MHP'nin 100 maddelik yeni anayasa önerisinin maddeleri neler?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin 100 maddelik yeni anayasa önerisinin metninin tamamalandığını açıkladı. Peki, MHP'nin yeni anayasa önerisinin maddeleri neler?
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin genel merkezindeki basın toplantısında yaptığı açıklamada, 100 maddelik anayasa önerilerinin tamamlandığını duyurdu. Bahçeli, metnin ilk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti ile paylaşılacağını söyledi.
Peki, MHP'nin yeni anayasa önerisinin maddeleri neler? MHP 100 maddelik yeni anayasa önerisinin tüm maddeleri belli oldu mu? Bahçeli, metnin tamamının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti ile paylaşılmasının ardından diğer partiler ve kamuoyu ile paylaşılacağını belirtirken, bazı önemli düzenlemeler içeren maddeleri ise açıkladı.
MHP'NİN YENİ ANAYASA TEKLİFİ MADDELERİNİN BAZILARI
- Başlangıca, “Allah’ın lütfu, kardeşlik ruhu ve vatan sevgisiyle varlık bulmuş biz Türk Milleti” düsturu ile giriş yapılmıştır.
- Devletin genel esasları ilk beş maddede düzenlen, “Devletin şekli ve nitelikleri” aynen korunarak birinci maddede ele alınmış, maddenin son fıkrasında “Bu madde değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez” denilmiştir.
- 4 kısım ve 100 maddeden oluşmaktadır. Kısa yada uzun bir anayasa değil, kaliteli temel hukuk anlayışı ile çatısı örülmüştür. Anayasa başlangıcı Türk milletinin ortak değerlerini kucaklayan bir anlayışla yazılmıştır.
- Devletin genel esasları ilk 5 maddede yer alanlar tek maddede birleştirilmiş ve 'Bu madde değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez' yazılmıştır.
- Hakları düzenleyen tüm maddelerdeki sınırlama sebepleri kaldırılmıştır. Anayasanın 3. kısmında 3 bölüm halinde yasama, yürütme ve yargı başlıklarıyla düzenlemiştir.
- TBMM Başkanı'na tarafsız konumuyla siyasi krizlerin çözümünde arabuluculuk işlevi eklenmiştir.
- Milletvekillerinin dokunulmazlığı ile düşme sebebine dair belirsizlikler onarılmıştır.
- Başkanlık sistemi yeni anayasa sistemi ile kurumsal yapıya kavuşturulmuş, Başkanlık ile birlikte 2 başkan yardımcısı seçilmesi şeklinde belirlenmiştir. Başkanlık Kabinesi önerisi getirilmiştir.
- Yargı organlarının yapılanmasına yargı ayrılığı sistemi devam ettirilmiş, Anayasa Mahkemesi özel bir statüde düzenlenmiş, siyasi parti kapatma davaları yüce divan adıyla yeni bir mahkemeye verilmiş, yargıya ilişkin üye seçiminde TBMM'nin yetkileri genişletilmiştir.
- Yüksek Mahkemeler başlığı altında Sayıştay ve Yüksek Seçim Kurulu’nun statüsü açıklığa kavuşturulmuş,
- TBMM'nin 100 maddelik anayasa önerisi bir bütün olarak hazırdır.
- İdari yapılanmada il esası korunmuştur.
- Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Kurumu varlığını sürdürmüş, Diyanet İşleri Başkanlığı, Diyanet Kurumu olarak yapılandırılmıştır.
- Liyakat Kurulu kurulması önerilmiştir.
- Türkiye Merkez Bankası anayasal kuruluş haline getirilmiştir.
Kaynak: Haber Global TV