Mevlüt Çavuşoğlu panele damga vurdu! Moderatöre 'Türkiye' uyarısı

17’nci Bled Stratejik Forumu’nun “Avrupa’nın içinde kaç Avrupa var?” başlıklı paneline Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu damga vurdu. Çavuşoğlu, panel öncesi İngiliz sunucunun İngilizce 'Turkey' kullanmasına uyarıda bulundu.

Son Güncelleme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Gücün hakimiyeti mi kuralların gücü mü” temalı 17. Bled Stratejik Forumu’nun “Avrupa’da kaç Avrupa var?” başlıklı panelinde açıklamalarda bulundu.

Panele, Bakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares Bueno, Fransa Avrupa İşleri Devlet Bakanı Laurence Boone, Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho, Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, İzlanda Dışişleri Bakanı Thordis Kolbrun, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise ünlü İngiliz sunucu Nik Gowing yaptı.

İKİNCİ KEZ HATA YAPTI

Panelde, Ukrayna’daki son gelişmeler ve Avrupa’nın geleceği gibi konular ele alınırken, Gowing, panelin başında katılımcıları tanıttığı sırada Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na sıra geldiğinde İngilizce “Turkey” ibaresi kullanması sonrası Bakan Çavuşoğlu itiraz ederek ülkenin ismini “Türkiye” olarak düzeltti. Gowing’in aynı hatayı ikinci kez yapması sonrası Bakan Çavuşoğlu yine Gowing’i uyardı.

Bakan Çavuşoğlu’nun Türkiye kelimesinin kullanılmasında gösterdiği hassasiyet ilgi çekerken, uyarıların ardından Gowing’in “Türkiye” ifadesini kullandığı duyuldu.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının başladığı ilk haftalarda müzakere yoluyla çözümün çok daha kolay olabileceğine değinen Çavuşoğlu, “Müzakere edilmiş olan bir çözüm aslında ilk baştaki haftalarda çok daha kolay olabilirdi. Antalya’da bir araya gelmelerini sağladık. Özellikle İstanbul’da bir araya gelmeleri sağladık. Aslında ilk haftalarda dediğim gibi çok daha kolaydı ve şimdi aslında çözüme ulaşabilmek o kadar kolay değil maalesef bazı şeyler değişti. Bizim gerçekten gördüğümüz Bucha’dan gelen tablolardan sonra birçok şey değişti” dedi.

UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Artık Ukrayna-Rusya savaşında şu anda sahada farklı gerçekler olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Ukrayna’nın Donbass bölgesi dışında birçok şehir düştü diyebiliriz. Biz burada barıştan bahsediyoruz ama bunun karşılıklı kabul edilen bir barış olması gerekiyor. Ama aynı zamanda adil bir barışçıl çözüm olması gerekiyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması lazım. Peki şimdi müzakere masasına geri dönebilirler mi? Bu kadar kolay mı? Yeni gerçekler müzakerelerin ilerleyen aşamalarında etkili olacaklar. Kırım ve Donbass’ın statüsü ile ilgili olarak konumları bile değişti” dedi.

İYİ İLİŞKİLERİMİZ VAR

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşında elinden geleni yaptığına dikkat çeken Çavuşoğlu, “Biz elimizden geleni yapıyoruz her iki tarafa da erişimimiz var. Her iki tarafla da hem Rusya ile hem Ukrayna ile iyi ilişkilerimiz var. Şu anda ilkeli bir duruşumuz var. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Ukrayna’ya belki de birçok NATO müttefikinden daha çok destek veriyoruz. Ama aynı zamanda biz Rusya ile de bir diyalog içerisindeyiz. Bu diyalog da meyvelerini veriyor. Bu nedenle bir araya gelmelerini sağladık. Bu tahıl anlaşması işe yaradı” dedi.

Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom’un başkanı ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) başkanın İstanbul’da bir araya geldiğini açıklayan Çavuşoğlu, uzmanların şu an Zaporijya Nükleer Santrali'ne gittiğine değindi.

Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılan ve devam eden müzakerelerin ateşkese ve kalıcı bir barışa gideceğini ümit ettiğini ifade eden Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya devlet başkanları arasında başından bu yana arka planda iletişimin devam ettiğini belirtti.

1.3 MİLYON TON TAHIL TAŞINDI

İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşmasının iyi işleyen bir mekanizma olduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Dün itibariyle 56 gemi 1.3 milyon ton tahılı taşıdı. Rusya’nın bazı endişeleri vardı. Biz bunu da yönetmeye devam ediyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Guterres ile görüşmelerimiz devam ediyor. Aynı zamanda biz Türkiye olarak hiçbir zaman bu ülkelerden tahıl ithal etme ihtiyacında olan bir ülke değiliz. Bazı ithalatımız var ama tahıl açısından kendi kendimize yetiyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mersin'de şarkı söyledi HİSAR-O hava ve füze savunma sistemi hedefi tam isabetle vurdu Uludağ'da kayak yaparken çarpıştılar: 2 yaralı  Denizlerden 5 yılda 245 bin ton çöp toplandı 17.700 liralık haşlanmış yumurta sosyal medyayı salladı Balat’taki cinayetin yeni görüntüleri ortaya çıktı!