Nazileri tahmin eden adam Keynes aynı zamanda büyük bir ırkçıymış!

Modern zamanların en büyük ekonomistlerinden Keynes'in büyük bir ırkçı olduğu ortaya çıktı. Keynes, 'insan ırkının kalitesi' için soy kontrolü yapılması gerektiğini ve ırklar arası savaş olabileceğini düşünüyordu. Keynes I. Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'da yeni bir hareket olacağını öngörmüştü.

Son Güncelleme:

20. yüzyılın en büyük ekonomistleri arasında gösterilen John Maynard Keynes’in (1883-1946) aynı zamanda fanatik bir ırkçı olduğuna dair oldukça somut gerçekler göze çarpmaya başladı. Bu konudaki son kanıt Keynes'in de üyesi olduğu entellektüeller grubu Bloombsbury'nin toplantılarını yaptığı Charleston topluluğu tarafından da dillendirildi. Yazar Virginia Woolf da Bloomsbury topluluğunun üyesiydi.

Bu cemaate kabul edilen Keynes’in 'insan ırkının doğru bir şekilde devam edebilmesi için çiftleşirken belli türlerin birbirleriyle birlikte olması' gerektiğini savunduğu biliniyordu.

'KARANLIK TARAFLARINI ORTAYA ÇIKARMALIYIZ'

Çiftlik bugün bir müzeye çevrildi ve müzeyi gezenlere dağıtılan bilgi notlarında, “Keynes’in bugün teorilerinin pek çoğuna saygı duyulmasına rağmen, inançlarının karanlık taraflarını da ortaya çıkarmalıyız” ifadeleri kullanıldı.

Bilgi notunda şu ifadeler yer aldı: İnsan ırkının ıslahı, ırkçılık, sınıf ayrımı, gen kalitesi gibi konularda fanatikti. Sıklıkla beyaz nüfusun diğer ırklar kadar artmadığından dolayı endişe duyardı.

Aile planlaması örgütü Malthusian League’in başkanı olarak yaptığı açıklamalar da insanı dehşete düşürecek türden. Keynes ırkların kalitesini korumak için ırklar arası savaş ve ırklar arasında ayrımcılığı destekleyeceğini açıklamıştı.

Biseksüel olduğu bilinen John Maynard Keynes 1925 yılında ise hayatını Rus balerin Lydia Lopokova ile birleştirdi. Fotoğraf: Wikipedia

'MÜKEMMEL TOPLUM' ÜTOPYASI

George Floyd’un öldürülmesi ile dünya genelinde başlayan Black Lives Matter (Siyahi hayatlar önemlidir) protestolarının ardından dünya genelinde pek çok ‘saygı duyulan’ kişinin heykelleri zamanında ‘kölelik’ yanlısı olduklarından dolayı yıkılmıştı.

Cambridge Üniversitesi’nden tarih profesörü Robert Tombs, “İşsizlik ve yoksulluk ile mücadele alanındaki çalışmalarıyla Keynes en önemli modern ekonomisttir. Aynı zamanda ‘mükemmel toplum’ ütopyasına sahip olan bir ırk ıslahçısıdır” diyor.

Bugün pek çok düşüncesi sol görüşler ile ilişkilendirilen Keynes’in aslında bir ıkçı olduğu gerçeği bazıları için sindirmesi çok kolay değil.

1883 yılında varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen John Manyard Keynes, Eton ve Cambridge Üniversite’lerine gitti. 1910 yılında dönemin ünlü entelektüellerinin bir araya geldiği Bloomsbury grubuna katıldı.

'ALMANYA'YI DERİN BİR YOKSULLUK İLE BIRAKMAYIN'

Birinci Dünya Savaşı yıllarında hükümette ekonomi danışmanlığı yaptı. 1919 yılında savaşı bitiren ve Almanlar ile imzalanan Versay Anlaşması’nın ağır koşullarını görerek hükümeti anlaşmayı imzalamaması konusunda uyardı. Keynes’e göre anlaşma Almanya’yı derin bir yoksulluk ile bırakacak ve bu yoksulluk ileride başka tehlikelere neden olacaktı (!) Keynes aynı zamanda Versay Antlaşması'nın Avrupa'da kurulan yeni devletler için bir plan içermediğini, yeni devletlerin ekonomilerinin kendi kendilerine bırakılamayacağını düşünüyordu.

'BARIŞIN EKONOMİK SONUÇLARI'

Keynes, Alman halkını açlığa hapsedecek bir anlaşmanın ileride ülkede başka sonuçları olacağını biliyordu ve nefret ikliminin Nazileri doğrucağını tahmin etmişti. Bu ve benzeri konulardaki görüşlerini savaşın hemen ardından yazdığı ve kısa sürede 100 bin satan 'Barışın Ekonomik Sonuçları' isimli kitabında toplamıştı.

Naziler İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Fransa'yı işgal ettikten sonra Versay Anlaşması'nın imzalandığı vagonda Fransa'yı teslim alan belgeye imza atmışlardı.

1910 ve 20’li yıllarda dünyada liberal ekonomi rüzgarları eserken Keynes’in devlet müdahalesini içeren görüşleri kimi çevreler tarafından sıklıkla eleştiriliyordu. 1929 ekonomik krizinden sonra ise Keynes’in görüşleri dünyada hakim kanaat olmaya başladı.

Keynes’in fikirlerinden etkilenen başka bir isim ise Britanya Faşistler Birliği’nin kurucularından ırkçı politikacı Sir Oswald Mosley idi. Mosley’in bankaları kamulaştırmak, hükümetin her vatandaşa iş bulması ve maaş vermesi gibi planları İngiliz hükümeti tarafından reddedilmişti.

Keynes’in ekonomik fikirlerine hayran olan bir başka isim ise Mosley’in akıl hocası olarak gördüğü Adolf Hitlerdi!

Oswald Mosley son yılların takip edilen dizilerinden Peaky Blinders'ın son sezonunda Sam Claflin tarafından canlandırılmıştı.

Kaynaklar: The Telegraph, The New York Times

Sonraki Haber