Mısır umutlu, Türk yatırımları bekleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 yıl aradan sonra bugün Mısır'da... Kahire'de Mısır Devlet Başkanı el Sisi ile gerçekleşecek görüşme için umutlar büyük. Batılı düşünce kuruluşlarında ise Türkiye ile Mısır'ın; Doğu Akdeniz ve Arap dünyasında yeni bir stratejik ortaklık kurduğu iddia ediliyor.

Son Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün Mısır'ın başkenti Kahire'de temaslarda bulunacak. Karşılıklı gerilimlerle dolu 11 yılın ardından gerçekleşen ilk ziyarette Erdoğan'ın Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisi ile çok sayıda işbirliği anlaşmasına imza atması da bekleniyor. Kahire'de ise hava olumlu. Mısır yönetimi, bir yandan Türkiye'nin yatırımlarını bekliyor diğer yandan karşılıklı stratejik ilişkilerin geliştirilmesini umut ediyor.

Mısırlı uzmanlara göre Kahire bir yandan Türkiye'nin yatırımlarını bekliyor diğer yandan karşılıklı stratejik ilişkilerin geliştirilmesini umut ediyor.

İKİLİ İTTİFAK

ABD merkezli Al-Monitor haber sitesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Devlet Başkanı Sisi'nin; Doğu Akdeniz'den, Etiyopya'ya kadar “bölgesel bir ittifak içine girdiklerini” iddia etti.

Yayın organının analiz yazısında iki ülke arasında İHA ve SİHA satış anlaşmalarıyla başlayan sürecin önce savunma işbirliği alanına evrildiği, şimdi ise tüm bölgede etkisini gösterecek bir güce dönüşmek üzere olduğu ifadelerine yer verildi. Yayın organı Türkiye'nin Mısır'la güçlü ilişki kurmasının gerekçesi olarak Kahire'nin Arap dünyasındaki belirleyici siyasi rolünü gösterirken uzmanlara göre Kahire de Türkiye'nin bölgesindeki etkin yatırım ve askeri gücünü karşısına almak istemiyor.

YATIRIMLAR BEKLENİYOR

Mısır Dış İlişkiler Konseyi üyesi Mohamed Al-Arabi'ye göre Erdoğan'ın ziyareti yalnızca iki ülke için değil, tüm Orta Doğu ve Arap dünyası için kritik öneme sahip.

Al-Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden Karam Saeed'e göre de Türkiye ve Mısır karşılıklı ilişkilerini stratejik öneme sahip bir noktaya getirmeye kararlı. Saeed'e göre; Sisi, Türkiye'nin Mısır'da yatırımlar yapmasını da istiyor. Mısırlı bürokratlar, Sisi hükümetinin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz projeleri, savunma ve askeri sanayi için Türkiye ile çalışmaya olumlu baktığını da dile getirmekteler. Uzmanlar Mısır'ın hali hazırda Türkiye'nin Afrika'daki en büyük ticaret partneri olması dolayısıyla karşılıklı ticari hacmin 15 milyar dolara çıkarılması beklentisinde olduğunun da altını çizmekteler.

Tribune yayın organı; “İki ülke arasında hiç olmadığı kadar güçlü bir işbirliği oluşabilir”

GÜÇLÜ İŞBİRLİĞİ

Kuzey Afrika genelinde yayınlanan Tribune yayın organı ise Türkiye'nin Mısır ile güçlenen ilişkisine dikkat çekti. Yayın organında “Her iki ülkenin de çıkarları bu yakınlaşmayı mecburi kılmakta” yorumuna yer verildi.

Yayın organı geçtiğimiz Ağustos ayında Mısır'ın Ticaret ve Endüstri Bakanı Ahmed Samir'in, Türkiye ziyaretinde iki ülkenin teknoloji, sanayi, otomotiv, beyaz eşya, ticaret, savunma endüstrisi ve yenilenebilir enerji alanlarında yatırım ortaklıklarının masaya yatırıldığının altını çizdi. Analiz yazısında Erdoğan ile Sisi'nin bu alanlarda iş birliği anlaşmaları imzalamasının beklendiğini dile getirdi. Yazıda “İki ülke arasında hiç olmadığı kadar güçlü bir işbirliği oluşabilir” ifadesine yer verildi.

RUSYA ZAYIFLIYOR

Öte yandan Türkiye'nin diplomatik arenada yükselen gücü ABD'nin önemli düşünce kuruluşlarından Washington merkezli American Foreign Policy Council'in analizinde yer buldu. Rusya'nın, Ukrayna Savaşı'ndan bu yana Orta Asya'daki gücü ve finansal kapasitesinin giderek düştüğü bilgisine yer verilen analize göre Rusya'nın gerileyen etkisiyle oluşan ticari, askeri ve politik boşlukları ABD, Avrupa Birliği, Çin, Hindistan ve Türkiye doldurmaya başladı.

ABD'li kurumların ve bakanlıkların verilerine göre de Orta Asya'daki güç mücadelesinde Rusya'nın bölgede hakimiyet kurmasını sağlayan savunma ve enerji alanında en etkin ülkenin Türkiye olduğunu ortaya konuldu. Yine verilere göre altyapı, inşaat ve turizm alanlarında da Türk firmalarının Orta Asya'da belirgin bir hakimiyeti olduğuna dikkat çekildi. 

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber