Prof. Dr. Ercüment Ovalı'dan aşı açıklaması

Koronavirüse karşı aşı çalışmalarında 23 Nisan'ı işaret eden Prof. Dr. Ercüment Ovalı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada çalışma ekibinin 2 farklı aşı üretiminin laboratuvar kısmını tamamladığını söyledi. Ovalı, "Sıra hayvan deneylerinde" dedi.

Son Güncelleme:

Koronavirüs tedavisi için 'Dornaz Alfa' ilacına ilişkin açıklamalarıyla eleştirilen Prof. Dr. Ercüment Ovalı, tedaviye ilişkin aşı çalışmaları için 23 Nisan tarihine dikkat çekmişti. 

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Ercüment Ovalı, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir! 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun! Covid-19'a karşı 2 farklı aşı üretiminin laboratuvar kısmını tamamladık. Sıra hayvan deneylerinde." dedi. 

Ovalı, "Son 1 aydır gece gündüz çalışarak 6 proje 4 ürün ve 3 makale çıkaran kahramanlarıma teşekkür ediyorum. Canım ülkem artık Covid-19 a karşı aşı geliştirebilen az sayıdaki ülkeler arasında." açıklamasında bulundu. 

'DORNAZ ALFA' TARTIŞMALARI

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, sosyal medya hesabından "1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan'da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz Alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim" paylaşımı yapmıştı. Ovalı'nın bu paylaşımı tepki toplamış ve bu ilacın tedaviye uygun olup olmayacağı bilim insanlarınca tartışılmıştı. 

SAĞLIK BAKANI KOCA: İLAÇ VE AŞI STRATEJİK İŞTİR, SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YAPILMAZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, "Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Akciğerde tıkaç olan hastalarda uygulanan ve fayda görülen bir ilaç. COVİD-19'la ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmaların da başladığını da biliyoruz. Bununla ilgili ilgili merkeze de 23 Mart'ta aşı ve tedavi ile ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize bilgilendirin dedik. Oradan bize gelmedi. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. İnsanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Araştırma ve çalışmaların nasıl yapıldığı da bellidir. 23 Mart'ta bizim çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli hem stratejik bir iştir. Sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası firmanın ilacı böyle umutlar tüketilerek ifade edilemez." açıklamasında bulunmuştu. 

Haber Global'de Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın duyurduğu ilaçla ilgili soruyu yanıtlayan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ilacın şu ana kadar Türkiye'de hiç kullanılmadığını, başka ülkelerde de klinik çalışma amacıyla çok küçük hasta gruplarında kullanıldığını söylemişti.

Alpay, ilaçla ilgili olarak şunları söylemişti:

"Çok olağanüstü günlerden geçiyoruz. Hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor ve herkes elinden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyor. Bunun heyecanı ile bilimsel akış şemalarının dışına çıkarak açıklamalarla karşılaşıyoruz. Ben bunu araştırmacıların heyecanına ve hastalığın çok yayılıyor olmasına bağlıyorum. Bu tür heyecanlı açıklamalar insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duygusuna sebep oluyor. Daha sonra hayal kırıklığı ve umutsuzluk gelişebilir diye endişelerim var benim kişisel olarak. O yüzden bunları çok dikkatli bir şekilde değerlendirmek lazım. Çok sayıda çalışmalar var ama hala tedavide etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok." 

Azap, ilacın kullanıma girmesi ihtimaline ilişkin soruya ise, "Tedavi için kullanıma girme olasılığı var demek doğru olur. Pek çok ilaç için de bu durum söz konusu. Bizim için bir ilacın hastalık tedavisinde kullanılabilir olması için karşılaştırmalı, kontrollü çalışmalara ihtiyaç var. Ancak o zaman bunun fazladan bir katkısı olduğunu söyleyebilirsiniz. Hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor." yanıtını vermişti. 

Sonraki Haber