O ilimiz için 'deprem periyodumuz doldu' uyarısı

Burdur'da 12 Mayıs 1971'de 57 kişinin yaşamını yitirdiği depremin merkez üssü Yarıköy'deki yıkıntılar, ziyaretçilerin hafızasında depremin yaşattığı acıları anımsatıyor. Öte yandan, uzman isimden bölge için kritik bir uyarı geldi.

Son Güncelleme:

Burdur'da 12 Mayıs 1971'de saat 08.25'te meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki merkez üssü Yarıköy olan depremde 57 kişi yaşamını yitirdi. 524 bina ağır, 1624 bina orta, 3 bin 254 bina ise hafif hasar aldı. Depremin 53'üncü yıl dönümünde yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevni, Yarıköy'de yıkıntıların bulunduğu alanda uyarılarda bulundu. Servet Cevni, "12 Mayıs depreminin üzerinden 53 yıl geçti. Bazı kaynaklara göre 5,9, bazı kaynaklara göre 6,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi ama şiddet olarak ölçüldüğünde yani binalara verdiği hasara bakıldığında 8 şiddetine eş değer olduğu konusunda herkes hemfikir" diye konuştu.

'ACİLEN DEPREM MASTER PLANINA İHTİYACI VAR'

Burdur için deprem periyodunun 50 yıl olarak öngörüldüğünü aktaran Cevni, “Bu 50 yıllık deprem periyodumuz doldu. Biz bunu sürekli dile getiriyoruz. Acilen Burdur'un bir deprem master planına, yeraltını gösteren mikrobölgeleme etüdüne, haritaya ve bu haritalara göre Burdur'un şekillendirilmesi, kat adetlerinin gözden geçirilmesi, yatay mimariye önem verilmesi, zemin iyileştirme ve güçlendirmesine önem verilmeli. Denetlemelerinin artırılması konusunu dillendirmemize rağmen açıkçası çok büyük bir hareket göremiyoruz. Geçtiğimiz 10 yılda Burdur'da yapılan tek iyileştirme Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın mikrobölgeleme etüt çalışmalarını başlatmış olması. Sondajlar yapılıyor. Çalışmaların başlamış olması bile bizim için umut verici" ifadelerini kullandı.

‘SU OLUNCA 5 ŞİDDETİNDEKİ DEPREMİ 8 ŞİDDETİNDE HİSSEDEBİLİYORSUNUZ’

Burdur'da 1971'de 3 binden fazla binanın hasar aldığı depremin periyodunun dolduğunu belirten Cevni, şöyle konuştu:

"Depremin şiddetli hissedilmesinin en önemli sebeplerinden biri bölgenin 3-4 metrenin altında su olması. Su olunca 5 şiddetindeki depremi 8 şiddetinde hissedebiliyorsunuz. Bu bölgede yeraltı suyuyla ilgili önlem alınmadığını biliyorum, herhangi bir veri yok elimizde. Doğrusu buraya 'Deprem Köyü' demişiz. İbret alınması için tabelalar asmışız. Burayı jeopark gibi jeosit haline getirip, vatandaşlarımızın gelip ibret almasını sağlamamışız. Hatta durum o kadar acı ki 300 metre ileriye yeniden köy kurulmuş, o köyde oturanlar bu yıkıntıların önünden gelip geçiyor."

‘BÜTÜN BULGULAR ORTADAYKEN YARIN OLACAKMIŞ GİBİ HAREKET ETMEMİZ LAZIM’

Toplumsal bilinç ve farkındalık açısından eğitimin önemini vurgulayan Cevni, öğrencilerin ilkokuldan itibaren depremle ilgili bilinçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Burdur'da yarın afet olacakmış gibi hazırlığa başlanması gerektiğini vurgulayan Cevni, Burdur Fayı'nın yılda 4 milimetre hareketi olduğunu kaydetti. Cevni, "Hareket ettiğini biliyoruz, risk oluşturduğunu biliyoruz ama bugün mü olur, yarın mı olur deyip sanki yokmuş gibi hafızamızdan siliyoruz. Bütün bulgular ortadayken yarın olacakmış gibi hareket etmemiz lazım. Biz başımıza gelmeden pek dikkate almıyoruz açıkçası. Maalesef ucu bize dokunana kadar tedbir almıyoruz" dedi.

Sonraki Haber