Prof. Dr. Raşit Küçük vefat etti! Erdoğan'dan başsağlığı mesajı

Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı ilahiyatçı Prof. Dr. Raşit Küçük, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Raşit Küçük için başsağlığı diledi.

Son Güncelleme:

Damadı Suat Mertoğlu, yaklaşık 3 yıldır kanser tedavisi gören 76 yaşındaki Prof. Dr. Küçük'ün, tedavi gördüğü hastanede vefat ettiğini söyledi.

Mertoğlu, Prof. Dr. Küçük için Fatih Camisi'nde bugün ikindi vaktinde cenaze namazı kılınacağını belirtti.

Küçük, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde dekanlık ve öğretim üyeliğiyle, Din İşleri Yüksek Kurulu ve Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) başkanlığı yapmıştı.

Birçok vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşunun hem kuruculuğunu yapan hem de buralarda üye olarak görev alan Küçük, yurt içi ve yurt dışında sempozyumlara katıldı, çok sayıda kitap ile akademik çalışmaya imza attı. Küçük, ilmi çalışmalarının yanı sıra binlerce öğrenci yetiştirdi.

ERDOĞAN'DAN BAŞSAĞLIĞI

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İlmî ve akademik çalışmalarıyla hadis ve siyer alanlarına büyük katkıda bulunan, Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük hocamızın vefatını üzüntüyle öğrendim. Hocamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına, talebelerine ve ilim camiamıza başsağlığı diliyorum." ifadeleri yer aldı. 

 PROF. DR. RAŞİT KÜÇÜK KİMDİR?

Tedavi gördüğü hastanede 76 yaşında vefat eden, Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Başkanı ilahiyatçı Raşit Küçük, ilmi çalışmalarının yanı sıra binlerce öğrenci yetiştirdi.

Antalya Akseki'nin Menteşbey köyünde 1947'de dünyaya gelen Küçük, ilk ve orta öğreniminin ardından Antalya İmam-Hatip Okulundan mezun oldu.

Konya Yüksek İslam Enstitüsünde yüksek öğrenimini tamamlayan Küçük, 1975'te Erzurum İmam-Hatip Okulu'nda dört yıl öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Erzurum Yüksek İslam Enstitüsünde hadis ve İslam ahlakı alanlarında öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Raşit Küçük, 1978'de Erzurum Atatürk Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinde doktora çalışmalarına başladı. Doktora kabulü için "Abdullah İbnü'l-Mübarek ve Hadis İlmindeki Yeri" ve "Hicri İkinci Asır Müellifleri" adlı iki ayrı çalışma takdim etti.

2003'TE PROFESÖR UNVANINI ALDI

 İdari görevlerde de bulunan Küçük, İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'ne tayin oldu.

Doktorasını 1984'te "Kur'an ve Sünnette Sevgi Kavramı: Özellikle Allah Sevgisi" adlı teziyle, geçiş yaptığı Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde tamamlayan Küçük, 1997'de doçent, 2003'te profesör unvanını aldı.

Prof. Dr. Raşit Küçük, Marmara Üniversitesi Senatosu ve Marmara Üniversitesi Yönetim Kurulu üyeliği, Yüksek Öğretim Kurulu İlahiyat Milli Komitesi üyeliği ve başkanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu Yurt Dışı İlahiyat Alanı Denklik Alt Komisyonu başkanlığı görevlerinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu başkanlığını 2011'de yapmaya başlayan Küçük, 2014'te kurumdan emekli oldu. Aynı yıl başladığı Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) başkanlığını ise bu yıl eylül ayına kadar sürdürdü.

Küçük, 2012'den itibaren Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) asil üyesi olarak olarak görev yaptı, çok sayıda vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşunun kuruculuğunu üstlendi.

ÜSTÜN HİZMET ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLDÜ

 "Sevgi Medeniyeti" adıyla yayımlanan doktora teziyle Türkiye Yazarlar Birliği tarafından "fikir" dalında birincilik ödülünü alan ilahiyatçı Küçük, "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödülleri" kapsamında Üstün Hizmet Ödülü'ne de layık görüldü.

Raşit Küçük, öğretim üyeliği süresince 40'a yakın öğrencinin yüksek lisans ve doktora tez danışmanlığını yaptı, tebliğler, bildiriler, müzakereler ve ansiklopedi maddelerinde de birçok çalışmaya imza attı.

Yurt içi ve yurt dışında sempozyumlara katılan Küçük, ilmi ve akademik çalışmalarında hadis ve siyer alanlarında yoğunlaştı.

Küçük'ün kaleme aldığı eserler arasında "Siyer", "Sevgi Medeniyeti", "Türk Milli Eğitiminde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri", "Peygamberimizden Hayat Ölçüleri: Riyazu's-Salihin" ve "Hazret-i Muhammed Siyer-i Nebi" eserleri yer alıyor.

Sonraki Haber