Nazi yöntemi gaz odaları geri döndü... 'Üç dört kez öksürdü, sonra yere düştü'

Dünyanın hafızasından silmek istediği gaz odaları ABD'nin Arizona eyaletinde geri döndü. Korkunç Nazi dönemi hatırası, yüz binlerce Yahudi'nin mezarı olan bu odalarda idam mahkumlarının infazı gerçekleşecek.

Son Güncelleme:

Dünya tarihinin en büyük kara lekelerinden olan Yahudi soykırımının sembollerinden biri toplama kamplarındaki gaz odalarıydı.

Bu gaz odalarında 1 milyonu aşkın insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Bu odaları anımsatan bir olay ise geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletinde yaşandı. Eyalette hapishanelerden sorumlu birimin siyanür gazı üretiminde kullanılan malzemeler için 2000 doların üzerine sipariş verdi. Siparişin içinde 1.530 dolarlık potasyum siyanür olduğu görüldü.

Eyalet yönetimi aynı zamanda ölümcül gaz yapımında kullanılan hidroksit palet ve sülfürik asit siparişi de verdi. Arizona eyalet hapishanesinin gaz odası 1949 yılında inşa edilmişti, oda 22 yıldır kullanılmıyordu.

Cumhuriyetçi bir eyalet olan Arizona’da idam cezası yıllardır tartışılıyor. En son 2014 yılında Joseph Wood isimli bir mahkum iğne yolu ile idam edilmişti.

SIZINTI VAR MI YOK MU DİYE MUM YAKTILAR

Yapılan araştırmalara göre gaz odasının çalışıp çalışmadığı geçen yıl Ağustos ayında test edildi. Odanın hava kaçırıp kaçırmadığı kontrol edilirken sızıntı olup olmadığını anlamak için gardiyanlar tarafından mum yakıldı.

Ağustos'tan Aralık ayına kadar yapılan testler sonucu odanın infazlara hazır olduğu rapor edildi. Alınan bilgilere göre odada idam edilmek mahkumun tercihine bırakılıyor.

1999 yılında bölgedeki gaz odasında idam edilen son kişi bir Almandı. 1982 yılında karıştığı banka soygununda bir sivili öldüren Alman vatandaşı Walter LaGrand 1999’da gaz odasında infaz edilmişti. Tutanaklara göre odaya gaz verildikten sonra LaGrand’ın hayatını kaybetmesi 18 dakikasını aldı ve bu çok acılı bir ölüm oldu.

Auschwitz toplama kampındaki gaz odaları... /Fotoğraf: Reuters

'ÜÇ DÖRT KEZ ÖKSÜRDÜ SONRA YERE DÜŞTÜ'

“Gaz verilmeye başlandıkça tanık odası sessizliğe büründü, görüntü duş almaya benziyordu. Walter LaGrand bir siyanür buharı tarafından kuşatılmıştı. Üç dört kere şiddetli şekilde öksürmeye başladı ve yere düştü.” Bu sözler idamı izleyen tanıklara ait.

Dönem gazetelerinin aktardığına göre idam sonrasında yere yığılan mahkumun yumrukları sıkılı ve elleri kıpkırmızıydı. İdam tercihleri arasında daha insani bir ölüm yolu olduğu ifade edilen zehir enjekte etmek varken gaz odasının tekrar gündeme gelmesinin sebebi ise ölüm süresi.

2014'te idam edilen Joseph Wood’a 15 doz zehir enjekte edildikten sonra ölmesi yaklaşık 2 saat sürmüş. Bu idama tanık olanlar Wood’un 660 kez güçlükle nefes aldığı veya yutkunduğunu söylüyor.

Arizona’da ölüm sırasında bekleyen 115 mahkum bulunuyor. Gaz odasına girmeyi bekleyenler ise 1984 yılında 8 yaşında bir kız çocuğunu öldürmekten hükümlü Frank Atwood (65) ve 1978 yılında bir üniversite öğrencisini öldüren Clarance Dixon (65).

Almanya'daki toplama kamplarını ziyaret edenler gaz odalarına çiçek bırakarak hayatını kaybedenleri anıyor. Fotoğraf: Wikipedia

GAZ ODASI VEYA İĞNE KABUL EDİLEMEZ

Atwood’un avukatları idamların acele edilmesine anlam veremediklerini anlatırken gaz odası veya iğne seçeneklerinden ikisinin de kabul edilemez olduğunu söylediler.

Avukat Joseph Perkovich, “Frank Atwood kendini ölüme hazırlıyor. Yunan Ortodoks inancına sahip ve imanlı bir insan fakat kendisine işkence edilmesini istemiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Gaz odasında idam edilen mahkumlar bir sandalyeye bağlanıyor, bu sandalyenin altından ölümcül hidrojen siyanür gazı salgılanıyor. Mahkum öldükten sonra odanın havalandırılması sağlanıyor, protokole göre odaya giren personel gaz maskesi ve eldiven kullanıyor. Mahkumun saçında zehirli gaz kalma riskine karşı saçları karıştırılarak gazın çıkması sağlanıyor.

Naziler döneminde 1 milyon insan hidrojen siyanür gazı olarak bilinen Zyklon B ile aralarında Auschwitz ve diğer kampların da olduğu tesislerde öldürüldüler.

Ölüm Cezası Bilgileri Merkezi’nden Robert Dunham, Arizona eyaletinin kararını eleştirerek, “Orada kimse soykırım tarihini bilmiyor mu?” ifadelerini kullandı.

GAZ ODASI NE ZAMAN KULLANILMAYA BAŞLANDI

Ocak 1940'ta Almanya'da 'ötenazi' eylemleri kapsamında gaz odaları, akıl hastaları ve engelli bireyler için kullanıldı. 1941 yılının ortasından 1943 yılının bahar aylarına kadar gaz odaları toplama kamplarındaki Yahudileri ve Çingeneleri öldürmek amacı ile canice kullanıldı.

*Yukardaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir önemli bir bölümü The Guardian'da Ed Pilkington imzası ile yayımlanan 'Arizona ‘refurbishes’ its gas chamber to prepare for executions, documents reveal' isimli makaleden alınmıştır.

Sonraki Haber