Propaganda yağmuruna Kuzey Kore'den ilginç çözüm: 'Dokunmayın koronavirüs bulaşır'

Güney Kore'de bir grup aktivist, balonlarla Kuzey Kore'ye 500 bin propaganda broşürü uçurdu. Halkını dış dünyadan gelen bilgiye uzak tutmaya çalışan Kuzey Kore hükümeti ise "Broşürler koronavirüs bulaştırabilir" dedi. Ancak iki ülkeyi yeniden geren bu olay, yeni bir şey değil...

Son Güncelleme:

Kuzey Kore, vatandaşlarını Güney Kore'den balonlar vasıtasıyla yollanan propaganda broşürlerini koronavirüs taşıyabilecekleri gerekçesiyle alıp okumamaları yönünde uyardı. Hükümet destekli Rodong Sinmun gazetesinde çıkan haberde şu ifadeler yer aldı:

“Rüzgarda uçan tanımlanamayan bir nesne ile karşılaşsak bile bunları doğal bir fenomenden ziyade kötü niyetli virüsün olası bir bulaşma yolu olarak düşünmeli ve yolumuza devam etmeliyiz.”

AKTİVİSTLER BUNU HEP YAPIYOR!

Bu propaganda yöntemini başarısız kılmak için uygun bir bahane üretmeyi başaran Kuzey Kore için karşılaşılan bu durum aslında yeni değil. Güney Kore'den aktivistler geçmişte de Kuzey Kore'nin dışında neler olduğunu anlatan ve Kuzey Kore diktatörlüğüne karşı argümanlar içeren broşürleri balonlar yardımıyla sınırdan içeri gönderiyorlardı.

Fotoğraf: Reuters

Kuzey Kore'nin bu uyarıda bulunduğu gün, Güney Kore polisi de broşürleri gönderdiğini açıklayan bir aktivistin evine baskın düzenledi. Aralık 2020'de Güney Kore, bu yöntemin kullanılmasını yasaklayan kanunu parlamentodan geçirmişti.

YENİ YASADAN SONRA İLK KEZ...

Ünlü bir aktivist olan ve Kuzey Kore'den Güney Kore'ye sığınmayı başaran Park Sang-Hak, yasa Mart 2021'de yürürlüğe girdikten bu yana hakkında bu konuda soruşturma açılan ilk kişi oldu. İki ülkenin arasındaki ipleri geren unsurlara bir yenisi daha eklenirken Kuzey Kore cephesi bunu bir provokasyon olarak niteledi ve misilleme tehdidinde bulundu.

Fotoğraf: Reuters

Baskını Seul polisi doğrularken Park Sang-Hak, aktivistlerden oluşan grubunun yardımıyla Kuzey Kore topraklarına balonlarla 500 bin broşür, 5 bin adet 1 dolarlık banknot ve Güney Kore'nin ekonomik kalkınma hikayesini anlatan 500 kitapçık gönderdiklerini açıkladı.

'ÜÇ YIL DA YATSAK, OTUZ YIL DA...'

Güney Kore'deki yeni yasaya göre bu tarz faaliyetlere kalkışanlar 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Park ise “Üç yıl hatta otuz yıl hapis yatsak Kuzey Kore'de açlık çeken yurttaşlarımızın otoriter hükümetleri hakkında gerçekleri bilmelerini ve öğrenmelerini sağlamak için Kuzey Kore karşıtı broşürler göndermeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Reuters

Kim Jong-Un son zamanlarda açıklamalarıyla adından sıkça söz ettiren kız kardeşi Kim Yo-Jong yaptığı açıklamada “Güney Kore'deki kaçaklar Kuzey'e broşürler dağıtıyor. Bu tahammül edilemez bir provokasyondur” diye konuştu ve hükümet olarak gereken önlemleri alacaklarının altını çizdi.

Bu açıklama Güney'de endişe yarattı zira geçen yıl yine böyle bir eylem sonrasında öfkelenen Kim Yo-Jong'un tepkisinin ardından Kuzey Kore topraklarındaki boş bir “Kore ortak irtibat bürosu” havaya uçurulmuştu. Kuzey Kore, Kim Jong-Un'un liderliğini ve 26 milyon insan üzerindeki mutlak kontrolünü zayıflatmaya yönelik her türlü girişime karşı son derece hassas.

'GEREKSİZ KIŞKIRTMA!'

Güney Koreli yetkililer, Park hakkında soruşturmanın yasalara uygun şekilde ele alınacağını belirtti ancak verilecek herhangi bir sert ceza, Güney Kore'nin Kuzey Kore ile bağlarını geliştirmek için ifade özgürlüğünü rafa kaldırdığı şeklinde yorumlanabilir. Yetkililer ise bu yasanın, Kuzey Kore'yi gereksiz bir şekilde kışkırtmaya çalışan eylemlerin önüne geçmek için gerekli olduğunu öne sürmekte.

Kim Jong-Un kız kardeşi Kim Yo-Jong (Fotoğraf: Reuters)

Yıllar boyu Güney Kore vatandaşları ve aktivistler helyum dolu dev balonlar vasıtasıyla Kuzey Kore'nin nükleer silah programını eleştiren pankartlar uçurmakta, USB bellekler ile Kuzey'e dünyadan bilgiler ulaştırmaktaydı.

CEZASI YAKLAŞIK 222 BİN TL

Yasaya göre, hükümetin izni olmadan Kuzey Kore'ye broşür, yardımcı depolama cihazı veya para gönderen herkes, üç yıla kadar hapis veya 30 milyon won (yaklaşık 222 bin TL) para cezası ile cezalandırılabilir. Aynı ceza, yüksek sesli hoparlör yayınlarına veya sınır bölgelerine dev reklam panolarının yerleştirilmesine de uygulanacak. Özellikle Donald Trump döneminde iki ülke karşılıklı olarak adımlar atmış ve ilişkiler çok uzun zaman sonra düzelme görüntüsü çizmişti.

Ancak Joe Biden göreve geldikten sonra ABD ile Güney Kore'nin askeri tatbikat gerçekleştirmesi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Asya-Pasifik ziyaretleri ve 16 Nisan'da Joe Biden'la Japonya Başbakanı Yoshihide Suga'nın bir araya gelmesi bölgede gerginliği artırıyor.

İPLER GERİLİYOR

Adeta bu yaşananlara cevap olarak 21 Mart'ta füze testleri gerçekleştiren Kuzey Kore'de Kim Yo-Jong net ve sert bir şekilde verdiği mesajda Güney Kore Devlet Başkanı Moon'dan “Güney Kore CEO'su” diye bahsederken şunları söylemişti:

“Güney Kore Savunma Bilimi Enstitüsü tarafından yürütülen balistik füzelerin test atışının Kore yarımadasında barış ve diyalog için olduğunu, ancak Kuzey Kore Savunma Bilimi Akademisi tarafından yürütülen, bölgedeki insanlar arasında ciddi endişe uyandıran istenmeyen bir şey olduğunu ifade ediyor. Onun utanmazlığından duyduğumuz şaşkınlığı zor bastırıyoruz. ABD'nin yetiştirdiği bir papağan olduğu için ABD tarafından 'övüldüğü' için rahatsızlık duymuyor.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: The Guardian, Reuters

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber