Malatyalı çiftçiden iddia: Elimde bir tondan fazla göktaşı var

Malatya'da yaşayan bir çiftçi, elinde bir tondan fazla göktaşı olduğunu öne sürerek, "En çok göktaşı bulan kişi olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilirim" ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme:

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde yaşayan Mustafa Bulut, yaklaşık bir yıl önce emekli olduğunu ve Fındık Mahallesinde çiftçilik yapmaya başladığını anlattı. Mahalledeki arazide gezerken bulduğu bir taşın ilgisini çektiğini ve bu taşı aracına alarak uzun yıllar yanından ayırmadığını belirten Bulut, bir arkadaşının o kaya parçasının göktaşı olduğunu söylemesi üzerine merakını gidermek için analiz ettirdiğini belirtti. Bulut, analizlerde taşın göktaşı olduğunun saptandığını dile getirerek, daha sonra mahallede benzer taşları aramaya başladığını vurguladı.

"EN BÜYÜK GÖKTAŞLARINDAN BİRİNİ BULDUĞUMU TAHMİN EDİYORUM"

Farklı büyüklük ve ağırlıklarda çok sayıda göktaşı bulduğunu ve hepsinin analizlerini yaptırdığını aktaran Bulut, şunları kaydetti:

"İlk gök taşını yaklaşık 5-6 yıl önce arazide gezerken buldum. Yaklaşık 6 kilogram civarında. Arabaya koydum öyle içinde kaldı. Bir arkadaşım taşı gördü ve bana 'bunu neden gezdiriyorsun, bu göktaşı' dedi. Önce inanmadım, sonra şüphelendim ve taşı eve koydum. Taşı üniversiteye götürdük, oradaki hoca da göktaşı olduğunu söyledi. Zaten buraya yıllar önce göktaşı düştüğü söyleniyordu. Ben de aramaya başladım ve büyük gök taşları buldum. En büyük göktaşlarından birini bulduğumu tahmin ediyorum."

"EN ÇOK GÖKTAŞI BULAN KİŞİ OLARAK REKORLAR KİTABINA GİREBİLİRİM"

Elinde toplamda bir tondan fazla gök taşı olduğunu kaydeden Bulut, "Birkaç ton taş var elimde. İlçemiz rekorlar kitabına girebilir, ben de en çok göktaşı bulan kişi olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilirim. Bulduğum taşların bir tanesini İnönü Üniversitesi Mühendislik Bölümüne hediye etmeyi düşünüyorum, talebeler faydalansın, araştırsın, ilmini geliştirsin" diye konuştu.

"AMERİKA ALIYOR, ŞİMDİ AVRUPA VE ÇİN DE ALIYOR"

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Yunus Önal ise bölgede bulunan taşların analizlerinin yapılması için kendilerine zaman zaman başvuruda bulunulduğunu söyledi. Son olarak Mustafa Bulut'un da kendilerine bir numune getirdiğini, yaptıkları analizlerde taşın göktaşı olduğunu saptadıklarını ifade eden Önal, şöyle devam etti:

"Tabi bunun daha büyük uluslararası laboratuvarlarda analizlerinin yapılması gerekiyor. Göktaşı uzayda milyarlarca yıl önce oluşmuş, uzayda gezen, dünyamızın çekim alanından etkilenerek atmosferi geçerek, yeryüzüne düşen bir malzeme. Atmosferi geçerken yüzeyi binlerce derece sıcaklığa ulaşıyor, önemli olan taşın bileşimi."

Önal, göktaşlarını dünyada birkaç ülkenin satın aldığını ve belli alanlarda kullandığını dile getirerek, "Göktaşlarını daha çok Amerika alıyor, şimdi Avrupa ile Çin de alıyor. 'Göktaşını teknolojide kullanabilecek ürünlere dönüştürebilir miyiz' sorusunun cevabını arıyorlar. Tabii gönül bunların ülkemizde değerlendirilmesini istiyor. Ülkemiz dünyada gök taşlarının düştüğü ülkeler arasında önemli bir nokta. Tabii taşları bulan köylüler için ise iyi bir gelir kaynağı. Tabii bilim insanları için önemli bir malzeme. Uzay teknolojisinde, savunma sanayide ve kimya endüstrisinde göktaşları kullanılıyor. Göktaşı aynı zamanda hammadde kaynağı, içerisindeki çok nadir elementler endüstride kullanılıyor" açıklamasında bulundu.

Kendisine getirilen numunenin analizini yaptığına değinen Önal, "Demir, silisyum, nikel çıktı, bir miktar volfram var. Çok daha detaylı analizlerde içeriği ortaya çıkar" diye konuştu.

Kaynak: AA

Sonraki Haber