Pentagon böyle izliyor! Yeni ajan sosyal medya!

ABD küresel ölçekte sosyal medyada paylaşılan görüntüleri istihbarat toplama yönteminin merkezine koydu. Pentagon bünyesinde açılan birimde özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı'na ilişkin sosyal medya görüntülerinden istihbaratlar elde ediliyor. Bu sayede İran'ın Rusya'daki SİHA varlığı da ispatlandı.

Son Güncelleme:

Küresel savunma medyasının önde gelen yayın kuruluşlarından Defense One ABD'nin, Rusya-Ukrayna savaşında istihbarat toplama tekniğini bütünüyle değiştirdiğini iddia etti. Konu hakkında konuşan Amerikan istihbarat yetkilileri de “Kim-ne- ne zaman- nerede?” olarak günümüze gelen geleneksel istihbarat toplama tarzının yerine öncelikle “Neden?” sorusunun aldığını dile getirmekteler. ABD'li yetkililer ayrıca savaşta alandan gelen açık kaynaklı sosyal medya görüntülerinin öncelikli istihbarat bilgilerine dönüştüğünün de altını çizmekte.

İRAN SİHA'LARINI SOSYAL MEDYA İLE BULDULAR

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) istihbarat birimi olan Savunma İstihbarat Ajansı (The Defense Intelligence Agency – DIA) yetkilileri konuya ilişkin savunma medyasına açıklamalarda bulundular. Yetkililer açıklamalarında son dönemde Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nda kullandığı SİHA'ların sosyal medyaya düşen görüntüleri sayesinde İran yapımı olduklarını anladıklarını ifade ettiler.

Rusya'nın Ukrayna Savaşı'nda kullandığı SİHA'ların sosyal medyaya düşen görüntüleri sayesinde İran yapımı oldukları anlaşıldı.

GAZETECİLERİN ÇEKİMLERİ ARTIK 'KANIT' DOSYASINDA

ABD istihbarat raporlarında İran'ın geçtiğimiz yıldan bu yana Rusya'ya SİHA'lar temin ettiği ifade edilirken İran ise bu iddiayı hiçbir zaman kabul etmedi. Yetkililer bugüne kadar bu yönde bir istihbarat kanıtına da ulaşamadılar ancak sosyal medya görüntüleri bu iddia için kanıt oluşturdu. ABD'li yetkililer sosyal medya görüntülerinin bilgi sistemine 'kanıt' olarak kaydedildiğini de ifade etmekteler. İstihbarat analizcileri bölgedeki gazetecilerin çektiği SİHA görüntülerine bakarak ilgili savaş araçlarının İran yapımı olduğunu keşfettiklerini de dile getirmekteler. Yetkililer “Dünya genelinde halka açık sosyal medya görüntüleri artık bizim en büyük istihbarat kaynağımız oldular. Sosyal medyadan toplanan bilgiler istihbarat birimlerinde depolananlardan çok daha fazla” ifadelerini de kullanmaktalar.

YAPAY ZEKA PROGRAMI DA KULLANIYORLAR

ABD istihbarat birimlerinin hali hazırda sosyal medya görüntülerinin nerede kaydedildiğinin anlaşılması amacıyla bir yapay zeka programına sahip oldukları bilgisine de yer verilirken elde edilen görüntülerin mevcut gizli istihbarat görüntüleriyle kıyaslanarak doğruluğunun anlaşılabildiği de ifade edilmekte.

Pentagon bünyesinde faaliyet gösteren Açık Kaynak İstihbarat Merkezi (OSINT) sosyal medya görüntülerini kaydediyor.

SOSYAL MEDYA İÇİN MERKEZ KURULDU

Elde edilen bilgilere göre DIA son dört yıldır “açık sosyal medya istihbaratı” üzerinden ciddi bir çalışma yürütmekte ve Pentagon içinde Açık Kaynak İstihbarat Merkezi (Open Source Intelligence Center - OSINT) adlı bir birim kurarak uzmanlar da yetiştirmekte. Uzmanların önceliği ise “yabancı askeri hedefleri” belirlemek.

ABD'li istihbarat yetkilileri “tüm oyunu değiştiren” bir yenilik olarak tarif ettikleri yeni OSINT birimi için “Sosyal medya görüntülerinde ilgilenilen kaynak, kaynağın etrafındaki çevre, insanlar gibi etmenleri elimizdeki gizli dosyalarla eşleştirdiğimizde ortaya sahip olmak istediğimiz bilgi çıkıyor” ifadesini kullanmaktalar.

İLK TALEP 11 EYLÜL'ÜN ARDINDAN GELDİ

ABD'de “açık kaynaklardan istihbarat toplanması” yönündeki ilk resmi talep 11 Eylül saldırılarının ardından geldi. 2004 Temmuz ayında ABD Kongresi'nde kurulan 11 Eylül Komisyonu bu yönde bir istihbarat kurumu açılması önerisinde bulundu. Bir yıl sonra bu kez Kongre'de kurulan Irak İstihbarat Komisyonu da aynı öneriyi yineledi. Bu önerilerin ardından 2005 yılından itibaren ABD'de açık kaynak istihbarat çalışmaları başlatıldı. Son dört yılda ise resmi bir birim olarak kurulan OSINT, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından faaliyetlerini Ukrayna cephesindeki sosyal medya görüntülerine yoğunlaştırdı.

6 KAYNAKTAN BİLGİ TOPLANIYOR

Peki OSINT birimi hangi kanallardan istihbarat bilgileri elde ediyor? OSINT birimleri 3 ayrı alanda 6 ayrı kaynaktan bilgi topluyorlar. Bu kanallar ise şu şekilde sıralanmakta:

- Medya (televizyonlar, dergiler, gazeteler ve radyolar)
- Hükümet verileri (hükümet raporları, bütçeleri, toplantıları, telefon listeleri, basın konferansları ve web siteleri)
- Profesyonel ve akademik yayınlar (akademik yayınlar, sempozyumlar, tezler)
- Ticari veriler (ticari web siteleri, finansal ve endüstri sektöründeki raporlar ve değerlendirmeler)
- Gri literatür (teknik raporlar, iş belgeleri, yayınlanmamış çalışmalar, patent belgeleri)
- İnternet OSINT'in son dört yıldır en büyük ağırlığı verdiği bu alan ise online haber yayınları, bloglar, tartışma grupları, cep telefon görüntüleri ve yazışmaları, sosyal medya platformlarındaki görüntüler ve bilgilerden oluşmakta.
Tüm bu kategoriler ise uzmanlar tarafından gizlilik sırasına göre 'ulusal güvenlik', 'kanun/kolluk güçleri' ve 'iş dünyası' olmak üzere üç alana yayılmakta.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber