Prof. Dr. Naci Görür'den Kandilli Rasathanesi'nin İstanbul uyarısı hakkında açıklama

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından, Kandilli Rasathanesi araştırmacılarının İstanbul için uyarıda bulunduğu fay aktivitesi hakkında açıklamalarda bulundu. 

Son Güncelleme:

Kandilli Rasathanesi yöneticileri, Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece'yi içine alan fay parçasında anormallik yaşandığını belirterek dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu.

Açıklamada, "Batı segmentindeki yoğun enerji boşalımı söz konusu. Ancak Orta Marmara’da daha sıkıntılı bir tablo söz konusu. Bu segmentte en son meydana gelen depremin 1766’da olduğu çeşitli bilim adamları tarafından kabul edilmektedir. Yaklaşık 250 yılı aşkın süredir deprem olmamış bir alanda riskin daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca orta segmentte Japonlar ile yaptığımız çalışmada, sismik hızlarda değişkenlikler, hız kontrasları görülmüştür. Düşük hıza sahip alanlarda sismik aktivite daha yüksek ancak sismik aktivitenin düşük olduğu alanlarda sismik hızların yüksek olduğunu gördük. Eldeki verilere göre Silivri açıklarından Büyükçekmece’ye doğru uzanan orta segmentin gelecekte meydana gelebilecek depremler için aday olduğu şeklinde yorumlanabilir. Hız kontrasları olası kırılmanın olacağı yerleri gösteriyor. Yalova açıklarından Prens Adaları’nın önünden doğru uzanan parçadaki çalışmaları henüz tamamlamış değiliz. Şimdiye kadar elde ettiğimiz verilere göre yüksek anomalilerinin görüldüğü orta segment (Silivri-Kumburgaz-Büyükçekmece) açıkları. Olası kırılmanın beklendiği alan olarak öne çıkıyor" ifadeleri yer almıştı.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR: BANA GÖRE SÖYLEDİKLERİ DOĞRU, ÖNEMSENMELİ

Prof. Dr. Naci Görür de Twitter hesabından, Kandilli'nin açıklamasını değerlendirdi. 

Görür, şu ifadeleri kullandı:

"Arkadaşlar, çoğu arkadaş Kandilli’nin Marmara’da yapmış olduğu yeni açıklama ile ilgili benim fikrimi soruyor: Anlıyorum ki açıklamalarımız herkese doğru ve yeterince ulaşmıyor. Ben senelerdir Marmara’da kilitli olan faylardan birinin de Silivri açıkları ile Yeşilköy açıkları arasında uzanan Kumburgaz Fay kolunun olduğunu söylüyorum. Beklenen depremin büyük bir olasılıkla bu kol üzerinde olacağını ve minimumum 7.2 büyüklüğünde gerçekleşebileceğini ifade ediyorum. Dolayısıyla, Kandilli’nin bugün için söyledikleri bana göre doğrudur ve önemsenmelidir" 

Kaynak: Haber Global TV

Sonraki Haber