Pandemide milyarder olan adamın hisselerini satması salgınla ilgili başka bir şey söylüyor

Pandeminin kazananları 2021'in 2020 kadar parlak geçmeyeceğini düşünüyor. Bu dönemde milyarderler listesine giren Zoom'un kurucusu Eric Yuan, hisselerinin 40'ını sattı. Dev şirketlerin pandemi kararları aslında başka bir resme işaret ediyor...

Son Güncelleme:

Pandeminin ekonomik etkileri tüm dünyada dengeleri sarsmış durumda. Devletler ekonomik krizin eşiğinde dolaşırken özel sektör de işçisiyle, işvereniyle, yatırımcısıyla, yaraların sarılacağı dönemleri iple çekiyor.

Adeta kendi ekonomisini yaratan koronavirüs hayatımızdan çıkınca yani “normal” yaşantımıza geri dönünce tüketim alışkanlıklarımız da normale dönecek mi sorusunun ise yanıtı merakla bekleniyor. Yakın zamanda yaşanan üç gelişme normalleşme dönemine ışık tutabilir...

VARAN 1: ZOOM'UN KURUCUSU 6 MİLYAR DOLARLIK HİSSE DEVRETTİ

Pandemi döneminde hayatımıza giren Zoom'da yaşanan bir hareketlilik gündeme damga vurdu. Zoom Video Communications Inc.'in CEO'su Eric Yuan ve eşi Sherry, şirketteki hisselerinin üçte birinden fazlasını (yaklaşık yüzde 40) devretti. 18 milyon hissenin değeri 6 milyar doların üzerinde.

The Wall Street Journal'da yer alan habere göre çift, işlem hakkında bir açıklamada bulunmazken Zoom adına açıklama yapan bir yetkili yapılan işlemin Eric Yuan'ın tipik menkul planlama pratiklerinin dışında bir hareket olmadığını aktardı. Yaklaşık 9'ar milyon hisse içeren iki “hediye” olarak kayıtlara geçen işlemin ardından hisselerin kim veya hangi kuruluş tarafından yönetileceği açıklanmadı.

Yuan, şirketin yüzde 15'ini elinde tutarken, yönetim kurulunda oy hakkının yüzde 40'ına sahipti. Devredilen oran InsideScore'a göre şirketin hisselerinin yüzde 6'sına tekabül ediyor.

'YENİ GERÇEKLİK' VURGUSU

Pandemi sürecinde yaşanan patlama ile Forbes'ın milyarderler listesine girmeyi başaran Time tarafından 2020'nin iş insanı seçilen Eric Yuan, geçen hafta yapılan yıllık değerlendirme toplantısında “Gelecek burada, uzaktan ve herhangi bir yerden çalışmanın yükselmesinde. Bu yeni gerçekliğin farkındayız” demişti.

Buna karşın 2020'nin başında 100 doların altında olan Zoom'una hisse fiyatı, 2020'nin sonlarına doğru 500 doları aşmıştı. Hisse, 5 Mart Cuma gününü ise 337 dolar seviyesinde kapattı. Zoom'un büyümeye devam edeceği aşikar ancak uzmanlar 2021'in Zoom için 2020 kadar parlak geçmesini beklemiyor. Yıllık değerlendirme toplantısında Zoom yetkilileri de benzer tahminlerde bulundu.

'TEDİRGİNLİK OLACAKTIR'

Öte yandan BBC'ye konuşan Edward Moya, “Zoom'un kurucusu Eric Yuan'ın şirketteki hisselerinin üçte birini devretme kararı alması elbette dikkat çekecektir. Zoom sözcüsü bu hamlenin, Yuan'ın bilindik planmalarının dışında bir hamle olmadığını söyleyebilir ancak yatırımcılar hisselerin kime devredildiği ortaya çıkana kadar bir tedirginlik içinde olacaktır” ifadelerini kullandı.

VARAN 2: 2020'YE KIYASLA DÜŞÜŞ...

Yakın dönemde yaşanan gelişmeler fazlasıyla normale dönüleceğinin sinyalleri olarak ele alınabilir. 2013'te kurulan ve Birleşik Krallık, Hollanda, Fransa, Belçika, İrlanda, İspanya, İtalya, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, BAE, Porto Riko, Hong Kong ve Kuveyt'te iki yüzden fazla şehirde faaliyet gösteren yemek teslimat uygulaması Deliveroo, 2021'de yaşamayı bekledikleri büyümenin 2020 yılına nazaran daha düşük olacağını düşünüyor.

Müşterilerinin 2021'de uygulamada harcayacağı meblağın yüzde 30-40 oranında artacağını öne süren Deliveroo, 2020'de yaşanan yüzde 64'lük büyümenin gerisinde kalınacağını vurguluyor. Aynı zamanda brüt kar marjının da yüzde 8.8'den yüzde 7.5 ila yüzde 8'e gerilemesi ön görülüyor.

Türkiye'de de online market alışverişi ve online yemek siparişleri pandemi sürecinde revaçta. Dünya genelinde de yaşanan bu artışın, Birleşik Krallık, Kıta Avrupası ve ABD'de restoranların online siparişlere dönmesinin de etkisiyle durulması bekleniyor.

'İSTEĞİMİZ UZUN VADEDE İSTİKRAR'

Deliveroo'nun kurucu ortağı ve CEO'su Will Shu, Financial Times'a yaptığı açıklamada “İstediğimiz, uzun vadeli hedeflerimiz açısından tutarlılık ve istikrar sağlamak” ifadelerini kullanırken, İngiliz hükümetinin ekonomiyi canlandırmak için “dışarıda yemeğe” teşvik çağrılarına rağmen Deliveroo'nun hızlı yükselişini sürdürdüğünü ve sipariş sıklığının da oldukça yüksek seyretmeye devam ettiğini aktardı.

VARAN 3: GÜNLÜK 1 MİLYON YOLCU BARAJI AŞILDI

Finans dünyasında gündeme gelen bir başka hareketlilik ise havayolu şirketlerinde yaşandı. ABD'deki havayolu şirketleri günlük 1 milyon yolcu barajını pandemi döneminde ilk kez tatil günleri dışında bir günde aşmayı başardı.

Ulaştırma Güvenlik İdaresi'nin (TSA: Transportation Security Administration) raporuna göre geçen pazar kaydedilen 1.28 milyon günlük yolcu sayısı, Mart 2020'nin ortasından bu yana ulaşılan en yüksek 3. günlük sayı oldu.

Geçen hafta kaydedilen yolcu sayısı, 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 56 daha düşük oranda. 28 Şubat haftasında ise bu oran yine 2019'un aynı döneminden yüzde 57 daha düşüktü. Bir haftada yaşanan yüzde 1'lik artışta ABD'deki vakaların düşüş seyrinde olmasının ve ülke genelinde yavaş yavaş dillendirilen “normalleşme” ihtimalinin etkili olduğu düşünülüyor.

Başkan Joe Biden'ın baş sağlık danışmanı Anthony Fauci vaka sayısının hala oldukça yüksek olduğunun altını çizerken “Gevşemenin zamanı değil” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Bloomberg'de yer alan haber göre sivil havacılık sektörünü analiz eden uzman isimler yükselişin dönemsel olabileceğini de vurguluyor. Airlines for America, üniversitelerin ara tatiline denk gelen Mart ayında seyahat edenlerin sayısı yıl ortalamasının üzerinde seyrediyor.

Kaynaklar: Bloomberg, BBC, Financial Times, The Wall Street Journal

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber