Muhtarlıkta aday enflasyonu, 750 bin kişi başvurdu

Yerel seçimlere günler kala muhtar enflasyonu yaşanıyor. Türkiye'de 50 bin kişi muhtar seçilecek olsa da 750 bin aday var. Talebin artmasının en büyük nedenleri ise silah ruhsatı, ödenek ve sosyal güvence...

Son Güncelleme:

Yerel seçimde son viraja girildi. 31 Mart'a günler kala, ülke genelinde muhtar seçilebilmek için 750 bin kişi yarışıyor. Adaylar bu kadar çok olunca vatandaşlar da, "Muhtar olmanın avantajı nedir?" sorusunu sıklıkla soruyor. Dijitalleşmenin gittikçe yaygınlaştığı bir dönemde, vatandaşlar çoğu işlerini online hallederken, birçok kişi muhtarlık binasının yerini bile bilmiyor. Muhtarlar cephesinde ise durum epey farklı. Mesleklerinin vatandaşlarla kamu kurumları arasında bir köprü görevi gördüğünü anlatan muhtarlar, "Muhtar, baba gibidir, her soruna koşar" düşüncesinde. Muhtar olmanın avantajları arasında ise 5 yıllık görevden sonra daimi silah taşıma ruhsatı, sosyal güvenlik ve asgari ücret kadar bir ödenek yer alıyor. 

Muhtar Hilal Çakar ve Muhtar Hüseyin Öztürk, neden yeniden aday olduklarını anlattı.

39 YILDIR MUHTAR

1985 yılından bu yana tam 39 yıldır muhtarlık yapan İstanbul’un Fatih ilçesi Yavuz Sinan Mahallesi Muhtarı Hüseyin Öztürk, 28 yaşında muhtarlığa başladığını ve o dönemki en genç muhtar olduğunu anlattı. Öztürk, "O dönem muhtarlık beyaz saçlı emeklilerin tercih ettiği bir meslekti. Ben saçlarım beyazlayıncaya kadar beni tanımayanlara muhtar olduğumu ikna etmekte zorlandım" dedi.

80 ve 90'lı yıllarda ilah ruhsatı alma yetkilerinin yanı sıra, ödenek ve sosyal güvenlik haklarının olmadığını ve bunları zaman içerisinde kazandıklarına dikkat çeken Öztürk, "Benim muhtar olma sebebim yetiştiğim semte hizmet etmek. Bugün baktığımızda 750 bin aday var ancak  Türkiye'de toplamda 35 bini mahalle, 15 bini de köylerde olmak üzere 50 bin kişi muhtarlık yapıyor. Bir aday enflasyonu yaşanıyor" ifadelerini kullandı. 

Muhtar olmanın avantajları arasında ödenek ve SGK bulunuyor.

ESKİDEN SGK'MIZ YOKTU

Muhtarlığa bu kadar çok kişinin talip olmasının nedenlerini sorduğumuz Öztürk, şunları söyledi:  "Değişik amaçlarla talip olanlar var. Yaşı genç olanlar sosyal güvenlik primlerini devlet ödesin diye aday oluyor. Kimi köy muhtarları maaş almayacağım hepsini hizmet etmek için harcayacağım diyerek vatandaşları ikna etmeye çalışıyor. Muhtar toplumsal afetlerde en önde olan kişidir. Köy muhtarları 1924, mahalle muhtarları ise 1944 yılındaki kanunlara göre hizmet veriyor. Kağıt üzerinde 150 başlıkta görevimiz var ancak bunlar günün koşullarına göre güncelliğini yitirdi. Koşullara göre yeniden düzenlenmeli. Mahallemde de tek adayım."

Muhtarlar, aday olma sebeplerini mahallelerine hizmet etmek için olduğunu söylüyor.

SORUNLARI ÇÖZÜYORUZ 

15 yıldır muhtarlık yapan ve yeniden aday olan Avcılar Ambarlı Mahalle Muhtarı Hilal Çakar, mesleğini sevdiğini ve devam ettiğini belirtiyor. Çakar, mahallenin sorunlarını çözmek için sık sık eğitimlere katıldığı ve kamu yönetimi bölümü okuduğunu söylüyor. Çakar, "Bu zamana kadar temellerini attığım Mahalle Afet Gönüllüleri ve Kaymakamlıkta aldığım birçok görevlerle mahalle sakinlerime hizmet etmeye çalıştım. Her zaman söylediğim gibi amacımız hizmet” diye konuştu.

"MUHTAR BABA GİBİDİR"

İstanbul Avcılar Cihangir Mahallesi Muhtarı ve Adayı Ergün Çoban ise 3 dönemdir muhtarlık görevini sürdürüyor. Mesleklerine talebin çok fazla olduklarını belirten Çoban, "Mahalle sakinleri muhtarı bir abi, bir baba gibi görür, dertlerini paylaşır" dedi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber