Meclis Genel Kurulunda İYİ Parti, HDP ve CHP'nin grup önerileri kabul edilmedi

TBMM Genel Kurulunda, CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri kabul edilmedi.

Son Güncelleme:

TBMM Genel Kurulunda, CHP, HDP ve İYİ Parti'nin gündeme ilişkin grup önerileri REDDEDİLDİ.

Genel Kurulda ilk olarak İYİ Parti'nin "Hayvan üreticilerinin sorunları" ile ilgili verdiği araştırma önergesinin bugün ele alınmasına dair grup önerisi görüşüldü.

İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk, son dönemlerde hayvancılık işletmelerindeki işletme girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle gebe ve damızlık değeri taşıyan dişi hayvanların kesiminde artış görülmeye başlandığını söyledi.

Bunun bir iddia olmadığını Tarım ve Orman Bakanlığının da bunu kabul ettiğini belirten Öztürk, "İktidarın resmi kurumlarından yapılan açıklamalara göre, kağıt üzerinde hayvan varlığının arttığı görülse de boşalan ahırlar ve kesilen hayvan varlığının sağlıklı sayımının yapılmaması hayvancılıkta gerçek politikalar oluşturulmasının önüne geçmektedir. Bu politikaya devam ederseniz yakında ne besicimiz kalacak ne besleyecek hayvanımız. Hayvan yemini de kime yedirirsiniz artık bilemiyorum." ifadesini kullandı.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık, ekonomik krizin en çok etkilediği toplum kesimlerinden birinin de çiftçiler olduğunu kaydetti.

AK Parti iktidarlarının tarım alanını da ranta ve piyasaya açmak için her türlü politikayı uygulayacağını ileri süren Işık, "Gıda tekellerinin önünü açtı, küçük ve orta ölçekli çiftçiliği yok etti." dedi.

"KÖYLERDE ARTIK AHIRLAR BOŞALMIŞ"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AK Parti iktidarları döneminde uygulanan yanlış politikalarla Türkiye'nin tarım alanında büyük bir darbe yediğini, bunun yansımasının hayvancılıkta da görüldüğünü iddia etti.

Gürer, "Hayvan varlığı, bir yılda bir milyona yakın düştü çünkü süt inekleri kesime gitti, yem fiyatlarının artışı karşısında önlemler alınmadı. Gittiğimiz köylerde görüyoruz, artık ahırlar boşalmış ve kırsalda son kalanlar da büyük kentlerde çalışmaya gidiyor; bu, sürdürülebilir bir durum değil." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, son 2 yılda dünyada girdi maliyetlerinin, yem fiyatlarının, mazotun, gübrenin artması nedeniyle çiftçilikte girdi maliyetlerinin büyük bir oranda yükselmesine sebep olduğunu belirtti.

Bu durumdan daha fazla süt üreticiliği yapan çiftçilerin etkilendiğini dile getiren Kılıç şunları kaydetti:

"Süt üretimimizin özellikle aralık ayından sonra eski rakamlarına ulaşacağını, şu anda 2 yıldan sonra ilk defa üreticimizin et-süt paritesi, et-yem paritesi noktasında mutlu olduğunu bilmenizi istiyorum ve hayvan varlığımız da her geçen gün yeniden eski sayılarını yakalayarak artacak. Yirmi yıldır olduğu gibi, yine çiftçimizin yanında olmaya AK Parti devam edecektir."

İYİ Parti'nin grup önerisinin yanı sıra HDP'nin "Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu köyünde meydana gelen olay" ile CHP'nin "Tokat ilindeki işsizlik" konularında verdiği grup önerileri müzakerelerin ardından yapılan oylamada kabul edilmedi.

Kaynak: AA

Sonraki Haber