Milli Takım'ın unutulmaz 10 anı: Zaferler, hayal kırıklıkları...

Heyecan dorukta, Euro 2020 geldi çattı. Ülke olarak turnuva havasına girdiğimiz şu sıralarda maziyi de hatırlamak hem umut veriyor hem de heyecanı artırıyor. Biz de Türkiye'nin, Bizim Çocuklar'ın unutamadığımız 10 anını derledik.

Son Güncelleme:

Euro 2020 bir yıl ertelemeli olarak başlıyor. Geçmiş turnuvalarda yaptıklarımız, tarihimizdeki enteresan futbol anları, hem başarılarımız hem de hayal kırıklığı anlarımız Türkiye'nin alacağı hiçbir sonuca şaşıramayacağımız gerçeğini gösteriyor. O unutulmaz anlardan 10 tanesine göz atalım...

Euro 2008 - Hırvatistan

Hırvatistan'la Euro 2008'de karşılaştığımız maç hala akıllara geldikçe pek çok futbolseveri heyecanlandırmakta: “Emre. Karambol anı, ceza alanı. Semiiiiih!” 120 dakikanın 119'u 0-0 geçilmişken o kısacık bölüme sığan anlar, ivmeyi bize çevirdi ve Türkiye tarihi bir zafer elde etti.

Euro 2008 – Çek Cumhuriyeti

Nihat, Cech'in hatası, Hamit'in muhteşem futboluyla asistleri ve elbette “Yapma Volkan” anı... Heyecan dolu son dakikalarda bu sebeple kalemizi Tuncay Şanlı korumuş, Euro tarihinin en ilginç maçlarından birine daha imza atmıştık.

2002 Dünya Kupası - Brezilya

Hangi Brezilya maçı? İlki mi, ikincisi mi? İkincisi yarı final maçıydı, ucunda final vardı ancak ilk maç da başlangıçtı. Ülkedeki neredeyse herkes ilk kez Türkiye'yi Dünya Kupası'nda izliyordu. Hasan Şaş'ın golü, Brezilya'nın çirkin bir şekilde bizi mağlup edişi... Ama en çok Yıldıray'ın olağanüstü pasıyla Hasan Şaş'ın attığı gol. Mağlup da olsak 2002'de yaşadığımız heyecanın ateşini o maç yakmıştı.

2002 Dünya Kupası - Senegal

Mikrofonlarımızı Hırvatistan maçında olduğu gibi yine usta spiker Yalçın Çetin'e uzatalım: “Ümit Davala’yla atağımız sürüyor. Ümit. Orta Ümit’ten İlhan, İlhaaaaaaaaann! Yarı finaldeyiz, yarı finaldeyiz… Dünyanın dört büyük takımı arasındayız! Altın gol altın. Unutulacak bir gol değil bu.”

Tarihimizden tek bir gol seçecek olsak, muhtemelen bu golü seçerdik. Şenol Güneş'in golden sonra sahada koşuşu, Ömer Üründül'ün sevinç anında söylediği “Muazzam bir olay muazzam. Bileğimizin hakkıyla kazandık Yalçın, çok büyük futbol oynadık!” sözleri 2002'yi çok net biçimde özetliyordu.

Euro 2016 Elemeleri - İzlanda

Spikerlerin ikonik sözleri çok önemli. Hafızada yer ediyor. Bu maçı da anlatmak gerekirse Melih Gümüşbıçak'ın cümlesi akıllara gelir: “Selçuk geliyor, gol de geliyor!” Gol geldi, bir sürü değişken lehimize hareket etti ve kendimizi Euro 2016'da bulduk.

Euro 2020 Elemeleri - Fransa

Çok sorunlu bir dönemin ardından yeni Milli Takım, yeni bir yolculuğa çıkmıştı. Grubun Golyat'ı, son dünya şampiyonu Fransa'ya karşı 8 Haziran'da Konya'da 2-0 kazandık, müthiş futbol oynadık. Aslında Türkiye A Milli Futbol Takımı, o gün, yeniden Bizim Çocuklar oldu.

2006 Dünya Kupası Elemeleri (Play-Off) - İsviçre

Sırada hayalkırıklıkları var. Olaylı eşleşmenin ikinci maçı, futbol tarihimizde en iyi oynadığımız maçlar arasında. Ancak yetmedi. Hiç lüksümüz yokken yaptığımız anlık hatalar ve aşırı motivasyonla Dünya Kupası'nın kapısından döndük. Maç öncesinden Alpay Özalan'ın İstiklal Marşı'nı okuma anı, maç sonrasından ise çıkan kavga akıllarda kaldı.

Euro 2004 Elemeleri (Play-Off) - Letonya

2002 Dünya Kupası'nda ve 2003 Konfederasyonlar Kupası'nda üçüncü olan Türkiye'de basın da galiba bu özgüvenle, play-off kurası öncesi “Çek bir Letonya” başlığı atmıştı. “Zayıf” Letonya'yı çektik, tarihimizin en büyük hayalkırıklıklarından birini yaşadık.

Euro 2016 - İspanya

Kötü bir kamp süreci, iyi oynanmayan bir Hırvatistan maçında sonra İspanya karşısında adeta dağıldık. Tribünde özellikle Arda Turan'a yöneltilen tepkiler, İspanyol taraftarların Arda'yı alkışlaması, Barcelona ve Atletico Madrid oyuncularının Arda'yı teselli etmesi... Doğacak büyük krizin belki de gözle görünür ilk işareti İspanya karşısındaki hezimet oldu.

Euro 2004 Elemeleri - İngiltere

İyi oynadık, iyi mücadele verdik ancak 0-0 bitti. Alpay Özalan'ın penaltı kaçıran Beckham'a bağırması ve Rüştü Reçber'in orta sahada Dyer'ın korku dolu bakışları arasında röveşataya kalkması hatıralara kazınan anlar oldu. İngiltere'ye attığımız ilk gol Euro 2004 kapısını açabilirdi. Olmadı. İlk golü atmak 2016'da mevcut kadronun yıldızlarından Hakan Çalhanoğlu'na nasip oldu.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber