Maske uyarısında çarpıcı detay: 'Takmazsanız yayılma devam eder, bu kadar basit!'

Pandemi ile hayatımıza giren maskelerden kurtulmak istiyoruz ancak yeni varyantlar ve dünya genelinde toplumsal bağışıklığa ulaşma sürecinin devam etmesi önümüzde engel olarak duruyor. İngiltere'de yapılan bir araştırma ise maske konusunda "kapalı kamusal alanlar" vurgusu yapıyor...

Son Güncelleme:

Koronavirüs ile verilen mücadelede her geçen gün, yaklaşık bir buçuk yıl önce kenara bırakmak zorunda kaldığımız “normal” hayatımıza yaklaşıyoruz. Dünya genelinde ülkelerin aşı programlarının başarısının yanı sıra tedbirler de “normalimizi” raftan indirmemizi sağlayacak.

“Tedbirler” ifadesi ile kastedilenler arasında maskeler de yer almakta. Pandemi ile hayatlarımıza dahil olan maskeleri hem bulmakta hem de onlara önce adapte olmakta zorlandık lakin uzun bir süredir evimizden çıkarken maske takmayı neredeyse hiç unutmuyoruz.

Peki bu süreç ne zaman bitecek? Mezuniyet törenlerinde kep atar gibi maskelerimizi çıkarıp atmak için bir anons mu bekliyoruz?

İlk sorunun cevabı olarak uzmanlar toplumsal bağışıklığa ulaşılmasını işaret ediyor. İkinci soru için ise bir anons gelmeyeceğini söylemek lazım ancak “Maskeleri artık takmasanız da olur” dendiği noktada hızlı bir geçiş olacağını tahmin etmek de güç değil.

Toplumsal bağışıklık noktasına yaklaştıkça maskelerin çıktığını görüyoruz bile. Bilim insanları da açık havada mesafelerin korunması şartıyla maskelerin indirilebileceği yönünde ifadelerde bulunmaya başladı. “Açık havada ve mesafelerin korunması şartıyla” noktasının altını çizmekte fayda var.

'BU KADAR BASİT'

Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırma da bu durumun altını çiziyor. Leicester Üniversitesi'nde görev yapan klinik virolog Julian Tang, “Maske takmazsanız, virüs yayılmaya devam edecektir; bu kadar basit” ifadelerini kullanıyor.

Ülke genelinde vaka sayılarının 50 bine ulaşmasıyla yakın gelecekte yeniden kapanma yaşamamak için tedbirlere devam çağrısı yapılmakta. Bilim insanları yaz boyunca kapalı kamusal alanlarda maske takmaya kesinlikle devam edilmesi gerektiğini önemle vurguluyor.

Toplu taşıma araçları, devlet daireleri, dükkanlar gibi kapalı ve kamusal iç mekanlarda maske takmanın bulaş hızını düşüreceği hatırlatılıyor. Özellikle ülkemiz gibi yazın görece sıcak yaşandığı coğrafyalarda, bu aylarda maske takmak hiç kolay değil ancak maskenin virüsün bulaşmasını ve virüsü bulaştırmayı engelleyeceğini belirten Tang şunları da söylüyor:

“Maskeler iki yönlü çalışır. Bir maske geçişi en az yarı yarıya azaltıyorsa bu da enfekte bir insanın soluduğunda dışarı göndereceği 1000 partikülün 500'ünün maskeden dışarı çıkacağı anlamına gelir. Sonrasında dışarı çıkan 500 partikül de yarı oranda maskeli bir insana ulaşabilecektir ve bu da 250 partikülün geçebileceğini gösteriyor. Yani partiküllerin 4'te 1'i insana ulaşabiliyor. Haliyle bu koruma bulaş hızını düşürecektir. Bu yüzden maskeler çok önemli.”

'TUTARLI BULGULAR VAR'

East Anglia Üniversitesi'nde görev yapan Prof. Dr. Paul Hunter ise bu savı şöyle destekliyor:

“Çoğu çalışma gözleme dayalı ve her türlü önyargıya eğilimli ancak etraflıca bakıldığında maskelerin kullanıcı enfekte ise diğer insanları korumada hem de sağlıklı kullanıcıyı korumada fayda sağladığını gösteren tutarlı bulgular var. Tahminler değişiklik gösteriyor ancak muhtemelen bulaş yüzde 10 ile yüzde 25 arasında bir orana düşüyor.”

Pennsylvania Üniversitesi'nde patoloji bölümünde çalışmalar yapan Emeritus Prof. Dr. Paul Edelstein ise “İyi koruma, çoğunluğun maske takmasını gerektirir. Temel olarak, enfeksiyon oranlarını azaltmak için maske çoğunluk tarafından takılıyor olmalı” diyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, haziran ayının son haftasında Bilim Kurulu toplantısında kendisine yöneltilen “Maskeler ne zaman kalkacak” soruna “En az yüzde 70 aşılamanın olduğu dönem, maskeden kurtuluruz” şeklinde yanıt vermişti.

Yine aynı tarihlerde maske konusunda görüş bildiren İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da aşı programının ilerleme hızına göre yaz ortasından sonra bir gevşeme olacağını ifade etmişti.

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Özbek de geçen hafta başında DHA'ya verdiği demeçte pandemiden sonra da maskelerin kullanılabileceğini söyledi:

“İnsan kalabalığı olan, alışveriş merkezleri, toplu taşıma aracı, toplantı salonları, hava kalitesinin düştüğü, tozlu ve dumanlı yerler, polenlerin yoğun olarak bulunduğu yerler, yakın mesafede konuşmak durumunda kaldığımız zamanlarda kullanılabilir.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: DHA, AA, The Observer

Kaynak: Web Özel

Sonraki Haber