NATO'da derin çatlak, Avrupa ordusuna özel banka

NATO'da derin çatlak, Avrupa ordusuna özel banka

Avrupa Birliği, 800 milyar Avroluk yeni savunma bütçesiyle ABD'den bağımsız, kendine yeterli bir ordu ve silahlanma niyetini ortaya koydu. AB şimdi de hem üye ülkelerin acil savunma ihtiyaçlarını karşılamak hem de Ukrayna'ya yardım etmek amacıyla fon ve kredi sağlayacak Yeniden Silahlanma Bankası (ERB) kurulması için kolları sıvadı.

Son Güncelleme:

Fransa, İngiltere, Polonya ve Almanya'nın öncülük ettiği bir grup, Avrupa Birliği (AB) bünyesinde yeni bir banka kurulmasını talep ediyor. Bu banka ile hem Avrupa'nın hızla silahlandırılmasını hem de Rusya ile savaşan Ukrayna'ya acil askeri fon sağlanması hedefleniyor. AB'nin 800 milyar Avroluk yeni savunma bütçesi kapsamında yer alan proje, "Yeniden Silahlanma Bankası" (ERB) adıyla kıtada faaliyete geçecek. Banka, Avrupa ülkelerinin silahlanmasının yanı sıra; Ukrayna'ya destek için kredi, fon ve borçlanma imkanları da sunacak. Avrupa Birliği'ne (AB) yakınlığıyla bilinen EU Observer yayın organının kulislerinden elde ettiği bilgilere göre banka fikrine Macaristan karşı çıkarken, İrlanda, Malta ve Avusturya ise tarafsız olduğunu deklare ediyor. 

AB üyesi ülkeler Avrupa'nın hızla silahlandırılması ve kendine yeterli ordu için “Yeniden Silahlanma Bankası” (ERB) kurulmasını planlıyorlar.

ABD'DEN BAĞIMSIZ 

AB yetkililerine göre, ABD ile AB arasındaki güvenlik iş birliği zayıflıyor. İngiltere, Fransa ve Almanya liderliğinde, Avrupa'nın "kendine yeten bir ordu ve silahlanma stratejisi" izlediği belirtilirken; Ukrayna'ya destek için Paris ve Londra merkezli bir dış politika geliştirildiği ifade ediliyor. AB finans yetkilileri, kıta savunmasının yeniden yapılandırılması ve Ukrayna başta olmak üzere dış askeri yardımların artırılması için bir plan üzerinde çalışıyor.

ALMANYA VE FRANSA ÖNCÜ

AB'nin 800 milyar Avroluk savunma bütçesi içinde yer alan ERB projesi, Fransa'nın önerisiyle "öncelikli seçenekler" arasına alındı. Bankanın iki temel işlevi olacak: Avrupa'nın yeniden silahlandırılması için fon sağlamak ve Ukrayna gibi ülkelere askeri yardımda bulunmak. Fransız yetkililer, "ABD tarafından yalnız bırakılan Ukrayna'ya daimi yardım için bu bankaya ihtiyacımız var" açıklamasını yaparken, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen'in de projeyi desteklediği belirtiliyor.

KAMU BANKASI OLACAK

Kulislerden elde edilen bilgilere göre Yeniden Silahlanma Bankası'nın 10 milyar Avroluk başlangıç bütçesi ile kamu bankası olarak kurulması planlanıyor. Bankanın Avrupa merkezli olması dolayısıyla kredi derecesinin hızla artması da bekleniyor. Üye ülkelerin yetkilileri ise vetoya takılma riski dolayısıyla bankanın AB bünyesinde kurulmasına karşılar.

ACİL SAVUNMA FONU

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da AB üyesi olmamasına karşın projeye destek veriyor. Polonya Dışişleri Bakanı Radoslav Sikorski ise bankanın kurulmasına yönelik AK'ye resmi bir öneri talebi sundu. NATO'nun Avrupa Komutanlığı da projeyi destekleyenler arasında yer alıyor. Avrupalı savunma firmaları ise bankanın kurulması için AB içinde lobi faaliyetleri yürütüyorlar. ERB'nin özellikle kıtanın güvenliğinin risk altında olduğu dönemlerde acil savunma fonu merkezi olarak görev yapması planlanmakta. 

Fransa, İngiltere ve Almanya'nın öncüsü olduğu ERB'nin ayrıca Ukrayna'ya daimi askeri fon ve kredi sağlaması da planlanıyor.

MACARİSTAN KARŞI ÇIKIYOR

Avrupa Birliği bünyesindeki Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Avrupa Yatırım Bankası (EIB) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) savunma ve askeri projeleri tüzükleri gereği fonlayamıyorlar. Her üç bankanın yönetim kurulu da daha önce savunma kredileri için reform çağrısında bulunmuşlardı. ERB'nin kuruluş fikrine Macaristan'ın karşı çıktığı, İrlanda, Malta ve Avusturya'nın ise tarafsız kaldığı da kulislerden sızan bilgiler arasında.

Kaynak: Web Özel