadınların ortak isteği ise, bir Ege mutfağı kadar bilinir olmak. Çoğu kişinin ilk başta bizim hamsimiz, mısır unumuz ve karalahanamız var sadece neyi tanıtacağız diyerek çıktıkları yolda bugün tam 118 ayrı lezzeti anlatabilen kadınlar, ayrı bir iftihar örneği.
HAMSİDEN TURŞU VE TATLI
Hamsikoli de coğrafi işaret belgesi alan lezzetlerden birisi. Görüştüğümüz kadınlar, hamsiden de 80'e yakın yemek yaptıklarını belirterek, "Turşu ve tatlısı bile yapılıyor" diyor. Festival alanında üreticiler de yer alıyor. Bunlar arasında en ilginç olanı ise poşetten çanta üreten Bilgenur Güngör. Dere kenarına atılan çöp poşetlerinden rahatsız olduğu için onları topladığını belirterek, "Bunlar ile ne yaparım dedim sonrasında da kalemlik, çanta, örtü bile yapabiliyorum" dedi. Güngör, sloganının 'Atmadan önce düşün' olduğunu belirterek, doğasız yaşayamayacağımızı da sözlerine ekledi.
FAVORİLERİ ELEKALTI ÇAY
Rize Çay Araştırma Merkezi'nin yetkilisi Osman Kuş, değişik tatlarda çayları deneyerek, çay sadece siyah olur algısını yıkmaya çalıştığını söylüyor. Zemheri isminde kendi ürettikleri çayı da tanıtan Kuş, "Rizeliler en çok elek altı hasat çayını tercih ediyor. Bu çayda yaprağın filizi çıkıyor, 2 buçuk yaprak şeklinde. Buçuk olan beyaz yaprak anlamına geliyor. Bunu kıvırıyoruz ve eliyoruz. O elemede kalan çayı çok seviyorlar" diye konuştu.
AMACIMIZ DÜNYAYA TANITMAK
Etkinlikte, açıklamalarda bulunan Rize Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkadir Öksüz, turizmi 12 aya yayma hedefleri doğrultusunda Gastronomi Festivali düzenlediklerini belirterek, "Bu sene ilçelerimizi de dahil ettik, festivale eskiye göre katılım da yükseldi. Festivali gelenekselleştirmek adına 41 kere maşallah dedik ve artık o tarihte düzenleyeceğiz" dedi. Rize'ye hafta sonu artı 10 uçuş gastronomi turu yapılması durumunda başardık diyeceklerini anlatan Öksüz, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz, insanlara Karadeniz mutfağını tanıtmak istiyoruz. Amacımız, Ege mutfağı gibi marka olabilmek ve Rize kültürünü tüm dünyaya tanıtmak."
RİZE'NİN KADINLARINA SAYGI DURUŞU
Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Koralı, festivalle ilgili “Bu festivalde, yaratıcı kadınların büyük bir kimyagerlikle yaptıkları lezzetler var. Yemek isimleri ilçelere göre değişiyor, herkes farklı bir lezzet koyarak bambaşka yiyecekler ortaya çıkarabiliyor. Festivalimizde, kadınlar hep önde ve bu festival Rize'nin kadınlara bir saygı duruşu. Buraya da neşeleri, inançları, yöresel kıyafetleri ile geldiler onlara adanmış bir festival” şeklinde konuştu.
Kaynak: Web Özel