Riskli olsa da kiralık... Ev sahipleri pes dedirtti
Kentsel dönüşüm ülke genelinde hızla devam ediyor. Ev sahipleri, yıkılacağı belli olan evlerini ise o süreye kadar riskli de olsa kiraya vermeye başladı. Bu süre 3 ay ile bir yıl arasında değişiyor. Riskli evlerin müşterileri arasında ise uygun fiyatlı olduğu gerekçesiyle genelde öğrenciler var.
Son depremlerin ardından kentsel dönüşüm yurt genelinde hız kazandı. Ev sahiplerinin dairelerinin boşta kalmaması için bulduğu yöntem ise pes dedirtti. Yıkılma tarihi belli olan evler riskli de olsa 3-6 ay ya da bir yıllığına kiraya verilebiliyor. Bu yöntemi ise genelde fiyatları daha uygun olduğu gerekçesiyle öğrenciler tercih ediyor. Ev arama sitelerine de bu durum yansımış durumda. İlanlarda, "Kentsel dönüşüm için kampanya başvurusu yapılmıştır, dönüşüm beklenmektedir. Bakanlık kampanyası çıkarsa ev dönüşüme girecektir" şeklinde de ilanlar yer alıyor.
EVİM BOŞTA DURMASIN
Avukat Sinan Keskin, kentsel dönüşüm sürecinin resmi olarak riskli yapı raporunun düzenlenmesiyle başladığını belirterek, "Hazırlık süreçleri, toplantılar, sözleşmeler derken süreç uzayabiliyor. Ev sahipleri de bu uzun ve belirsiz süreçte kira bedellerinden mahrum kalmak istememekte, yıkılacak olan evini daha düşük bedel ile geçici süreliğine kiraya vermeye devam etmektedir. Buraya kadar hukuksal bir engel bulunmuyor" diyor.
90 GÜN DETAYI
"Riskli yapı raporunun alınmasından en fazla 90 gün içinde taşınmazın yıkılması gerekmektedir" diyen Keskin, "Dolayısıyla yapının riskli olduğuna dair resmi raporun tanzim edilmesinden fiili yıkım sürecine kadar evin tahliye edilmesi gerektiğinden bu süreçte kira sözleşmesinin akdedilmesi doğru değildir. Aksi halde ev sahibinin kiracıya karşı hukuki sorumluluğu gündeme gelebilecektir" ifadelerini kullanıyor.
ÖĞRENCİLERİN TERCİHİ
Bu tarz evleri genelde daha uygun olduğu gerekçesiyle öğrencilerin tercih ettiğini söyleyen Keskin, "İstanbul gibi deprem tehlikesi yüksek yerlerde riskli yapıların kira bedeli düşük diye kiralanması toplumun can güvenliği standartları açısından oldukça endişe vericidir" diyor ve ekliyor:
"Hukuksal açıdan da özellikle evin riskli yapısından bahsetmeden kiraya verilmesi halinde, bundan kaynaklı zarara uğrayan kiracı ev sahibine karşı tazminat davası açabileceği gibi, bedensel bir zarara uğraması durumunda suç duyurusunda da bulunabilecektir."
İLANLARDA AÇIKÇA YAZIYORLAR
Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü de kentsel dönüşüm nedeniyle kısa süreli kiracı aranılan ilanların son zamanlarda arttığını belirtiyor. Bu evlerin açıklamalarında da ev sahiplerinin açıkça bilgi verdiklerini anlatan Özlü, "Kimi binada komşular arasında anlaşma sürüyor, kiminde müteahhit aranıyor, kiminde de kamunun kampanyası bekleniyor. Acil tahliye ve yıkım riski nedeniyle daha düşük kira bedeli belirlediklerini ifade eden ev sahipleri, uzun dönemli kiralama yapamayacaklarına vurgu yapıyor" bilgisini paylaşıyor.
YIKIM ÖNCESİ KİRALIK EV
"Yıkım öncesi kiralık ev ilanları kira piyasasındaki sorunun ne denli büyük olduğunu gözler önüne seriyor" diyen Özlü, uyarılarının devamınde ise şunları söylüyor: "Yeni çıkacak kentsel dönüşüm yasasıyla yüzde 50+1 artık bu evler için hızlı bir şekilde yıkım kararı çıkacak ve kiracılara da kısa süreli bir ek süre verilecek ve çıkartılacak o yüzden bu tarz evler tercih edilmemeli."
Kaynak: Web Özel