Online taciz profesyonel ağlara taşındı! Tanışma programı mı oldu?
Neredeyse tüm sosyal platformlarında tacizlere maruz kalan kadınlar dünyanın en büyük profesyonel ağı olan LinkedIn'de de bu durumdan muzdarip. Kadınlar karşılaştıkları mesajları ifşa ederken bu duruma nasıl gelindiği ve kadınların neler yapabileceği de masadaki önemli sorular... İşte yanıtlar.
Dünya çapında 800 milyonu aşkın kullanıcısı bulunan LinkedIn, dünyanın en büyük profesyonel ağı. İşverenler ile iş arayanları bir sosyal ağda buluşturan LinkedIn, kullanıcılarına iş hayatına dair deneyimlerini ve içgörülerini paylaşma şansı da tanıyor.
Platform ayrıca özel mesaj vasıtasıyla çalışma hayatındaki insanların, iş olanakları için iletişim kurmasını ve bilgi alışverişi yapmasını da sağlıyor. Lakin özellikle kadınlar son dönemde artan bir şekilde bu platformda dahi taciz mesajlarına maruz kalıyor.
LinkedIn bir flört platformu değil ve bazı üyelerin uygunsuz şekilde diğer üyelerle flört etmeye çalışmaları, sosyal medyada da yüksek sesle dillendiriliyor. Platformun adına da gönderme yapılarak oluşturulan "Terkedin" bir slogana dönüşmüş durumda.
Durumdan muzdarip kadınlardan biri de Hazal Fidan. Kendisine gelen "Selam verdik de yedik mi, insan merhaba der" şeklindeki mesaja "Bu nasıl üslup" diyerek yanıt verirken "Selam verene usulen de olsa cevap verilir" diye karşılık alıyor. Bu mesajları paylaşan Fidan, "Bunu direkt taciz diye nitelendiren taraftayım. Tüm sosyal medya platformlarından bağımsız olarak LinkedIn profesyonel bir ağ kurma platformu" diyor.
TANIŞMA PROGRAMI MI OLDU?
Bir başka kadın ise LinkedIn'de yaşadığı tacizi "Sabah sabah karşılaştığım duruma bak. Bu düpedüz taciz. LinkedIn'e telefon numaranı koymak şirketlerle iletişime geçmek için biliyordum. Ne zamandan beri tanışma platformu oldu" şeklinde aktarıyor.
📌Peki kadınlar bu mesajlardan sonra ne gibi yollara başvuruyor?
📌Bu mesajları önlemenin yolu nedir?
İletişim profesyoneli ve LinkedIn eğitmeni Gamze Nurluoğlu, haberglobal.com.tr'ye anlattı.
İletişim profesyoneli ve LinkedIn eğitmeni Gamze Nurluoğlu, bu durumun sadece Türkiye'de değil, bütün dünyada olduğunu belirtirken kullanıcı sayısının iyice artmasıyla LinkedIn'in de hafifçe iş dünyasından çıkıp, sosyal iş platformu olmaya başladığına dikkat çekiyor ve bu etkiyle kullanıcı portföylerinin de değiştiğini söylüyor.
İŞVEREN VE YÖNETİCİYE KONDURULAMIYOR
Kadınların tacize uğrarken karşısındaki işveren veya yöneticiyse öncelikle bunu o kişiye konduramadığını söyleyen Nurluoğlu şöyle aktarıyor:
İlk olarak 'Ben yanlış anlıyorum, LinkedIn'den yapmıyordur' diyoruz. Sanki sadece bu bizim başımıza gelmiş gibi bir korku yaşıyoruz. Kimseye söylemiyoruz.
Peki insanlar bu platformu neden tanışma platformu gibi kullanıyor? Bu duruma erkeklerin de maruz kaldığını söyleyen Nurluoğlu, şöyle anlatıyor:
"Ben sizin oradaki profil fotoğrafınızı görüyorum, geçmişinizi görüyorum, kariyerinizi görüyorum, aldığınız ortalama maaşı tahmin edebiliyorum. Aslında baktığınızda biri hakkında bilgi edinmek için her şeyi ortaya koyan bir platform. Kendinize eş veya sevgili arıyorsanız yüzde yüz uyuşma dedikleri şeyi aslında LinkedIn'den görebiliyorsunuz!"
UMUTSUZLUĞA SÜRÜKLENİYORLAR
Kadınların LinkedIn'de aktif olmaktan belirli dönemde korkmaya başladığını söyleyen Nurluoğlu, "Sanki ne kadar içerik üretirse daha fazla insan yazacak hissine kapılıyor. Genç kadınlar, 'CV gönderdim bana taciz amaçlı döndü ben nerde hata yaptım?' diyor? Onlara 'Senin bir hatan yok' diyorum. Bize 'Nasıl iş başvurusu yapmam lazım ki beni taciz etmesinler?' diye soran danışmanlarımız oluyor. LinkedIn'den hiçbir şirketin yöneticisi, 'WhatsApp'tan yaz da CV'ni gönder' demez. Kadınlar hem işsizlik hem de iş bulma telaşından böyle durumlarla karşılaşınca hepten umutsuzluğa sürükleniyor" diye konuştu.
Ancak maalesef bu durum insanların birbirlerine mesaj atabildikleri hemen her uygulamada görülebiliyor. Hatta uygulamaya bile gerek yok. Bir kadın sosyal medya üzerinden yaşadıklarını şöyle anlatıyor ve isyan ediyor:
"Mail attığım her erkek müşterinin Instagram'dan, LinkedIn'den eklemesinden bıktım. Şirket hattımdan özel numaradan aramış beni ya, özel numara! Bıktım artık... Bir kadın olarak kurumsal hayatta müşterilerin gözünde bir saygınlığım yok. Yetmiyor taciz ediliyorum."
TACİZ BİLDİRİLEBİLİYOR
Nurluoğlu son olarak LinkedIn özelinde tavsiye de veriyor: "Bu kullanıcıların hem platformdan ayıklanması gerekiyor hem de sizinle olan iletişiminin son bulması gerekiyor. Eğer bir kullanıcı tacizle ilgili çok fazla raporlanırsa, hesabı askıya alınıyor. Ayrıca eğer kullanıcıyı taciz bildirimi yapmadan engellerseniz doğal olarak konuşma kayıtlara taciz olarak geçmiyor. Karşınızdakinin size zorbalık yaptığını ya da sizi taciz ettiğini bildirip sonra engellemeniz daha doğru bir yol olacaktır."
cihat.aslan@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel