Parklardaki gizli tehlike, çocuklara elektrik çarpabilir

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte çocuklar parkları doldurmaya başladı. Parkların güvenli olup olmadığını masaya yatıran uzmanlar, zeminin kauçuk olmasına dikkat çekiyor. Bir diğer tehlike ise trafolara yakın park alanları. Çocuklar bu alanı saklambaç amaçlı kullanabiliyor.

Son Güncelleme:

Okulların tatile girmesi ve yaz tatilinin de başlamasıyla birlikte çocuklar oyun parklarını doldurmaya başladı. Uzmanlar, oyun parklarının zemininin kauçuktan yapılmasını öneriyor bu madde olmayan zeminlerde ise çocuklar düştüklerinde yaralanabiliyor. Parklardaki diğer bir tehlike ise trafolar. Son olarak, İstanbul Çekmeköy'de 8 yaşındaki bir çocuk, parkta saklambaç oynarken saklandığı trafodaki elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmiş, konu kamuoyunda günlerce konuşulmuştu.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, parkların etrafının ani çocuk fırlamalarını da düşünerek 1.5 metre civarında doğal çit ile veya duvarla örülü olması gerektiğini söylüyor. Parkın bir kısmının mutlaka çim ya da doğal ağaç olması gerektiğini anlatan Uçan, "Bu alanda meyve ağaçları varsa bunların ilaçlanmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca buralara zehirlenmeye sebep olabilecek ağaçlar dikilmemelidir. Çocukların oynayacakları kum havuzları, buradaki oyuncaklar plastikten yapılanlar sağlam olmalıdır. Düşmeye karşı emniyet olmalıdır" diye konuştu.

Uzmanlar, park zemininin toprak olmasını önermiyor.

ZEMİN KAUÇUK OLMALI

Güvenli bir çocuk parkının plastik malzemelerden yapılması gerektiğini anlatan Uçan, zeminin de yaralanmaları engelleyecek biçimde kauçuk malzemeden yapılması gerektiğinin altını çizdi. Uçan, “Kum zemin, düşme ve yaralanmalara ve mikrop kapmaya neden olacağı için, tercih edilmemelidir. Ayrıca kum zeminlerde kedi, köpek gibi hayvanların rahatlıkla dışkılama alanı olabileceği unutulmamalıdır” dedi.

STATİK ELEKTRİĞE DİKKAT

Parklarda çocukların saçları özellikle kaykaylardaki statik elektrik nedeniyle kalktığını görmek mümkün. Bu aletlerin zemininin bakır baralar ile topraklanması gerektiğini anlatan Uçan, çocukların giysilerinin de sentetik kumaş yerine pamuklu kumaşlardan yapılmış olmasına değiniyor.

Taş zeminler yaralanmalara sebep olabiliyor.

Oyun alanındaki kazaların yüzde 79'dan fazlasının düşme kaynaklı yaşandığı biliniyor. Düşmelere karşı koruma sağlayan malzemenin kauçuk olduğunu anlatan Uçan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Oyun parklarında salıncak, tahtarevalli, tırmanma halatlı donatılar, trambolin vb. gibi oyuncakların düzenli mekanik bakımı yapılmalı, arızalı ya da hasarlı parçalar anında değiştirilmelidir. Varsa yeraltı elektrik kaçakları tespit edilip onarılmalı, ahşap direklerin çürüme tehlikelerine dikkat edilmeli, park çevresinde trafik güvenliği sağlanmalıdır.”

Doğru park zemini kauçuk olmalı.

LEVHALARDA BİLGİLENDİRMELER OLMALI

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İş Sağlığı ve Güvenliği Öğr. Gör. Mustafa Cüneyt Gezen, oyun alanlarında, 'itme, kakma veya sert oyun yok, ıslak yüzeylerde koşma yok, tırmanma amaçlı olmayan ekipmanlara tırmanma yok' yazılı levhaların yer alması gerektiğini kaydetti. Çocukların ekipmanlara takılabilecek bol ve sarkan giysiler giymemeleri, kırık veya hasarlı aksesuarların da giyilmemesi gerektiğinin altını çizen Gezen, parkların da görevliler tarafından sık sık kontrol edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Parkta yüksek gerilim elektrik direğinin asla olmaması gerektiğinin altını çizen Gezen, “Voltaj vücuttan geçerken cilde zarar verebilir, doku ve kaslarda ciddi iç yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir. Arklanma veya parlama, elektrik enerjisinin serbest bırakılmasıyla ilgili tehlikeli durumlar olarak tanımlanabilir” diye konuştu.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber