Nazilerden 'Paris'i kurtaran kız'

Gençliğinde 3 hafta süren işkenceden sağ çıkan ve İkinci Dünya Savaşı'nda 80 Nazi'nin yakalanmasına yardım eden Fransız direnişinin kahramanı Madeleine Riffaud'un 100 yaşında hayatını kaybettiği açıklandı.

Son Güncelleme:

Nazilere karşı Fransız direnişinin simgesi olan ve "Paris'i kurtaran kız" olarak anılan Madeleine Riffaud'un 6 Kasım'da öldüğü açıklandı.

100 yaşında hayata veda eden Riffaud, ikinci dünya savaşının ardından sömürge karşıtı kampanya yürüten bir savaş muhabiri olmuştu.

Kasım 1940'ta Fransa'da Amiens yakınlarındaki bir kasabada oturan babasını ziyarete gittiğinde bir Alman subayı tarafından tekmelendiğinde bütün hayatı değişti.

2006 yılında The Times of London'a verdiği röportajda "Nazi subayının benimle alay ettiği o an hayatımın hangi yönde gideceğine karar verdiğim andı" diyordu.

Yüz üstü çukura atılan, aşağılanan Riffaud'un korkusu öfkeye dönüştü ve Fransız direnişine katıldı.

Grenoble kentinde direnişle temasa geçti. Bir yandan da Paris'te okurken yakalandığı tüberküloz için tedavi görüyordu.

Francs-Tireurs et Partisans'a katıldı. Rainer takma adını aldı.

BİR NAZİYİ ÖLDÜRME GÖREVİNE GÖNÜLLÜ OLDU

1944 yılında bir Nazi askerini öldürme görevi için gönüllü oldu. Almanların Oradour-sur-Glane'de 643 köylüyü katletmesini misilleme yapacaktı. Çalıntı bir tabancayla Seine Nehri boyunca bisikletle dolaştı. Tuileries Bahçeleri'nde nehrin karşı yakasını izleyen bir Alman askeriyle karşılaşınca durdu ve onu başından vurdu. "Buğday çuvalı gibi düştü" diye anlatmıştı bu durum anılarında.

Ancak bir Fransız işbirlikçinin ihbarıyla yakalandı. Gestapo hapishanesine kapatıldı, 3 hafta boyunca işkence gördü. İdam edilmesi planlandı. Trenle Ravensbrück Toplama Kampı'na nakledilirken kaçmayı başardı. Yine yakalandı ancak esir değişimi anlaşmasıyla serbest kaldı. Ailesi onun öldüğünü düşünüyordu.

Bu dramatik olaydan sonra "Paris'i kurtaran kız" olarak idolleştirildi. Ardından da yüzlerce genç kız direnişe katıldı.

Haber topluyor, bilgi arıyorlardı. Belge, bilgi, silah taşıyorlardı.

ALMANLARI TÜNELE HAPSETTİ

Riffaud'un en büyük savaş macerası, 1944'te bir Wehrmacht treninin ele geçirilmesiydi. Üç arkadaşıyla birlikte köprüden trene havai fişek ve el bombaları atarak Almanları tünele çekilmeye zorladılar. Emekli bir mühendisin yardımıyla lokomotifi trenden ayırıp Almanları tünelde mahsur bıraktılar. 80 Nazi askeri onlara teslim oldu.

Savaş bittikten sonra evlendi, şair ve gazeteci oldu. Sömürgeciliğe karşı mücadele etti. Cezayir ve Vietnam'da Fransız sömürgeciliğine karşı haberler yaptı, kitaplar yazdı.

23 Ağustos 1924'te Amiens yakınlarındaki Arvillers'de doğan Madeleine Riffaud 6 Kasım 2024'te 100 yaşındayken bir kahraman olarak son nefesini verdi.

Sonraki Haber