Peş peşe gelen ölüm haberleri sonrası İstanbul Valiliği harekete geçti! Yeni tedbir kararı geldi

Son günlerde sahte-kaçak alkol tüketiminden kaynaklı ölümlerin artmasının ardından İstanbul Valiliği, sahte-kaçak alkol tüketimi ve satışıyla etkin mücadele kapsamında ilave tedbirler alındığını açıkladı.

Son Güncelleme:

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada "Metanol Zehirlenmesi gerçekleşen 92 hastamızdan, 37 tanesi ex , hastanede yatışı devam eden 47 hastadan; 27 vaka entübe şekilde takip edilmektedir. Sağlık kurumlarına başvuran hastalardan 26 tanesi ayaktan, 66 tanesi 112 ekipleriyle taşınmıştır. Toplam 5 hastamızın tedavisi tamamlanıp taburcu olmuş, 1 hastamız tedavi red vererek 2 hastamız ise hastaneyi izinsiz terk etmiştir." denildi.

KAMERA KURULACAK

Yapılan yazılı açıklamada sahte-kaçak alkolün satışı ve kullanımının önlenmesi amacıyla, 10 Ekim 2024 tarihli Valiliğin genelgesiyle, alkol satışı yapan işletmelere 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren, işletmenin tamamını görebilecek şekilde 7/24 yüksek çözünürlükte kayıt yapabilecek kamera sistemi kurulması ve kayıtların 30 gün süreyle kayıt altında tutma zorunluluğu getirildiği duyuruldu.

RUHSATLAR İPTAL EDİLİYOR

Ayrıca 10 Ocak 2025 tarihli Valiliğin genelgesiyle; kaçak ya da sahte alkol satışı yapan ve bu nedenle ölüme sebebiyet veren, denetimlerle kaçak ya da sahte alkol satışı yaptığı belirlenen, Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından verilen satış ve sunum belgesi olmayan, özel kanunlardaki istisnalar hariç, Mülki İdare Amirinin genel güvenlik ve asayiş durumu hakkındaki görüşü doğrultusunda ilgili belediye meclisinin tespit ettiği içkili yer bölgesi dışında, açıktan alkol sunumu ve satışı yapan işletmelerin, mevzuat gereği yapılacak idari işlemlere ilaveten, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının ilgili belediyeler tarafından iptal edilmesi kararı alındı.

KAYMAKAMLARA TALİMAT VERİLDİ

Bu genelgelere ilaveten ilçelerde; İl Ticaret Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan denetim ekipleri kurulması ve bu ekiplerin 24 saat esasına göre aralıksız denetim yapmaları konusunda Kaymakamlıklar yazılı olarak talimat verildi.

4 KİŞİ TUTUKLANDI

Sahte-kaçak alkol kullanımı ve satışıyla ilgili devam eden operasyonlarda; piyasaya büyük miktarda sahte alkol sürdüğü tespit edilen 15 şüpheli şahıs gözaltına alınırken, şahıslardan 4’ü çıkarıldıkları mahkeme tarafından "Kasten Adam Öldürme" suçundan tutuklandı. 8 şüphelinin işlemleri devam ederken, 3 kişi serbest bırakıldı.

29 TON SAHTE ALKOL ELE GEÇİRİLDİ

1 Ocak'tan bu yana yürütülen operasyonlarda 29 ton sahte alkole el konuldu. Sahte ya da kaçak alkol sattığı tespit edilen 64 işletmenin işyeri ruhsatı iptal edilerek kapatıldı. İşletme yetkilileri hakkında başlatılan adli süreç ise devam ediyor.

2024 yılında yürütülen operasyonlarda toplam 302 ton sahte alkole el konulmuştu.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklama şöyle: 

İstanbul Valiliği olarak sahte - kaçak alkolün satışı ve kullanımının önlenmesi amacıyla;
- 10.10.2024 tarihli Valiliğimiz genelgesiyle; alkol satışı yapan işletmelere 01.01.2025 tarihinden itibaren, işletmenin tamamını görebilecek şekilde 7/24 yüksek çözünürlükte kayıt yapabilecek kamera sistemi kurulması ve kayıtların 30 gün süreyle kayıt altında tutma zorunluluğu getirilmiştir.

- 10.01.2025 tarihli Valiliğimiz genelgesiyle; kaçak ya da sahte alkol satışı yapan ve bu nedenle ölüme sebebiyet veren, denetimlerle kaçak ya da sahte alkol satışı yaptığı belirlenen, Tarım ve Orman Bakanlığı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından verilen satış ve sunum belgesi olmayan, özel  kanunlardaki  istisnalar  hariç,  Mülkî  İdare  Amirinin  genel  güvenlik ve asayiş durumu hakkındaki görüşü doğrultusunda ilgili belediye meclisinin tespit ettiği içkili yer bölgesi dışında, açıktan alkol sunumu ve satışı yapan işletmelerin, mevzuat gereği yapılacak idari işlemlere ilaveten, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının ilgili belediyeler tarafından iptal edilmesi kararı alınmıştır.

- Valiliğimizce yayımlanan bu genelgelere ilaveten ilçelerimizde; İl Ticaret Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İlçe Jandarma Komutanlığı, İlçe Belediye Başkanlığı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan denetim ekipleri kurulması ve bu ekiplerin 24 saat esasına göre aralıksız denetim yapmaları konusunda Kaymakamlıklarımız yazılı olarak talimatlandırılmıştır.

Denetim ekiplerimizin ilimizde sahte – kaçak alkol kullanımı ve satışıyla ilgili etkin ve kararlı mücadelesi artarak devam etmektedir. Bu kapsamda operasyonlarda;
Piyasaya büyük miktarda sahte alkol sürdüğü tespit edilen 15 şüpheli şahıs gözaltına alınmıştır. Şahıslardan 4’ü çıkarıldıkları mahkeme tarafından “Kasten Adam Öldürme” suçundan tutuklanmıştır. Şahıslardan 8’inin işlemleri devam etmekte olup, gözaltına alınan 3 kişi ise serbest bırakılmıştır.

01.01.2025 tarihinden bu yana yürütülen operasyonlarda 29 ton sahte alkole el konulmuş,
Sahte ya da kaçak alkol sattığı tespit edilen 64 işletmenin işyeri ruhsatı iptal edilerek kapatılmıştır.

İşletme yetkilileri hakkında başlatılan adli süreç ise devam etmektedir.
2024 yılında yürütülen operasyonlarda toplam 302 ton sahte alkole el konulmuştur.
Halkımızın can güvenliğini doğrudan tehdit eden kaçak ya da sahte alkol satışı ve tüketiminin önlenmesine yönelik kararlı mücadelemize verdiğiniz desteğin hayati öneme haiz olduğuna inanıyoruz.

Şüpheli gördüğünüz durumlar hakkındaki ihbarlarınızı 112 Acil Çağrı Merkezimize bekliyoruz.

Sonraki Haber