MRNA kanseri yenecek mi?

Dünyanın gözü kansere karşı MRNA aşılarından gelen sevindirici haberlerde. Faz 3 aşamasına gelen Biontech aşısında onay için 2030 tarihi veriliyor. Moderna'nın MRNA kanser aşısının üç, dört yıla piyasada olacağı belirtiliyor. Uzmanlar pandemi sürecinin MRNA aşılarına ivme kazandırdığını söylüyor.

Son Güncelleme:

MRNA teknolojisiyle üretilen ilk kanser aşısından umut verici haberler geliyor. İngiltere'de 54 yaşındaki Adrian Taylor, yakalandığı baş boyun kanserinin akciğerlerine sıçramasının ardından Biontech'in aşı deneyinde gönüllü oldu. Üç hafta arayla uygulanan aşılar sonucunda, Taylor'ın akciğerlerindeki tümörlerin yok olduğu, kalan tek tümörün de 2,5 santimetreden 4 milimetreye indiği görüldü. Biontech'in geçen hafta duyurulan çalışması bütün dünyada umut yarattı. Üsküdar Üniversitesi TRD Baş Boyun Grubu ve Abdomen Çalışma Grubu'ndan Prof. Dr. Güner Sönmez, haberglobal.com.tr'ye MRNA kanser aşılarında gelinen son aşamayı ve yakın gelecekte bu çalışmalardan nasıl sonuçlar alınacağını anlattı.

Prof. Dr. Güner Sönmez pandemi deneyiminin MRNA teknolojisini geliştirdiğini söyledi. 

PANDEMİ DENEYİMİ AŞIYI HIZLANDIRDI

MRNA teknolojisi üzerinde 15-20 yıldır çalışıldığını hatırlatan Sönmez pandemi döneminin MRNA teknolojisinin gelişmesine zemin hazırladığını söyledi. Covid-19 aşılarında kullanılan MRNA teknolojisinin yıllardır kanser tedavisi için geliştirildiğini belirten Prof. Dr. Sönmez şu bilgileri verdi: “Aşı denilince insanlar korunma amaçlı olduğunu düşünüyor. Aslında bu aşılar kanser olan bir insanın tedavisini düzenleyen bir mekanizmayla çalışıyor. Daha önce MRNA teknolojisinin önü görülemediği için yatırım yapılmıyordu. Ama pandemi döneminde MRNA teknolojisinin ne kadar etkili olduğu görüldü. Pandemide bağışıklık sistemi ve MRNA teknolojisiyle ilgili ciddi bir bilgi birimi oldu. Bu bilgi birikimi de kanser çalışmalarını ivmelendirmiş durumda.”

Uğur Şahin ve Özlem Türeci 2030'a kadar bazı aşılarının kullanıma sunulacağını duyurmuştu. 

SADECE BIONTECH DEĞİL MODERNA DA ÜRETİYOR

Prof. Dr. Sönmez şöyle devam etti: “Sadece Biontech firması MRNA kanser aşısı çalışmıyor. Moderna da bu konuya yoğunlaşmış durumda. Her iki firmanın da akciğer, rektum, kalın bağırsak, pankreas ve beyin tümörlerine karşı MRNA aşı çalışmaları devam ediyor. Aşılar insan deneyleri aşamasında. Bazıları Faz 1'de bazıları Faz 2'de. Bu aşamaların ne kadar süreceği belli olmaz. Faz 2 bittikten sonra daha geniş çaplı, daha fazla insanın dahil edildiği çalışmalar bir, iki sene sürebilir, Faz 1 ve Faz 2'de gösterdiği etkinliği Faz 3'te de gösterir, bir yan etkisi de olmazsa onaylanır ve kısa süre içinde tüm dünyaya yayılır.”

ÇIĞIR AÇICI BİR POTANSİYELİ VAR

Bu tür aşı ve ilaç çalışmalarında Faz 1 ve Faz 2'deki etkinin Faz 3'de aynı şekilde olamayabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Sönmez şunları söyledi: “Şöyle bir öngörüde bulunabilirim; Biontech firmasının yöneticileri Uğur Şahin ve Özlem Türeci, bir ay önce katıldıkları bir konferansta 2030 yılında bu aşıların bir kısmının hazır olacağını bildirdiler. Aynı şekilde Moderna firması da üç, dört sene içinde bazı aşılarının hazır olacağına dair bir açıklama yaptı. Çığır açıcı ve potansiyelleri olan bir tedavi yaklaşımı olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda daha net detaylı bilgiler akacaktır ve biz de daha net açıklamalar yapabileceğiz.”

Biontech dışında Moderna firması da MRNA kanser aşısı geliştiriliyor. Firma bazı aşıların 3-4 yıl içinde kullanıma sunulacağını açıkladı. 

BİR SEVİNDİRİCİ HABER DE ABD'DEN

Son örnekteki İngiliz hastada etkili olan bağışıklık tedavisi ile ilgili bir sevindirici haber de ABD'den geldi. Onkoloji uzmanı İlyas Şahin, The New England Journal of Medicine'de yayımlanan bir araştırmayı duyurdu. Şahin, bir kanser türü olan alveoler hastalığına karşı MRNA tedavisinde olduğu gibi bir bağışıklık türü geliştirildiğini duyururken, "Söz konusu tedavinin faz 2 çalışmasında hastaların yaklaşık üçte birinde tedavi yanıtı sağlamıştır" ifadesini kullandı.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber