Oyun bağımlıları dikkat... Yalan bile söylüyorlar

Oyun bağımlılığı yetişkinleri de etkisi altına almaya devam ediyor. Saatlerce oyun oynayan kişiler, sosyal hayatlarından uzaklaşıyor öyle ki oyun oynayabilmek için yalan bile söyleyebiliyor. Uzmanlar, bu kişilerin düzelmesi için de tek çarenin sosyalleşme ve spora yönelme olduğunu söylüyor.

Son Güncelleme:

Video oyunları, çocuklardan sonra yetişkinleri de etkisi altına aldı. Öyle ki kişinin iş ve aile hayatında sorunlar yaşamasına neden olan bu bağımlılığa karşı uzmanlar uyarıyor. Klinik Psikolog Cumali Aydın, daha fazla oyun oynayabilmek için çevresindekilere daha az vakit ayıran ve oyunlara daha fazla odaklanabilmek için çevresinde bulunan insanlara yalan söyleyebilenler olduğuna işaret etti.

EĞLENCENİN SINIRLARINI ZORLAYARAK BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞTÜRÜYORLAR

Aydın, bazı kullanıcıların bu eğlencenin sınırlarını zorlayarak onu bir tür bağımlılığa dönüştürmesine neden olduğunu kaydediyor. Aydın, “Örneğin, 1 saat oynayacağını söyler ancak bu sürenin çok üstüne çıkabilir ve durum çokça tekrar edebilir. Oyun oynamadığı zamanda da zihnen oyunda olmaya devam edebilir ve sürekli olarak oyunla ilgili hayaller kurabilir. Oyunun dışında kalan etkinliklere zaman ayırmada güçlük çekebilir" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, kişinin oyun oynamadığı zamanlarda gerçek hayattan koptuğunu söylüyor. Fotoğraf: Shutterstock

'ÇEVRESİYLE ÇATIŞMA HALİNDELER'

Aydın, bu kişilerin oynadığı oyundan keyif alabilmek için sürekli olarak oyunda geçirdiği vakti arttıracağını da kaydederek, şöyle devam etti:

“Oyuncunun oyunu tamamen bırakmak istediği zaman başarısız bırakma girişimleri ortaya çıkabilir. Bununla birlikte oyunda çok fazla vakit geçirdikleri için çevreleriyle çatışma halinde olur."

EN ÖNEMLİSİ FARKINDALIK

Uzman Psikolog Gözde Yana, oyun bağımlılığını azaltmak için en önemli şeyin farkındalık olduğunun altını çiziyor. Tavsiyelerde bulunan Yana, "Sınır belirlemek, günlük süreler koymak çok önemli. Yeni ilgi alanları keşfetmek, destek gruplarına katılmak ve terapiste başvurmak da bir çözüm yolu" diyor.

Oyun bağımlılığını yenmenin yollarından birisi de sosyal aktivitelere zaman ayırmak. Fotoğraf: Depophotos

"CİHAZINIZDAN OYUN UYGULAMALARINI KALDIRIN"

Cihazlarda oyun uygulamalarının kaldırılmasının ya da erişiminin sınırlanmasının da bağımlılığı azaltmada bir yöntem olduğunun altını çizen Yana, şöyle devam ediyor:

"Oyun bağımlılığı sıklıkla stresle ilişkilendirilir. Stres yönetimi teknikleri, oyunlara başvurmadan önce alternatif rahatlama yöntemleri uygulamayı içerebilir. Kendinize kısa ve uzun vadeli hedefler belirleyin. Bu hedefler, oyun oynamaya harcadığınız zamanı azaltmanıza ve başka şeylere odaklanmanıza yardımcı olabilir. Eski ilgi alanlarınıza geri dönün veya yeni ilgi alanları oluşturmak için zaman ayırın."

MACERA HİSSİ DOPAMİN SALGILATIYOR

İnternet bağımlılığının gelişmesinin bazı faktörlere bağlı olduğunu söyleyen Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Melek Gözde Luş, "En fazla dopamin salgılatıcı tür maceradır. Son zamanlarda görülen çok oyunculu online oyunlar daha fazla bağımlılığı arttırıyor” diye konuştu.

SANAL VE GERÇEK DÜNYA BİRBİRİNE KARIŞABİLİR

Dijital bağımlılığın ortaya çıkardığı sorunlara değinen Luş, “Akademik sorunlar, ailevi sorunlar, davranışsal sorunlar, uyku problemleri, kaygı bozukluğu, gerçek dünya ve sanal dünyanın karıştırılmaya başlanması gibi sorunlar görülebiliyor. Bu tür problemler ortaya çıkmaya başladıysa yardıma başvurulması gerekir. Ayrıca çok fazla bilgisayar başında kalmaktan dolayı bir takım omurga problemleri, kilo kaybetme veya kilo alma, sürekli yorgun olma, baş ağrıları, gözde bozulmalar, öz bakımın azalması gibi fiziksel problemlerle de karşılaşılabiliyor" ifadeleri ile açıklamasını noktaladı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber