Nevzat Bahtiyar neden 4 yıl ceza aldı? Hukukçular açıkladı

Nevzat Bahtiyar neden 4 yıl ceza aldı? Hukukçu Savaş Adalet ve Savaş Kurtbaba, Narin Güran cinayeti davasında verilen kararları değerlendirdi.

Son Güncelleme:

Narin Güran davasında karar çıktı. Anne, ağabey ve amca Salim Güran, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken Nevzat Bahtiyar 4 yıl ceza aldı.

Peki, Nevzat Bahtiyar neden 4 yıl ceza aldı?

Hukukçu Savaş Adalet ve Savaş Kurtbaba, kararı Haber Global'de değerlendirdi.

Savaş Adalet, "Nevzat'ın "Narin'in cansız bedenini Arif'in evinden alarak çuvalı dere kenarına sakladığı göz önüne alındığında, suç delillerini yok etme suçu olduğu anlaşıldığından, ölüm suçuna iştirak etmediği, delillerin bulunmadığı" yönünde bir karar verdi. Biz burada hukukla kanaatimizi ayırmak durumundayız. Hukuk, sonuca maddi delillerle ulaşan bir alan. Mahkemenin kararına adli tıp raporları ile ulaşması, Nevzat'ın cinayete katılmadığı sonucuna vardığını ortaya koymuştur. En üst hadde yakın bir ceza verilmiş oldu Nevzat Bahtiyar'a" dedi.

"DEVAM EDEN DOSYA ÖNEMLİ..."

Adalet, gerekçeli karardan sonra hukuki olarak yorumun daha net bir şekilde yapılabileceğini belirterek, "Nevzat'ın öldürmeye iştiraki olmadığına dair karar verilmiş. Sosyolojik olarak birçok sebep ve sonucu konuştuk. Birçok sebebe dayandırdık. Adli Tıp Raporu Nevzat Bahtiyar açısından en önemli delili oluşturdu. Devam eden dosya var, onun içeriğine hakim değiliz. Bu dosyanın delili ile bu dosyanın gerekçeli kararı birleşecek" dedi.

Emekli Cinayet Büro Dedektifi Savaş Kurtbaba ise, "Burada Narin gitti, Enes'i kurtaralım mantığı olduğunu hep anlattım. Böyle bir senaryo var. Çocuk kaybolduktan sonra aile ilk iş olarak kendi bütün bireyleri bir araya topluyor, telefonlara bir şey yükleyip telefonları temizliyorlar. Daha sonra elektrik tellerini iki çubukla birbirine vurdurup yaz ayında yangın çıkartıyorsunuz ve kolluğu oralara yönlendiriyorsunuz. Sahte ihbarlarla da kolluğu başka yöne yönlendiriyorsunuz. Çocuklara, 18:40'a kadar biz Narin'i gördük, bizimle oynadı dedirtiyorsunuz. Bu çocuklardan tekrar ifade alındı ve çocuklar bizim Salim amca yönlendirdi diyorlar. Bütün aile böyle bir senaryo içinde. Bir kurgu yapıyorlar. En sonda bütün aile katil Nevzat'tır dediler. O ana kadar Nevzat'ı çok iyi anlattılar ama belli dönemden sonra bütün aile okları Nevzat Bahtiyar'a çevirdi. Siz bu kadar senaryo kurdurup bu kadar kurgu yaptınız, bunu Nevzat'ı kurtarmak için mi yaptınız?" dedi.

Kurtbaba, şöyle devam etti:

Bütün olayın gecikmesini, çocuğun bulunmasını her şeyi etkiledi bu ifadeler. Biz çocuğu belki 3. ve 4. günde bulacaktık. Sadece bulunamadı diye iki sayfa geçiyor. O zaman cenaze bulunsaydı birçok delile ulaşılırdı ve Narin neden öldü ve kim öldürdü diye bilinirdi.

DAVADA ÇIKAN KARAR VE DETAYLAR

Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin davada tutuklu yargılanan 3 sanığa ağırlaştırılmış müebbet, Nevzat Bahtiyar'a ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde önceki gün başlayan tutuklu sanıklar anne Yüksel, ağabey Enes ve amca Salim Güran ile Narin'in cansız bedenini Eğertutmaz Deresi'ne sakladığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar'ın yargılandığı davanın ikinci duruşmasında, sanıklara son sözleri soruldu.

Tutuklu sanık Yüksel Güran, yüreğinin yaralı olduğunu belirterek, "Rabbim şahidim ve kefilimdir. Kızımın katili olmadım. Bir Allah'ın kulunun yanında kızıma zarar vermedim. Başım diktir. Şu an katilinin yanında cevap veriyorum. Beraatimi istiyorum." dedi.

Tutuklu sanık Enes Güran ise her zaman doğruyu konuştuğunu savunarak, üzerine atılı suçları kabul etmediğini ve beraatini istediğini belirtti.

Tutuklu sanık Salim Güran da Narin'in, yeğeni olduğunu hatırlatarak, "Canımdır, bu dünyada ona en son zarar verecek kişi benim. Öküz meydandadır. Kimse öküz buradadır demiyor. Suçsuzum, beraatimi istiyorum." beyanında bulundu.

Tutuklu sanık Nevzat Bahtiyar da "Sayın Başkan'ım Narin'i kesinlikle ben öldürmedim. Cesedi Salim Güran bana verdi. Ben de taşıdım. Taşıma cezası neyse ben razıyım. Yemin ederim kesinlikle ben öldürmedim." dedi.

Mahkeme heyeti, "iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan tutuklu sanıklar anne Yüksel, ağabey Enes ve amca Salim Güran'ın Türk Ceza Kanunu'nun 37/1, 82/1-d,e, 53/1 ve 63. sevk maddeleri uyarınca ayrı ayrı ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmalarına karar verdi.

Nevzat Bahtiyar'a ise "Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Sanık Bahtiyar hakkında verilen kararın gerekçesinde şunlar kaydedildi:

"Sanık hakkında diğer sanıklarla 'iştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme' suçundan mahkememize kamu davası açılmışsa da sanığın, Arif Güran'ın evine geldiğinde maktul Narin'in cansız bedenini yerde bulduğu, ardından sanık Salim'in tehditleri ile Narin'in cansız bedenini Arif'in evinden alarak Eğertutmaz Deresi'ne götürdüğü ve cansız bedenin bulunduğu çuvalı dere kenarına üzerine taş koymak suretiyle sakladığı göz önüne alındığında, sanığın üzerine atılı eyleminin suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçunu oluşturduğu anlaşılmıştır.

Sanık, suçun işleniş biçimi, suç konusunun önem ve değeri, suç sebep ve saikleri, Narin'in cansız bedeninin sanığın beyanları ile değil yapılan araştırmalar neticesinde bulunması, Narin'in öldürüldüğü tarihten cansız bedeninin bulunduğu güne kadar süren araştırmalara rağmen herhangi bir delilin bulunmaması, delil bulunmayışına sebebin ise söz konusu cansız bedenin uzunca süre suyun içerisinde kalması karşısında TCK'nin 281/1 maddesi uyarınca takdiren ve teşdiden cezalandırılmıştır."

İYİ HAL UYGULANMADI

Sanıkların tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, 4 sanık hakkında verilen cezalarda iyi hal indirimi uygulamadı.

Mahkeme heyeti, sanıklar hakkında tutukluluk hallerinin devamına ilişkin gerekçesinde şunları kaydetti:

"Sanıklara verilen ceza miktarı, yine verilen cezanın CMK'nin 100/3. maddesinde sayılan katalog suçlardan olması, bu nedenle 5271 sayılı CMK'nin 100/3 maddesine göre tutuklama nedeninin dosyada var sayılması, Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesi'nin 5. maddesinde öngörülen geçerli şüphe sebeplerinin, 1982 Anayasası'nın 19. maddesinde belirtilen kuvvetli belirtinin ve CMK'nin 100/1. maddesinde öngörülen kuvvetli suç şüphesinin gösterir somut delillerin dosya içerisinde mevcut olması nedeniyle sanıkların mahkumiyetine karar verilmiş olması sanıklar hakkında verilen cezaların niteliği ve süresi gözetildiğinde serbest kalmaları halinde sanıkların kaçması veya saklanabileceği hususunda kuvvetli şüphenin oluşması, infaz şartları hep birlikte dikkate alınarak sanıkların hükmen tutukluluk hallerinin devamına karar verilmiştir."

Mahkeme heyeti, tutukluluk halinin devamına ilişkin kararın açıklanmasından itibaren 2 hafta içerisinde sanıkların, bulunduğu ceza infaz kurumu ve tutukevi müdürüne beyanda bulunmak veya dilekçe vermek suretiyle Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz yoluna başvurma olanağının bulunduğunu kararlaştırdı.

İSTİNAF SÜRECİ

Heyet, kararın tebliğ edildiği günden itibaren 2 hafta içerisinde Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi ilgili ceza dairesine istinaf yoluna başvurma olanağının bulunduğuna, süresinde istinaf yoluna başvurulmadığı takdirde kararın kesinleşeceğine oy birliğiyle hükmetti.

Ankara'da fahiş fiyat denetimi İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yeni yıl için "huzur" klibi Alanya'da drift atan sürücüye 32 bin TL ceza Mehmetçikten yeni yıl mesajı Çarşı-pazarda yılbaşı telaşı Pamukkale'de sıcak hava balonundan atlayış