Pandemide 81 ilimizden yalnızca ikisi düşüşte! Gümüşhane ve Burdur nasıl yaptı?
İllere Göre Risk Durumu haritası ilk haritadan bir ay sonra güncellenirken kırmızıya boyanan tablo endişe yarattı. Bununla birlikte 100 bine oranla vaka sayısında düşüş kaydeden yalnızca iki il olması dikkat çekti. O iki il Gümüşhane ve Burdur'un belediye başkanları Haberglobal.com.tr'ye konuştu.
Türkiye'nin koronavirüs ile mücadelesi sürerken mevcut tablo ve yeni vaka sayılarında yaşanan yükseliş endişe veriyor. İllere Göre Risk Haritası her geçen gün daha da “kızarırken”, kontrollü normalleşme süreci de yerini yavaş yavaş kapanmaya bırakmakta.
Tablo moral bozuyor, stresi artırıyor olabilir ancak vaka sayısını azaltmanın mümkün olduğunu gösteren örnekler de var. 100 bine oranlanmış vaka sayısında 81 ilimizin 79'unda artış görülürken düşüş kaydetmeyi başaran yalnızca iki il bulunuyor: Gümüşhane ve Burdur.
Burdur'da 27 Şubat-5 Mart tablosunda 100 binde 105.21 vaka görülürken 20-26 Mart tablosunda sayı 82.74'e indi. Burdur yüzde 21.36'lık düşüşe imza atarken Gümüşhane'de ise bu oran yüzde 18.14 olarak belirlendi.
27 Şubat-5 Mart tablosunda 100 binde 151.73 vaka görülen Gümüşhane, 20-26 Mart'ta 124.2 vakaya gerilemeyi başardı. Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Haberglobal.com.tr'ye iki ilimizdeki mevcut tabloyu aktardı.
Risk kategorilerine göre normalleşme seviyelerinin ilk kez belirlendiği haritada; Edirne, Balıkesir, Sakarya, Burdur, Konya, Aksaray, Osmaniye, Adıyaman, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon ve Rize “kırmızı” kategoride yer almıştı.
Bu illerin içinde Gümüşhane ve Burdur'da düşüş gözlemlendi ancak “kırmızıdan”, “turuncuya” yani çok yüksek riskliden, yüksek riskli kategorisine inebilen tek il Burdur oldu. Burdur'un komşu illerinden Denizli ve Afyon yüksek, Isparta, Antalya ve Muğla ise çok yüksek risk kategorisinde.
BURDUR: 'İKRAMLARI YASAKLADIK'
"Pandeminin başından itibaren Burdur olarak iyi bir noktadaydık" diyen Ali Orkun Ercengiz, "Kasım ayında pik yapmıştık tüm Türkiye gibi... Ancak risk haritası açıklandığında sınırın hemen üzerinde kalıp maalesef çok yüksek riskli kategorisinde yer aldık. Bu da şehir sakinlerimizi ve bizi ziyadesiyle üzmüştü" dedi.
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz: "Bugüne kadar maske, mesafe ve hijyen kurallarını kültür haline getirmeye özen gösterdik. Kamusal alanların kullanımı ile ilgili olarak önemli ve özel tedbirler aldık. Semt pazarları, marketler ve restoranlara girişte ve toplu taşıma araçlarında kişiselleştirilmiş kartlarla HES kodlarını entegre ettik." (Fotoğraf: AA)
'İKRAMLAR YASAK'
"Sağ olsun vatandaşlarımız da kurallara ve alınan tedbirlere uymakta çok özenli davrandılar. Valimizin ve İl Hıfzısıhha Kurulu'nun aldığı kararların hayata geçirilmesinde yardımcı oldular" diye konuşan Ercengiz, "100 binde 72'lere kadar düşmüştük. Bu hafta 80'lerin üzerine çıktık ve biz de mevcut denetimlerimizi artırdık. Vatandaşımız pazar geldiğinde saatlerce pazarda kalsın istemiyoruz. Yüzde elli kapasiteyle açılan restoranlarda yemek sonrası ikramları yasakladık" diyerek "Hizmeti aldıktan sonra vatandaş ortamdan uzaklaşmalı" ifadelerini kullandı.
'COVID'E YAKALANMAK, AYIPLI BİR OLAY GİBİ GÖRÜLÜYORDU'
Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, "Bu başarı Burdur halkının başarısı... Vatandaşlarımız sadece kendisinden değil, toplumdan da sorumlu hissetti" derken kırsalda sürecin başında yaşanan bir probleme de dikkat çekti:
"En çok yaşadığımız sorunlardan bir tanesi kırsalda vatandaşlarımızın hastalığını gizlemeye ve ötelemeye çalışmasıydı. Bunu ayıplı bir olay gibi görüyordu. Bunun utanılacak bir şey olmadığını anlattık. Vatandaşlarımızın, en sevdiklerine bu hastalığı bulaştırmaması için sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerektiğinin altını çizdik."
Ercengiz: "Valimiz de aldığımız önlemlerde yardımcı oluyor. Örneğin semt pazarı sayısını artırdık. Az sayıda pazar yerinde kalabalıklar oluşturmaktan ziyade ilin farklı noktalarında pazar yerlerinin sayısını artırarak kalabalığı dağıtmış olduk. Bu sürecin sonunda rengimizi sarıya döndüreceğimize inanıyorum." (Fotoğraf: İHA)
İHA'nın mikrofon uzattığı Mehmet Yücel Kayacan adlı vatandaş ise “Burdur kurallara duyarlı bir şehirdir gördüğünüz gibi herkes genel anlamda iş yerleri olsun, vatandaşlar olsun kurallara hassasiyet gösteriyor” dedi. Deniz Koca adlı bir başka vatandaş da “Bence biraz daha kısıtlama gelebilir" derken "Yani düşün bir hafta daha kimse sokağa çıkmasa korona diye bir muhabbetin olacağını düşünmüyorum” yorumunda bulundu.
GÜMÜŞHANE: 'TOPLANTILAR DÜZENLEMİYORUZ'
İki ilde dikkat çeken tablo ise risk kategorilerinin belirlendiği ve 29 Mart'ta ilk kez güncellenen haritada Gümüşhane'nin de Burdur'un da “kırmızı” yani çok yüksek riskli kategoride yer alması oldu. Gümüşhane ve Burdur'un elde ettiği sonuç, sıkı tedbirlerin düşüşü sağlayabileceğini gösteriyor. Zira Karadeniz'de civar illerin durumu gözlendiğinde Gümüşhane'nin düşüşü dikkat çekiyor.
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen (Fotoğraf: AA)
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, "Misafirliğe gitmeme noktasında telkinlerimiz oldu. Aynı zamanda bu yıl bahar biraz erken gelmişti ancak buna rağmen yaylalara ve köylere gidişleri durdurmayı başardık. Bir de elbette bu süreçte denetimleri artırdık. Az da olsa bir düşüş yaşanmasının sebepleri bunlar olabilir" ifadelerini kullanırken yaptıkları uygulamalara da örnek gösterdi:
"İl Hıfzısıhha Kurulu'nda alınan kararların alanda uygulanmasını sağladık. Örneğin; bir pazar yerimiz vardı ve çok kalabalık oluyordu. Tedbir amaçlı olarak pazarın yerini değiştirdik. Daha geniş bir alana aldık."
Çimen ayrıca "Şehit cenazeleri dışında çok nadiren cenaze merasimleri düzenliyoruz. Kalabalık toplantılara katılmıyoruz. Toplantılar düzenlemiyoruz. Pek çok etken arasında bunlar da yer alıyor" ifadelerini kullandı.
Gümüşhane'de yaşayan esnaf İdris Ünal ise İHA mikrofonlarına “Gümüşhane halkı pandemi süresince kurallara uyuyordu. Biz nasıl kırmızı olduk merak ediyorum. Şu
Kaynak: Web Özel