Nobel edebiyat ödülünün sahibi belli oldu

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nü "tarihsel travmalarla yüzleşen ve insan hayatının kırılganlığını gözler önüne seren yoğun şiirsel düzyazısı" ile Güney Koreli yazar Han Kang kazandı.

Son Güncelleme:

2024 Nobel Edebiyat Ödülü'nü "şiirsel düzyazısı nedeniyle" Güney Koreli roman yazarı Han Kang kazandı.

Güney Koreli yazar, “yoğun şiirsel düzyazısıyla tarihi travmalarla yüzleşen ve insan yaşamının kırılganlığını ortaya koyan” edebiyatı nedeniyle ödüle layık görüldü.

HAN KANG KİMDİR?

27 Kasım 1970 tarihinde Gwangju'da dünyaya gelen Güney Koreli yazar Han Kang, Suyuri'de büyüdükten sonra Kore'nin en iyi üniversitelerinden biri olarak bilinen Yonsei Üniversitesi'nde Kore dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi. 1993 yılında Edebiyat ve Toplum (mungakgwa sahoe) dergisinde yayınladığı beş şiir ile edebi çıkışını şair olarak yaptı. Bir sonraki yıl Red Anchor isimli kitabı ile Shinmun Edebiyat Yarışması'nı kazanarak romancılık hayatına başladı.

ESERLERİ

Yazarın dünya çapında en çok ses getiren, bir kadının et yemeyi bırakma kararıyla ve yıkıcı sonuçlarıyla ilgilenen romanı olan Vejetaryen (2016) ile Gwangju ayaklanmasını anlattığı romanı Çocuk Geliyor (2019) Göksel Türközü'nün çevirisi ile April Yayıncılık tarafından yayımlanmıştır.

Sonraki Haber