Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan mesai saatleri ve okullar için öneri

Prof. Mehmet Ceyhan, koronavirüsle mücadeleye yönelik olarak 3 önemli öneride bulundu. Ceyhan, kademeli mesai, kalabalıkların sınırlandırılması ve okullarda yarım gün eğitim önerileri getirdi. 

Son Güncelleme:

Normalleşme süreciyle birlikte Türkiye'nin belli bölgelerinde gözlenen vaka artışları tedirgin ediyor. Kurban bayram, okulların 31 Ağustos'ta açılacağının açıklanması da salgınla ilgili olarak soru işaretlerine neden oluyor. 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüsle mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı'na bazı önerilerde bulundu.

İKİ BÜYÜK YANILGI

"En kötü düşünen bile yazın ortalarından itibaren bu salgının biteceğini ileri sürüyordu. Bizde de özellikle Bilim Kurulu üyeleri mayıs sonu ya da haziran başı bu işin biteceğini söylüyordu. Bu hem vatandaşları hem de devletleri yanılttı" diyen Prof. Dr. Ceyhan, ikinci büyük yanılgının ise bu virüsün kış virüsü olduğu ve yazın bulaşamayacağı öngörüsü olduğunu söyledi. 

OKULLAR İÇİN ÖNERİ

Sözcü'den Nazan Doğaner Halıcı'ya konuşan Prof. Ceyhan, okulların açılacak olmasının risk olduğunu belirterek, "Biz bu virüs yüküyle gidersek bunların bir kısmı da okul çağındaki çocuklar içerisinde olacak. ‘Ağustos erken' diyenler de var. Ben katılmıyorum. Eylül sonunda daha iyi olacağımızın garantisi yok. Şunu önerdim: Tam gün eğitim veren okullar yarım güne dönsün, aynı anda bir arada bulunan kişi sayısı azalsın. Eğitimin bazı kısımlarının online bazı kısımlarının okulda olmak üzere pandemi gerçekleri de göz önüne alınarak program şekillendirmek lazım."

MESAİ SAATLERİ ÖNERİSİ

Ceyhan, çalışma hayatına ilişkin önlemler hakkında ise şunları söyledi:

"En büyük risk taşıyan yerlerden biri toplu taşımadır… İnsanlara, ‘yarın aynı saatte işe başlıyorsunuz' derseniz ancak tıklım tıklım gidebilir. Ben kademeli mesai öneriyorum. Mesela iş yerlerinde bir grup 7'de, bir grup 8'de, bir grup 9'da başlayacak. Dönüş saatleri de farklı olacak. Bu sayede toplu taşımalardaki kalabalığın önüne geçilebilir"

"KALABALIK" UYARISI

Ceyhan, kalabalıklarla ilgili uyarıda bulunarak, "Kalabalıklaşmaların sınırlandırılması lazım. Diyeceksiniz ki herhangi bir neden olmadan toplanmalarda, buluşmalarda, bu arkadaş ya da akraba buluşması falan olabilir, en fazla 10 kişi bir araya gelebilir. Bir taziye evinden 200'e yakın vaka çıkıyor. Bunu önlemek için taziye evinde en fazla 15 kişi bulunabilir. Bunlar çıktıktan sonra temas edilen yerler dezenfekte edilir. Sonra 10-15 kişi daha alınır. Askere uğurlama törenlerinde en fazla 25-30 kişi bulunabilir.  Çünkü birdenbire ortama bir süper bulaştırıcı giriyor ve yüzlerce vaka çıkıyor ortaya." dedi. 

Sonraki Haber