Bu yazı nasıl kurtarırız? ☀️
Vaka sayılarında yeni rekorların kırılması normalleşmeyi geciktiriyor. Bilim Kurulu Üyesi Levent Akın temmuza kadar önlemlerin sürmesi gerektiğini söylüyor. Turizmci de planlarını şimdilik temmuza göre yapıyor.
Yaz aylarına doğru normalleşme beklenirken, günlük vakaların rekor kırmasıyla daha da 'dünyadan izole' olunan bir sürece doğru gidiliyor.
Rusya, Türkiye'deki yüksek vakalar üzerine 15 Nisan-1 Haziran arasında Türkiye uçuşlarını yasakladı. Almanya ise Türkiye'yi 'yüksek salgın ülkesi' ilan etti. Vakaların daha da artması durumunda Türkiye'ye olan uçuşların durdurulacağının sinyalleri verildi. İngiltere ise vatandaşlarına getirdiği yurt dışı seyahat kısıtlamasını mayıs ortasından haziran sonuna kadar uzattı.
Türkiye'nin ana turizm pazarlarındaki bu kısıtlamalar, mayıs ve haziran ayları için yapılan rezervasyonların iptal edilmesine yol açtı. Haberglobal.com.tr'ye konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, sezonun nisan ayında açılmasını beklerken, bunun en iyimser senaryoyla haziran sonuna sarktığını söyledi.
Haberglobal.com.tr'ye konuşan bir başka isim, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın ise, şu anki koşullara bakınca yaz ayları için normalleşme öngörüleri yapamadığını söylüyor. Akın, var olan önlemlerin bayram sonrası artabileceğine ve temmuz ayına kadar da kısıtlayıcı önlemlerin sürmesi gerektiğine işaret etti.
Ne zaman normalleşiriz? Yaz aylarına doğru vaka sayılarında düşüş olur umudu, yerini neden daha kötü bir gidişata bıraktı? Bu sene tatil yapmak isteyen vatandaşı neler bekliyor? Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler anlatıyor...
"ÖNLEMLER YAZ ORTASINA KADAR SÜRMELİ"
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, "Ta ekim ayında demiştik ki, 'bu kışı doğru geçirmezsek yazı da rahat geçiremeyiz'. Ama herkes günü kurtarmak istedi. O kulis yaptı, bu yaptı derken kapalı spor salonları bile açıldı. İnanılacak şey değil" dedi.
Akın, şöyle devam etti: "Eğer martta kademeli normalleşmeye geçmeseydik ve önlemlere uysaydık, belki mayıs ayında daha rahat olacaktık. Şimdi temmuz ayına kadar pek çok önlemle gitmemiz gerekiyor."
TEMMUZ AMA BAĞIŞIKLIK SAĞLARSAK...
Akın, son alınan 'kısmi kapanma' kararının 14 gün sonra işe yarayıp yaramayacağı konusunda endişeli olduğunu dile getirdi.
"Çünkü alınan esnek önlemlere bile uyulmadığını görüyorum" diyen Akın, "Geçen gün önünden geçtiğim bir restoran, bahçesinde misafir ağırlıyordu. Devletin önerdiklerinin yanında vatandaş da riskli olduğunu bilerek titizlik gösterecek" ifadelerine yer verdi.
Şu an geçerli olan önlemlerin Ramazan sonuna kadar sürdürülmesi halinde, bayramdan sonra kademeli olarak "bazı gevşemeler" yapılabileceğinin sinyalini veren Akın, bunların sınırlı kalacağının da altını çizdi.
Akın, "Ancak aşılama sayesinde bağışıklığımızı yükselttiğimiz takdirde temmuz ayına doğru rahatlayabiliriz. O zaman temmuz ayında rahat rahat denize girebilirsiniz. 'Bayramdan sonra rahatlarız' lafı beni rahatsız ediyor. Aksi halde vakalar düşecekken, yeniden yükselir" ifadelerine yer verdi.
TURİZMCİ ŞAŞKIN: SEVİNSEK Mİ ÜZÜLSEK Mİ?
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, söze son açıklanan önlemlerin yumuşak kaldığını, turizmcinin 'yaz aylarını kurtarmak için' bayram öncesi daha sert önlemler beklediğini söyleyerek başlıyor.
"Turizmci, sıkı bir kapanmayla 2021 Ramazan sezonunu kaybetmeyi göze almıştı. Daha radikal kararlar için hazırlıklıydık" diyen İşler, "Vaka ve ölüm sayıları belimizi büktüğü için tedirginiz" diyor.
İşler, bu süreçte yaşadıkları belirsizliği şöyle ifade ediyor:
"Turistik tesisler bayramda açık olacak gibi görünüyor. Restoranlar, her yer kapalı ama siz açıksınız. Haliyle temizlik, badana, boya vs yapacaksınız. Eleman çalıştıracaksınız. Kısa Çalışma Ödeneği de bitti, maaşları tam yatacak. Ama 15 gün sonra vaka ve ölümler düşmeyedebilir. Vakalar düşmedikçe vatandaş da gelmeyecek. Yaptığınız hazırlık, harcadığınız para boşa gidecek. Şimdi bu şartlar altında bayramda açığız diye sevinsek mi, üzülsek mi? Diken üstündeyiz."
553 BİN RUS, REZERVASYONUNU İPTAL ETTİ
Mehmet İşler, Rusya'nın Türkiye'ye olan uçuşlarını 15 Nisan-1 Haziran arasında yasaklamasının ardından toplam 553 bin rezervasyonun iptal edildiği bilgisini verdi.
Bunun 417 milyon dolara mal olduğunu anlatan İşler, Türk turizminin ana pazarlarından Avrupa ülkelerinde de benzer rezervasyon iptallerinin ya da ötelemelerinin olduğunu söyledi.
YERLİ TURİSTİ YÜZDE 15 ZAM BEKLİYOR
Avrupa'daki tüketicinin seyahat etmek istediğini ancak Türkiye'deki yüksek vakalardan dolayı Avrupalıya 'Türkiye'ye gitmeyin' uyarısı yapılmasının ellerini kolladığını bağladığını kaydeden İşler, şu öneriyi getirdi: "Hem vaka ve ölü sayılarını düşürmede hem aşılamada bölgesel çalışarak hızlanabiliriz. Hiç olmazsa "şu şehirlere gidebilirsiniz" denebilir."
Öte yandan, yabancı turist tarafındaki belirsizlikten dolayı "Bu sene turizmin gözbebeği yerli turist" diyor Mehmet İşler. Ancak Türklerin de erken rezervasyona ilgi göstermediğini ifade ediyor.
İşler ayrıca, turizmcinin yüzde 45'leri bulan maliyet artışlarından dolayı bu sene tatil yapmak isteyen vatandaşı en az yüzde 15 zam beklediğine de dikkat çekti.
gamze.bal@haberglobal.com.tr
Kaynak: Web Özel