Pandemide 86 bin kişi nasıl milyoner oldu?
Pandeminin etkin olduğu son bir yılda banka hesaplarında 1 milyon TL üzeri bulunanların sayısı yaklaşık 86 bin kişi birden arttı. Milyonerler, bir yılda servetlerine 552.5 milyar TL kattı. Ev, otomobil fiyatlarının artması ve faiz gelirlerinin yükselmesi milyoner sayısını patlattı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verileri, pandeminin etkin olduğu son bir yıl içinde (2020 Mart'tan 2021 Mart'a) yaklaşık 86 bin kişinin milyoner olduğunu ortaya koydu. Yurt içi yerleşik milyonerlerin sayısı da 2021 Mart itibarıyla ilk kez 300 bin barajını aşarak 300 bin 662 kişiye ulaştı. Bu, mudi sayısının bir ayda yüzde 6, bir yılda yüzde 36.5 artması demek.
Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 2020 Mart'ta, hesabında 1 milyon TL üzeri parası olanların sayısı toplam 246 bin 136 kişi iken, bu sayı 2021 Mart itibarıyla 332 bin 94 kişiye yükseldi. Söz konusu 332 bin 94 kişinin 300 bin 662'si yurt içi yerleşik milyonerler olurken, 31 bin 432'sini ise yurt dışı yerleşikler oluşturuyor.
Bu kişilerin bankalardaki toplam mevduatları da 2020 Mart'ta 1.5 trilyon TL iken, 2021 Mart'ta 2.1 trilyon liraya yükseldi. Yani milyonerler, son bir yılda servetlerine 552.5 milyar TL'lik daha servet kattı.
Peki bu nasıl oldu?
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Başlevent ile Yalova Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Baki Demirel'e sorduk.
KUR ARTIŞI ETKİLİ
Yalova Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Baki Demirel, milyoner sayılarının artmasındaki iki ana nedenin borsa kazançları ile döviz kurundaki artış olduğunu söylüyor.
"Dünyada da Türkiye'de de parasal genişleme üretim değil de finans tarafına kaydı. Bu durum pandemide daha etkili oldu" diyen Demirel, "Böylece finansal kazançlar ön plana çıkmaya başladı. Buna yurt içinde TL'nin değer kaybı da eklenince milyoner sayıları arttı denilebilir. Tasarruf edebilenler daha fazla edebildi, yoksullar daha da yoksullaştı" diye konuştu.
KONUT VE ARABA FİYATLARI FIRLAYINCA...
Demirel, yatırım aracı olarak görülen konut ve araba fiyatlarının da pandemi sürecinde artmasının, zengin artışında etkili olduğunu ifade ediyor.
"Bunlar servetin bir parçası" diyen Demirel, "Düşük faizli kredilerin verildiği geçen yaz aylarında, bu kredilerle birlikte fiyatlar da fırlamıştı. Yıllar önce 300 bin TL'ye alınan bir ev, pandemideki bu sürecin de etkisiyle milyon liranın üzerine çıkınca milyoner oluyorsun" dedi.
'ŞAŞIRTICI DEĞİL'
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Başlevent ise, faiz gelirlerinin ve konut fiyatlarının kayda değer miktarda arttığı enflasyonist ortamda milyoner sayılarının artmasının şaşırtıcı olmadığına dikkat çekiyor.
"Toplumun belli bir kesimi için milyonluk hesap sahibi olmak artık çok güç değil" diyen Prof. Dr. Başlevent, "Bir konut 1 milyon liraya satıldığında, satıcı eğer elde ettiği meblağı mevduatta değerlendirirse otomatikman bir milyoner mudi olmuş oluyor. Ya da hesabında 900 bin lira olan bir kişi parasına hiç dokunmazsa 1 yıl sonra milyoner oluyor" değerlendirmesini yaptı.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Cem Başlevent.
"ASLINDA 300 BİNİN ALTINDA"
Prof. Dr. Başlevent ayrıca, BDDK verilerini gelir veya servet dağılımı bağlamında yorumlamadan önce, yayınlanan sayıların neye karşılık geldiğini ortaya koymakta fayda olacağının da altını çizdi.
Yayımlanan mudi sayılarının her bankadan ve farklı büyüklükteki hesaplar için ayrı ayrı toplandığını vurgulayan Başlevent, şöyle dedi: "Aynı kişinin 2 ayrı bankada milyonluk mevduatı olduğunda o kişi 2 kişi gibi sayılıyor. Dolayısıyla gerçekte, toplam mevduatların yarısından fazlasına sahip olan milyoner mudilerin sayısı 300 binin altında."
"HAYATA SIFIRDAN BAŞLAYANLAR İÇİN ZOR"
Üstelik bu kişilerin, daha küçük meblağlarda başka mevduat hesaplarının olmasının da kuvvetle muhtemel olduğunu aktaran Başlevent, "Yani aslında daha az sayıda kişinin bankalarda ilk anda görünenden daha da çok parası mevcut. Ayrıca, bu kişilerin yatırım fonu, bono ve hisse senedi gibi farklı finansal enstrümanlara da yatırım yapmış olduklarını ve muhtemelen emlak sahibi olduklarını da hesaba katmak gerek" diye konuştu.
Başlevent, şöyle devam etti: "Özetlemek gerekirse, hayata maddi anlamda sıfırdan başlayan gençler için bir milyoner mudi olmak gerçekleştirmesi zor bir hayal iken, geçmiş yıllarda birikim yapabilmiş olan orta yaşlılar veya ailelerinden kalan servetleri edinenler için milyoner olmak artık çok da büyük bir mesele değil."
gamze.bal@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel