NATO'da deprem yaşanacak! Donald Trump'ın çılgın planı

ABD seçimleri yaklaşırken anketlerde önde gözüken Donald Trump'ın güvenlik stratejisi ortaya çıktı. Yakın danışmanlardan alınan bilgilere göre Trump, NATO'nun en kritik maddesi olan 5. maddeyi değiştirmeyi düşünürken; Ukrayna'yı Rusya ile barışa zorlamaya hazırlanıyor.

Son Güncelleme:

ABD'deki anketlere göre Başkanlık seçimlerine 9 ay kala Donald Trump yarışta hem Cumhuriyetçi Parti'deki rakiplerinin hem de Demokrat Parti'nin adayı ABD Başkanı Joe Biden'in önünde görünüyor. Anketlere göre eski ABD Başkanı Trump, rakipleri ile arasındaki farkı da her geçen gün açıyor. Trump'ın zaferine kesin gözüyle bakılırken, ABD merkezli küresel askeri ve istihbarat yayın organı 'military.com' ise dünya genelinde  ses getirecek bilgileri yayınladı. Yayın organı, Trump'a yakın isimler ve danışmanlardan elde ettiği bilgilere göre eski Başkan yeniden seçilmesi halinde NATO'nun görünümü ve işleyişini “baştan sona değiştirmeyi” ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nda barış anlaşmasına aracılık etmeyi planlıyor. NATO'da ise büyük bir tedirginlik var.

Donald Trump'ın yeniden ABD Başkan'ı seçilmesi halinde NATO'nun görünümü ve işleyişini “baştan sona değiştireceği" iddia ediliyor.

DÜNYAYI ETKİLEYECEK 

Eski ABD Başkanı'nın güvenlik stratejilerini oluşturan danışmanlara göre Trump, 2024 Kasım ayında Başkanlık seçimlerinden galip çıkması durumunda ekonomi, göçmen ve mülteci politikalarına ağırlık verecek. Trump'ın güvenlik stratejisinin temeli ise Rusya ile ilişkileri düzeltmek ve tüm savunma stratejisini Çin'e karşı yeniden yapılandırmak yönünde olacak. Donald Trump'ın ulusal bütçelerinden yeterli payı vermedikleri gerekçesiyle bazı NATO üyesi ülkelere olan bağlılığını azaltmayı ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi Rusya ile barış yapması için zorlayacağı da iddia edilmekte.

SARSACAK PLAN

Danışmanlarına göre Trump, NATO'nun en kritik maddesi olan 5. maddeyi değiştirmeyi planlıyor. Üye ülkelerden birisine karşı gerçekleştirilen saldırının tüm üyelere gerçekleştirildiğini ortaya koyan ve ortak savunma zorunluluğu getiren ilgili maddeye Trump'ın “NATO'nun ortak katılım harcamaları ve bütçesini sağlayan üyeler” şartını getirmeyi planladığı da ifade ediliyor. Kulislerde ayrıca, Trump'ın seçilmesi halinde ayrıca ABD Hazine Bakanlığı'na direktif vererek söz konusu ek şarta uymayan NATO üyelerine yeni gümrük vergisi zorunlulukları getirmeyi planladığı konuşuluyor. 

YÜZDE 4 KRİZİ

Donald Trump başkanlık döneminden bu yana NATO üyesi ülkelerin savunma harcamalarını milli gelirlerinin yüzde 4'üne çıkarmaları gerektiğini savunuyor. Üye ülkeler ise bu yıl sonuna kadar NATO'ya verdikleri katkının gayri safi yurtiçi hasılalarının yüzde 2'sine çıkarma sözü vermiş durumdalar. Trump'ın yeniden başkan seçilmesi halinde krizin daha da büyümesi bekleniyor. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz geçtiğimiz hafta ülkesinin bu yıl yüzde 4 harcama bariyerine ulaşacağını ifade ederken Avrupa'da başka hiçbir üye ülke şu ana kadar bu yönde bir açıklama yapmadı.

UKRAYNA'YA BASKI 

Donald Trump'ın Rusya-Ukrayna Savaşı'nı bitirmeye kararlı olduğu da ifade edilmekte. Elde edilen bilgilere göre Trump seçilmesi halinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi pazarlık ve çözüm masasında bir araya getirmeye çalışacak. Ortak bir çözüme ulaşılamaması halinde ise Trump'ın bu kez Rusya ile barış anlaşması imzalaması için Ukrayna'ya baskı kuracağı iddia ediliyor.

Donald Trump'ın Başkan seçilmesi halinde Vladimir Putin'i masaya ikna edebilmek için Rusya Merkez Bankası üzerindeki baskı ve yaptırımları arttıracağı iddia edilmekte.

RUSYA'YI ZORLAYACAK

İsmi saklı tutulan bir danışmana göre Donald Trump bir yandan Rusya ile çatışma yaşamamak adına Ukrayna'ya verilen ABD askeri yardımlarını azaltmayı bir yandan da Zelenski'yi masaya oturmaya ikna etmeyi düşünüyor. Yakın danışmanlardan Larry Kudlow ve Robert O'Brien ise yeniden Başkan seçilmesi halinde Trump'ın, Putin'i masaya ikna edebilmek için Rusya Merkez Bankası üzerindeki baskı ve yaptırımları arttıracağını iddia ediyorlar. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber