Normalleşme başladı... Peki bu pandemi kilolarını nasıl vereceğiz??
Kısıtlamaların gevşediği bu dönemde, aşılamanın da hızlanmasıyla normalleşme yönünde adımlar atıyoruz... Bu da yeniden sokaklara çıkacağımız ve sosyalleşeceğimiz anlamına geliyor. Peki pandemi, beslenmemizi nasıl etkiledi? Aldığımız kiloları nasıl vereceğiz?
Pandeminin biteceği güne doğru yavaş yavaş ilerliyoruz. Aşılamanın da hız kazanmasıyla 2021 yazının normalleşme anlamına gelmesini diliyoruz. Ancak normalleşsek bile pandeminin atmakta zorlanacağımız yükleri omuzlarımızda duruyor...
Bunların başında “pandemi kiloları” gelmekte. Ipsos'un Türkiye'de 800 kişiyle yaptığı araştırmaya göre salgının başından bu yana vatandaşlar ortalama 6.6 kilo almış. Genele bakıldığında ise “kilo aldım” diyenler yüzde 60 oranında. Kadınlarda ise bu oranın yüzde 65 seviyesinde olduğu görülüyor.
Peki normalleşmeye, tedbirlerin gevşeyeceği günlere doğru ilerlerken ne yapmak gerekiyor? Nasıl kilo vereceğiz, pandemi yeme alışkanlıklarımızı nasıl değiştirdi?
Temmuz 2020'de Dr. Öğr. Üyesi Oya Özkanlı ve Sosyolog Muhterem Turğut'un “Salgın Hastalıkların Yeme-İçme Alışkanlıkları Üzerindeki Etkisi: Koronavirüs Örneği” adlı makalesinde şu ifadeler yer almaktaydı:
“Evde geçirilen zamanda daha fazla yemek yapma ve yemek yeme ihtiyacı ile mutfakta normalden daha fazla vakit geçirilmeye başlanmıştır.”
'HASTALIK KAPMAMAYA VE BESLENMEYE ODAKLANDILAR'
Aynı araştırmada fast-food'dan uzaklaşma da tespit edilirken sağlık bilinci ile bir kesimde sağlıklı beslenmeye yönelmenin de görüldüğünün altı çizilmişti. Çalışmada “İnsanların, bu süreçte odaklarını hastalık kapmamaya ve beslenmeye verdikleri görülmektedir” ifadeleri de yer almıştı.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz
Ancak salgının psikolojik etkileri hem Türkiye çapında hem de küresel çapta göze çarpıyor. Uzmanlar stres ve hareketsiz kalmaya dikkat çekiyor. İki durumun normal olarak birbiriyle kesiştiği durumlar ise fazla kilo olarak geri dönüyor.
Yakın zamanda Amerikan ve İngiliz basınında normalleşme heyecanı hüküm sürerken cilt bakımı önerileri, ideal kiloya ulaşmak için ipuçları ve egzersiz tavsiyeleri, evden çıkıp dünyaya yeniden “Merhaba” diyecek olmanın heyecanını taşıyordu.
KİLO VERMEK İÇİN ALTIN ÖNERİLER!
Haberglobal.com.tr'ye konuşan Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, kilo vermek isteyenler için öncelikli olarak şunları diyor: “Sağlıklı diyet; kişinin yaşından metabolizmasına ve sağlık durumuna dek A’dan Z’ye kişiye özgü olmalıdır. Bir kişiye fayda sağlayan diyet, diğer kişiye tam tersine zarar verebilir.”
Bununla birlikte Deniz, salgın kilolarını vermek için ipuçları da paylaşıyor.
?Uykunuzu düzene sokun,
?Mutlaka günde 2 litre su için,
?Sebzeleri sofradan eksik etmeyin,
?Uygun gördüğü miktarda çiğ kuruyemiş yiyin,
?Ayaküstü atıştırmalardan kaçının.
Bununla birlikte “Hareket şart” da diyen Melike Şeyma Deniz, “Pandeminin hayatımıza girmesi ve evde geçirdiğimiz sürenin artmasıyla birlikte fiziksel aktivite düzeyimiz hiç olmadığı kadar düştü” diyor ancak artan ve çeşitlenen imkanları da hatırlatıyor:
“Evde hareketi arttırmanın yolları, online dersler ve spor videoları ile çok çeşitlendi. Bunların erişilebilirliği arttı. Evde veya dışarıda mutlaka hareketinizi arttırmalısınız. Dünya Sağlık Örgütü yayınladığı son fiziksel aktivite raporunda yetişkinlere, sağlık için haftada 150-300 dakika hareket etmeyi öneriyor.”
AKŞAM ANTRENMANLARI...
New York Times'da yayınlanan ve Diabetologia adlı bilimsel dergide yayınlanan makaleye dayandırılan haberde metabolizma açısından egzersiz için en iyi zamanın günün ilerleyen saatleri olduğu ortaya konmakta.
Geç saatlerde yapılan egzersizlerin fazla kilolarından şikayetçi olan bireyler için daha uygun olduğu ifade ediliyor. Buna göre kolestrol seviyesini ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak gibi faydaların altı çiziliyor.
'HEMEN AĞIRLIKLARA SARILMAYIN'
“Peki nasıl spor yapacağız? Daily Mail'e konuşan kişisel antrenör James Ronan, “Vücut ağırlığı ile yapılan temel hareketleri tam olarak doğru yapmadan spor salonunda ağırlıklara sarılmak da doğru olmayacaktır” diyor.
Bu yönde endişelenip antrenmanı ertelemektense, şınav, mekik, squat, lunge ve plank varyasyonlarıyla ev içinde antrenman yolculuğuna başlanabilir. Doğru beslenmenin yanında YouTube'da rahatlıkla bulabileceğiniz basit antrenman videolarıyla ve telefonunuza indirebileceğiniz uygulamalarla yola çıkmak hiç de zor değil.
metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr
Kaynaklar: Ipsos, New York Times, SSS Journal, Daily Mail, Telegraph
Kaynak: Web Özel