NATO yeni donanma kuruyor

Rusya ve Çin, Baltık Denizi'nde NATO'nun iletişim ve askeri kablolarına zarar veriyor. NATO ise Baltık Denizi'nden Doğu Akdeniz'e kadar tüm Avrupa kıyılarındaki kabloların güvenli için yeni bir donanma kuruyor. Akdeniz için kritik ülke ise Türkiye.

Son Güncelleme:

Rusya ve Çin'in yıllardır Baltık Denizi'nde yer alan iletişim ve askeri kablolarına zarar vermesinin ardından NATO'nun Avrupalı üyeleri Baltık bölgesinden Akdeniz'e kadar denizaltı kablolarını koruyacak yeni bir deniz gücü kurma kararı aldılar. Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya'nın öncülüğündeki güce ABD de destek verecek. Planda Akdeniz'deki kritik ülke olarak ise Türkiye belirlendi.

NATO'nun Avrupalı üyeleri denizaltı iletişim ve askeri kablolarını Rusya ve Çin saldırılarından korumak için yeni bir deniz gücü oluşturuyorlar.

DENİZ ALTINDA SAVAŞ

Rusya'nın özel eğitimli denizaltı timlerinin iki yıldır Baltık Denizi'ndeki NATO askeri iletişim kablolarını hedef alması üzerine ABD öncülüğündeki denizaltı timleri düzenli olarak denizaltı koruma görevlerine çıkmaya başladı. Baltık Denizi'nde sular altında süren gölge savaşa Çin'in de müdahil olduğu ortaya çıktı. NATO kaynakları 2023 Ekim ayında Çin'e kayıtlı 'NewNew Polar Bear' adlı kutup araştırma gemisinin Baltık Denizi'ndeki iki büyük askeri data kablosu ve doğalgaz hattına zarar verdiğini iddia etmekteler. Kaynaklar Aralık ayında da 'Yi Peng 3' adlı Çin konteyner gemisinin Almanya, Finlandiya, Liltvayna ve İsveç arasındaki iletişimde kullanılan iki ana iletişim kablosunu kestiğini ifade ediyorlar. Yaşananlar ise Avrupa'yı sert önlem almaya itiyor.

4 ÜLKE ÖNCÜ OLDU

ABD merkezli Defense News savunma yayın organının NATO kaynaklarına dayandırdığı haberine göre NATO'nun Avrupalı üyeleri özellikle Baltık Denizi'nde yaşananlar karşısında ağırlığını insansız deniz araçları (İDA) ve insansız hava araçlarının oluşturduğu (İHA) yeni bir deniz gücü kurmaya karar verdiler. 4 ülkenin öncülüğünde kurulacak Avrupa merkezli yeni deniz gücüne insansız denizaltıların da dahil edilecek. Baltık Denizi tabanına ise hareket edebilen ve haritalarda sabit görünmeyen mayın alanları kurulması planlanıyor. Konsept çerçevesinde kurulacak deniz gücünün Doğu Akdeniz'e kadar tüm Avrupa'nın denizaltı kablolarını düşman unsurlardan koruması da planlanmış durumda. Planlamayı Avrupa Savunma Ajansı da destekliyor. Fransa çok sayıda İHA ve dron ile projeye katılmaya hazır durumda. Fransa aynı zamanda proje için ortaya koyduğu geniş deniz gücü ile Avrupa çevresinde denizaltı kablolarını daha derin noktalara yerleştirme seçeneğini de sunmakta. Fransa ayrıca 6 bin metre derinlikte operasyon yapabilecek 'Manta' adlı bir İDA'yı geliştiriyor.

Avrupa'nın askeri ve kamusal iletişiminde büyük rol oynayan kablolarının korunması için Türkiye'nin anahtar ülke konumunda olduğu ifade edilmekte.

ALMANYA TEKNOLOJİYİ ÜSTLENDİ

İtalyan donanması ise Akdeniz'de denizaltı alanın güvenliği için 600 bin kilometrelik bir denizaltı kablo ağına sahip Sparkle firması ortak çalışıyor. İtalya'da üretilen yeni denizaltıların dron platformu olacak şekilde üretilmeye başladığı da ifade edilirken Roma hali hazırda hangi gemilerin hangi kabloların üzerinden geçtiğini gösteren otomatik bir tanımlama sistemi de geliştirmiş durumda. İngiltere denizaltı savaşları konusundaki uzmanlığını Avrupa'ya sunarken “düşman kıyılarında denizaltı operasyonları gerçekleştirecek özel timleri” de Avrupa'nın güvenliği için kullanabileceğini açıklamış durumda. Londra ayrıca 'Cetus' adlı bir denizaltı savaş platformunu da üretmeyi planlıyor. Kabloların fiziki durumu, bilgi ve veri akışının kalitesi ve projenin yüksek teknoloji isteyen 'sensörleri yerleştirme ve üretme' kısmını ise Almanya üstleniyor.

TÜRKİYE STRATEJİK ÜLKE

ABD ise projeye hem sivil hem de askeri destek veriyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Avrupa kıtasının etrafını ören deniz alanları ve tabanlarının güncel haritasını çıkarıyor. ABD ayrıca Orta Doğu'da faaliyet gösteren ve ABD donanmasının ilk insansız ve yapay zekalı deniz gücü kabul edilen 'Görev Gücü 59'u da projeye dahil etmiş durumda. Kamuoyunda “dijital donanma” olarak bilinen görev gücünde çok sayıda İHA-SİHA VE İDA yer almakta. NATO kaynakları ayrıca Akdeniz'in doğusunda iletişim ve askeri kabloların güvenliği için kritik ülkenin Türkiye olduğunun altını çizmekteler.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber