Mezuniyet piyasası, velilerin cebi yanacak

Mezuniyet baloları için hazırlıklar başlarken, fiyatlar ise adeta dudak uçuklatıyor. 150 kişilik bir grubun balo maliyeti ortalama 70 bin TL'den başlarken, fotoğraf çekimi için 20 bin TL, ses sistemi için de 8 bin 500 TL ek ödeme talep ediliyor.

Son Güncelleme:

Eğitim, öğretim döneminin bitmesine sayılı günler kalırken, velileri balo masraflarının korkusu sardı. Geçtiğimiz yıllarda sadece üniversite mezunları için tören yapılırken artık anaokulu mezuniyetleri için de törenler düzenleniyor. Bu durum ise beraberinde cübbeden elbiseye, fotoğraf çekiminden, eğlence etkinliklerine kadar pek çok masraf kalemi anlamına geliyor.  Bu yıl mezun olacak öğrencilerin, okullarından kiralayacakları cübbe ve kep fiyatları ortalama 300 TL'den başlayıp bin 500 TL'ye kadar yükselirken, söz konusu materyalleri satın almak isteyenlerin iki katı fazla ücret ödemesi gerekiyor.

BAŞAKŞEHİR'DE 300 TL 

İstanbul'daki mezuniyet tören ve balo fiyatları ise hem okul hem de semtine göre değişiyor. Başakşehir'deki bir ilkokulun bahçesinde yapılacak olan tören için öğrenci başına 300 TL talep edilirken, bu fiyata 2 yetişkinin dahil olduğu belirtiliyor. Mezuniyete daha fazla aile üyesinin katılması durumunda ise kişi başı 300 TL ödenmesi gerekiyor. Törene biletsiz gelen kişilerin ise alana giremeyeceği kesin bir dille belirtiliyor.

Mezuniyet cübbeleri ilkokullarda 300 TL'den kiralanırken, üniversitelerde bin TL'ye varan rakamlar talep ediliyor.

BAĞCILAR'DA 500 TL

Lise ve üniversite mezuniyetlerinde ise öğrenciler, törenden sonra baloya gitmeyi tercih ederken fiyatlar da organizasyonun içeriğine göre değişiyor. Kayaşehir'deki bir ortaokul mezuniyetinde içecek dahil 800 TL fiyat talep edilirken, Bağcılar'da bulunan bir ilkokulda ise kep, cübbe ve toplu sınıf fotoğrafı için velilerden 500 TL isteniyor. Bahçelievler'de ise bir ortaokul mezuniyet töreni için istenen rakam ise 400 TL. 

70 BİN TL İSTİYORLAR

İstanbul'da bulunan bir organizasyon firması yetkilileri 150 kişilik grup için ortalama 70 bin TL isterken, 250 kişilik ekipler için söz konusu fiyatın 50 bin TL olacağı bilgisi veriliyor. 70 bin TL'lik fiyata nelerin dahil olduğunu sorduğumuzda ise, "sandalyelere istenilen renkte tül bağlanacağını, çiçekli bir yürüyüş yolu bulunduğunu, balon ve sunumun da pakete dahil olduğu" bilgisi veriliyor. 

Öte yandan balo organizasyonu için istenen ücretlere, müzik sistemi ve DJ fiyatlarının dahil edilmediği bilgisi de verilirken, sadece ses sistemi kurulumu için ekstra 15 bin TL talep ediliyor. Organizasyon yetkilisi Ali G. kamera ile video çekimi için de 20 bin TL, talep ettiklerini dile getiriyor.

Balolar mezuniyet törenlerinin en önemli masraf kalemi.

ANİMASYON EKİBİ 

Öte yandan mezuniyet töreni düzenlenen anaokullarında ise öğrenci velileri ise animasyon ekibi, mısır patlatma aleti ile pamuk şekeri makinesi gibi taleplerde bulunuyor. Bu makineler ise personeli ile günübirlik ortalama 5 bin TL'ye kiralanıyor. Tüm bu kalemler toplanarak öğrenci sayısına bölünürken, kişi başı rakam tespit ediliyor.

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber