Pirinççi endişesi, çamurlu su baraja doluyor

İstanbul'daki son yağışların ardından Alibey Barajını besleyen Pirinççi Deresi'nden yansıyan görüntüler endişe yarattı. Çamur rengine bürünen derenin sanayi atıklarının baskısı altında olduğu belirtilirken, Pirinççi için acil arıtma önlemlerinin hayata geçmesi gerektiği gündeme getirildi.

Son Güncelleme:

Geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da etkili olan ve su kaynaklarına adeta nefes aldıran yağışlar beraberinde tartışma yaratan görüntülere neden oldu. Arnavutköy ilçesindeki taş ocakları ve fabrika atıkları nedeniyle kirlenen Pirinççi Deresi'nden yansıyan görüntüler endişe yarattı. İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa ise yağışların yaşandığı gün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Barajlarımızda yağmur bereketi. Alibey Barajını besleyen Pirinççi Deresi" paylaşımında bulunurken, söz konusu derenin çamur rengi aktığına dair görüntüler ise dikkatlerden kaçmadı.

5 AY ÖNCE DE YAŞANMIŞTI 

Öte yandan Pirinççi, Deresi'nde Temmuz ayında da benzer görüntüler oluşmuş, yağmur sonrası suyun rengi değişmiş ve dere yatağı boyunca etrafa ağır kokular yayılmıştı. O dönem Pirinççi Köyü sakinleri ise sorunun bir an önce çözülmesine yönelik taleplerini gündem getirirken, İSKİ görevlileri, atık suların münferit foseptiklerde biriktirilip vidanjörlerle bölgeden uzaklaştırıldığını  duyurmuştu.

Son sağanak sonrası Pirinççi Deresi'nin rengi çamura bulandı.

MUTLAKA İLERİ ARTIMA 

Aradan geçen 5 ay sonunda Pirinççi Deresi yeniden kirlilik görüntüleriyle gündeme geldi. Kağıthane, Şişli, Beyoğlu, Beşiktaş, Eyüp, Zeytinburnu, Fatih, Gaziosmanpaşa ve Bayrampaşa ile Esenler'deki birçok mahallenin su ihtiyacının sağlandığı Alibey Barajı'na akan çamur rengindeki dere suyunun, mutlaka ileri arıtmalardan geçirilmesi gerektiği uyarısı yapılırken, Pirinççi Deresinin sanayi kirliliği baskısı altında olduğuna dikkat çekildi. 

KİRLİLİK ARTIYOR  

'Haberglobal.com.tr'ye konuşan türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, "Pirinççi Deresi'nin güzergahını çevreleyen alanlarda sanayi tesisleri yer alıyor. Nereden bakarsanız bakın su kaynağı sanayi atıklarından etkilenip, kirleniyor. Dere üzerinde yoğun ağır metal, azot fosfor baskısı söz konusu. Geçtiğimiz Temmuz ayında da benzer görüntülere tanık olmuştuk. Görüntülere yansıyan çamur renkli suyun bırakın tarımda kullanmayı, hayvanlara bile içirilmemesi gerekir" dedi.

Alibey Barajını besleyen derenin hali görenleri endişelendiriyor.

DENETİM ŞART

Pirinççi Deresinde yılın tamamına yayılan dip temizliği yapılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Dr. Kesici, "Asıl önemli kirlilik kaynaklarının dere ve dolayısıyla baraj havzasına gelmeden ilk çıktıkları yerde arıtılması. Fabrikalardan çıkan su atık suların, arıtılmış olması gerekiyor. Pirinççi Deresi'nin etrafındaki kirleticiler denetlenerek önlemler alınmalı. Ne yazık ki ortaya çıkan görüntüler endişe verici" diye konuştu.

Geçtiğimiz Temmuz ayında derede kirlilik ve kötü koku sorunu büyük tepkiye yol açmıştı. 

ÇOK DİKKAT OLUNMALI!

DSİ eski yöneticilerinden Dursun Yıldız da Pirinççi Deresinin günden güne kirlendiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu: "Yağmur sonrası ortaya çıkan görüntüler artıma tesislerinin kapasitesini zorlayacak kadar kirlilik içerdiği anlaşılıyor. Pirinççi Deresi noktasal kirliliklerin olduğu bir dere. Bu nedenle baraja su çok dikkatli olarak çekilmeli."

Pirinççi Deresi'nin, yıllardır sanayi kirliliğinin baskısı altında olduğunu da sözlerine ekleyen Yıldız, "İstanbul'daki su teminini sadece genel baraj doluluk oranlarıyla tanımlamak değil. Kentin Avrupa Yakasına verilecek suyun kalite ve miktar olarak güvenilirliği sürekli kılınmalıdır" diye konuştu. 

 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber