NATO'da strateji değişiyor! '2024 senaryosu' ortaya çıktı

Pentagon kaynaklarına göre NATO zirvesinde ABD ve Avrupalı ülkeler askeri strateji konusunda anlaşamadı. Amerikan basının elde ettiği bilgilere göre ABD 2024 zirvesi için yeni bir askeri strateji hazırladı. ABD NATO’nun doğudaki tüm birliklerini ve savunma düşüncesini başta sona değiştirecek.

Son Güncelleme:

11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinde başta İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğinin kabul edilmesi ve NATO’nun istihbarat yapılandırmasının baştan sona değiştirilmesi gibi kritik kararlar alındı. Ancak uluslararası basına yansıyan notlarda NATO üyesi ülkelerin aynı zamanda zirveden hayal kırıklığıyla ayrıldığı da ifade edilmekte. NATO’nun Avrupalı üyeleri Ukrayna’nın üyelik durumuna ABD’nin karşı çıkması dolayısıyla, ABD ise NATO’nun Rusya’ya karşı kurduğu doğu cephesindeki askeri yetersizlikleri Avrupalı üyelere kabullendirememesi noktasında hayal kırıklıkları yaşıyorlar. ABD ise önümüzdeki yıl Washington D.C'de düzenlenecek olan NATO zirvesi için yeni strateji planını şimdiden belirledi.

GELECEK YIL ABD STRATEJİ DEĞİŞİKLİĞİNİ MASAYA GETİRECEK

Küresel savunma haberciliğinin saygın yayın organı ABD merkezli Defense One sitesi ABD’de Pentagon ve NATO’daki yetkililerden aldığı bilgilere dayandırdığı haberinde bir sonraki NATO zirvesinin ana gündeminin bütünüyle değişik olacağını iddia etti. Elde edilen bilgilere göre NATO’nun 2024 yılında düzenlenecek ABD Washington’daki zirvesinde Birleşik Devletler'in öncelikli gündemi askeri stratejinin değiştirilmesi üzerine olacak.

ABD, NATO'nun Rusya karşısındaki cephesi olan doğu kanadını askeri çerçevede baştan sona değiştirmeyi planlıyor.

2016’DA KONSEPT RUSYA’YA GÖRE DEĞİŞTİRİLDİ

Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre ABD açısından NATO’nun öncelikli stratejik maddeleri askeri konumlandırma ve NATO birliklerinin etkinliği olarak değerlendiriliyor. Buna göre 2016 yılında NATO ‘Gelişmiş İleri Askeri Mevcudiyet (Enhanced Forward Presence – eFP) askeri stratejisini belirledi. Strateji çerçevesinde sürekli yer değiştirip rotasyona giren ve farklı askeri birimlerden oluşan (top/füze birlikleri, tank ve zırhlı birlikler, piyade birlikleri gibi) eFP birlikleri itikafın Rusya’ya sınırı olan ülkelerine konumlandırıldı. Bu strateji dahilinde Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’nın doğu sınırlarına 1200 asker yerleştirildi.

AVRUPA ABD’NİN ÖNERİSİNİ KABUL ETMEDİ

Vilnius’taki zirvenin perde arkasını yazan yayın organı ABD’nin diğer NATO üyesi ülkelere Doğu Avrupa’daki eFP birliklerinin değiştirilen stratejiye uygun ve hazır olmadıkları ve acilen Rusya ile mücadele edebilecek birliklere ve eğitimlere geçilmesi için baskı yaptığını vurguladılar. Pentagon bu birliklerin Avrupa kıtası genelinde etkin olabilecek şekilde eğitilmesi ve donatılması gerektiğini iddia ederken Avrupalı NATO üyeleri ise böylesine bir hazırlığın Rusya’yı kışkırtmak anlamına geleceğini, Avrupalı orduların askeri hareket kabiliyetinin Rusya’ya kıyasla zayıf olduğunu ileri sürerek değişiklik önerisini kabul etmediler.

NATO BİRLİKLERİNİN SAYISI ARTTIRILACAK

Rusya’nın Belarus topraklarına taktik nükleer silahlar yerleştirme ve isyan sonrası Wagner’in komuta kademesinin Polonya ordusunu eğitme kararı almasının ardından ABD yeni bir strateji planı belirledi. ABD’li askeri kaynaklar bu planın önümüzdeki yıl Washington’da gerçekleşecek olan NATO zirvesinde ABD’nin önceliği olacağını da ifade etmekteler.

Avrupalı NATO üyesi ülkelere sunulacak yeni plana göre eFP birliklerinin sayısı arttırılacak. ABD’nin tahminlerine göre Rusya’nın NATO’ya olası saldırı noktaları Baltık ülkeleri ve Polonya üzerinden gerçekleşecek. ABD bu bölgelerdeki Avrupalı asker sayısının her bir ülke için 4-5 bin civarında olması için NATO üyelerini ikna etmeye çalışacak. Avrupalı üyelerin Rusya’nın ulaşması zor Slovakya, Macaristan ve Bulgaristan'daki eFP birlikleri bu riskli ülkelere kaydırılacak.

NATO'nun Avrupalı üyeleri ABD stratejisinin Rusya’yı kışkırtmak anlamına geleceğinden endişeleniyorlar.

ENTEGRE FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ KURULMASI PLANLANIYOR

ABD’li yetkililer ayrıca NATO’nun Rusya sınırındaki eFP hava güçlerinin yetersiz olduğunu ve askeri birliklerin genellikle son teknoloji ürünü elektronik savaş araçlarına sahip olmadığını da düşünüyor. Rusya’nın bu alanda NATO’nun Avrupalı üyelerinden daha güçlü olduğunu düşünen Pentagon yetkilileri önümüzdeki yıl NATO zirvesinde eFP birliklerinin tamamının birbiriyle entegre füze savunma sistemleri, SİHA karşıtı silahlar, ve elektronik savaş araçlarıyla donatılmasını Avrupalı üyelerden isteyecek.

BELÇİKA VE ABD’DE STANDART EĞİTİM ALMALARI SAĞLANACAK

ABD’nin Washington zirvesi için bir diğer baskı unsuru da eFP birliklerinin aynı eğitime ve savaşa hazırlık seviyelerine sahip olmaları konusunda olacak. ABD tüm eFP birliklerinin merkezi ve standart bir eğitim almalarını da sağlamaya hazırlanıyor. ABD’nin planına göre eğitim merkezleri olarak da NATO’nun stratejik komuta merkezlerinin bulunduğu Belçika’nın Mons kenti ve ABD’nin Virginia Eyaleti’ndeki Norfolk kentleri belirlenmiş durumda. Avrupalı NATO üyelerinin bu yeni askeri stratejiyi kabul etmeleri durumunda ABD gerekli maddi ve altyapı desteğini de sağlamak için çalışma planını şimdiden hazırlıyor. ABD’nin bu planı NATO’nun Avrupalı üyelerine “Topyekün savunma” başlığıyla sunmaya hazırlandığı da Pentagon’dan elde edilen bilgiler arasında.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber