Para için bu acıya değer mi? 'Scottish'in gözyaşları

Scottish Fold cinsi kedilerin sahiplendirilmesi ve üretimi Hollanda'da yasaklanırken, gözler Türkiye'deki duruma çevrildi. Son yıllarda oldukça popüler olan bu kediler kıvrık kulak yapıları nedeniyle sevimli bulunsa da, aslında Scottish Fold cinsi kediler kıkırdak dokularının deforme olması nedeniyle acı çekiyorlar. Türkiye'de merdiven altında çiftleştirilerek, çoğaltılan Scottish Fold, gözünü para hırsı bürüyen simsarlar tarafından 10 bin TL'ye satılıyor.

Son Güncelleme:

Türkiye'de son yıllarda popülerleşen Scottish Fold cinsi kedilerin sahiplendirilmesini Hollanda yasakladı. Karara gerekçe olarak ise bu tür kedilerin satılma amacıyla genetiklerinin değiştirilmesi ve bu durumun da hayvanların acı çekmesine neden olduğu belirtildi. Bu kedilerin özellikle sosyal medyada çok sayıda ünlü isim tarafından sahiplendiği ve bu özendirici paylaşımlarla popülerleştiği de biliniyor. Ancak en sevimli kedi türlerinden biri kabul edilen Scottish Fold, kulak, bacak ve kuyruklarındaki kıkırdak büyümeleri nedeniyle ağrılı bir yaşam sürüyor.

10 BİN TL'YE SATILIYOR

Evcil hayvan mağazalarında satışı yasak olan bu tür, internet üzerinden 10 bin TL'ye kadar alıcı buluyor. Dahası, gözünü ara hırsı bürümüş bir takım kişiler, işi ticarete dökerken, merdiven altı yerlerde Scottish Fold türünün çoğaltarak, satışını yapıyor. Söz konusu kedi türünün normalde 2.5 ay anne sütü ile beslenmesi gerekirken, hayvan tüccarları ise Scottish Foldlar'ı henüz 4, 5 günlükken annelerinden koparıyor. Simsarlar, kedilerin daha çok çiftleşmesi için de bir gün aç bir gün de tok bırakıyorlar. 

Scottish Fold, 1961 yılında İskoçya’da William Ross adlı bir çiftçi tarafından keşfedildi. Scottish Fold kedisinin annesi düz kulaklı, ancak babası ise bilinmiyor. Bu bilinmezlik nedeniyle genetik kökenleri hakkında tam bilgilere ulaşılabilmiş değil. Alıcı gibi görüştüğümüz bir satıcı ise "Karınları tok olursa daha az çiftleşirler ve bu kadar üretemeyiz" ifadelerini kullandı. 

EVLERDE ÇİFTLEŞTİRİLİYOR

Veteriner Hekimler Derneği Genel Başkanı Dr. Gülay Ertürk ise 'Scottish'in kıvrık kulaklı olması nedeniyle vatandaşlara sevimli geldiğini ve bu nedenle sıklıkla tercih edildiğini belirterek, "Üretimlerinde kıkırdak doku ile ilgili bir deformasyon olduğu için acı çekerek yaşıyorlar. Ülkemizde hayvan hakları anlamında bilinç düzeyimiz düşük. Anlık duygusal durumlarla hayvan sahipleniyor ya da hediye edebiliyoruz. Bunu aşmak için toplumsal bilinçlenme şart. Yasal anlamda denetimler az, evlerinde 'Scottish' çiftleştirenler de var. Bu türü resmen kazanç kapısı görenler var" şeklinde konuştu.

ACI ÇEKİYORLAR

Hayvan Hakları Federasyonu başkan yardımcısı Avukat Senem Demirel Acar ise insanların birçok kişinin hangi hayvan moda ise onu satın aldığını, sokak hayvanlarının sahiplenilmediğini ifade ederken şöyle konuştu: "Çoğu hayvan yasal olmayan yerlerde evlerin bodrumlarında doğurtulup satılıyor. Kişi, hayvanın özelliğini bilmeden hevesle satın alıyor. Yaşları ilerledikçe hayatları ağrılı oluyor. Vatandaşlar aldıkça üretilmeye de maalesef devam edecek."

Scottish kedi sahibi Ecemsu Güler, kediyi babasının doğum gününde hediye ettiğini belirterek, "Onun bu şekilde acılı bir hayatı olduğunu bilmiyordum. Babam da bana internet üzerinden sipariş etmiş" dedi.

ACİLEN DURDURULMALI

"Ülkemizde üretimin acilen durdurulması gerekiyor" diyen Acar, sözlerini şöyle noktaladı: "10 üretim çiftliğinden sadece birisi yasal. Yasal olan yerlerde bile gizli bahçeler var. Bu yerler denetlenmeli, Scottish kedilerin üretimleri kontrol altına alınarak ilgili kişilere cezai yaptırımlar uygulanmalı."

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber