Muğla'da dehşete düşüren görüntü: Her şey bir anda oldu!

Muğla'nın Ortaca ilçesinde dehşete düşüren görüntüler, saniye saniye kameraya yansıdı. Selde dakikalarca mahsur kaldılar.

Son Güncelleme:

SELDE MAHSUR KALDILAR!

Muğla'da dünyaca ünlü Kargıcak Koyu'nda sabah saatlerinde sağanak yağmur nedeniyle yüksek kesimlerden inen sular sele neden oldu. Sel nedeniyle yollar dereye dönerken, 3 pick-up kamyonet ve 2 karavan sele kapılıp metrelerce sürüklendi. Mahsur kalan 15 tatilci ise tahliye edildi.

Ortaca'nın Gökbel Mahallesi'nin Kargıcak Koyu'nda bugün saat 11.00 sırasında başlayan sağanak yağmur, hayatı olumsuz etkiledi. Kışla Dağı ve diğer yüksek kesimlerden inen sel  önüne ne gelirse katarak yolları dereye çevirdi.

Sel nedeniyle koydaki tatilcilere ait 3 pick-up kamyonet ile 2 karavan metrelerce sürüklenirken, denizin rengi kahverengiye döndü. Çevredekilerin 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarı üzerine olay yerine itfaiye, jandarma, orman ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ekiplerin çalışmasının ardından mahsur kalan 15 kişi tahliye edilirken, selin tahrip ettiği yollar temizlenmeye başlandı.

SELİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Sel, genellikle aşırı yağış, kar erimesi, fırtına, sel suları, toprak kayması veya buz çözünmesi gibi nedenlerle suyun normal akış yolundan sapması ve çevre alanları kaplaması sonucu meydana gelen doğal bir afet türüdür. Seller, suların hızla yükselmesine ve genellikle taşkınlarla sonuçlanmasına neden olabilir.

Aşırı Yağış: Şiddetli ve sürekli yağışlar, akarsuların, nehirlerin veya dere yataklarının taşmasına neden olabilir. Bu tür seller, toprakların suyu emme kapasitesini aşar, suyun hızla yüzeye çıkmasına ve taşmasına yol açar.

Kar Erimesi: Karlı bölgelerde erime başladığında büyük miktarlarda suyun birikmesi ve nehirlerin taşmasına neden olabilir. Erime suyu, nehirler ve dere yataklarına doğru akar ve bunlar taşkınlarla sonuçlanabilir.

Fırtına ve Kasırgalar: Şiddetli fırtınalar ve kasırgalar sırasında deniz seviyesi yükselir ve su, kıyı bölgelerine taşar. Aynı zamanda şiddetli yağışlar ve rüzgarlar toprak erozyonunu artırarak sel olasılığını artırabilir.

Sel Suları ve Göllerin Taşması: Göletteki bir barajın çökmesi veya aşırı yağışın sonucu olarak göllerin taşması da sellerin nedenlerinden biri olabilir. Bu durumlar, çevredeki alanlara su taşmasına ve sel oluşmasına neden olur.

Toprak Kayması: Aşırı yağışlar veya suyun toprak üzerindeki etkisi, toprak kaymalarını tetikleyebilir. Bu da akarsuların tıkanmasına ve suyun kontrolsüz bir şekilde yayılmasına yol açabilir.

Sel olayları, insanların yaşadığı bölgelerde ciddi zararlara ve can kaybına neden olabilir. Sellerin etkilerini azaltmak için altyapı geliştirmeleri, sel siperleri, uyarı sistemleri ve acil durum planları gibi önlemler alınır. Ayrıca, sellerin neden olduğu zararları azaltmak için toprak erozyonunu önlemek ve akarsu yataklarını düzenlemek gibi doğal kaynak yönetimi uygulamaları da önemlidir.

Kaynak: DHA

Direğin yayaların üzerine devrildiği kaza kamerada Trafiği tehlikeye atan görüntüler cezasız kalmadı Cips standı fırtınada 5. viteste: Metrelerce sürüklendi SOLOTÜRK Çanakkale semalarında Otomobil telefon mağazasına daldı Döner ayranı 1 lira yaptı, 1 ton döneri 3 saatte sattı