Mahir Ünal'dan çok konuşulacak "kiralık vekil" açıklaması

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener'in Ahmet Davutoğlu'nun veya Ali Babacan'ın partileri için "isterlerse vekil veririm" sözlerine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'dan gündeme damga vuracak bir değerlendirme geldi: "Kiralık vekil"

Son Güncelleme:

AK Parti'den ayrılarak Gelecek Partisi adında yeni bir parti ortaya çıkaran Ahmet Davutoğlu'nun partisi hakkında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Ünal yaptığı açıklamalarda dün İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yeni partiye istenildiği takdirde vekil vereceğini ifade etmesiyle ilgili olarak gündeme damga vuracak ifadeler kullandı.

Ünal, "Siyasi oluşumları hayata geçiren toplama kadroların kamuoyu nezdinde de bir karşılığı görünmüyor. AK Parti içinde yeni bir siyasi oluşum hayata geçiremeyip, AK Parti'nin bütünlüğü ve lideri ile kurduğu ilişkiyi bozamayan bir grubun şu anda tam da bu motivasyonla yeni bir siyasal oluşuma gittiklerini görüyoruz. Bu siyasal oluşumun bir toplumsal karşılığının olmadığını görüyoruz. Bir siyasi parti siyasette bir boşluğu doldurmalıdır. Bir karşılığı olmalıdır. Eğer sizin doldurduğunuz boşluk, AK Parti'de aradığını bulamayanların küskünlüğünün karşılığı ise bu bir siyasal hareket değildir. Bu olsa olsa siyasette aradığını bulamayan, küskünlerin bir araya gelerek beraber ağlaşmalarından ibarettir." ifadelerini kullandı.

"KİRALIK VEKİL" SÖZLERİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in "isterlerse vekil veririm" sözlerinin hatırlatılması üzerine de Ünal, şunları söyledi: 

"Türk siyasetinde bir bidat adeta oluşturdular. Bu, 'kiralık vekil' çok çirkin bir ifade farkındayım. Milletin iradesi kimsenin tekelinde değildir. Siz parti içi demokrasiden bahsedeceksiniz, millet iradesinden bahsedeceksiniz. Sonra milletin iradesiyle CHP'den ya da İYİ Parti'den seçilmiş vekilleri kiralayacaksınız. Sonra da diyeceksiniz ki demokrasiyi güçlendirmek için bunu yapıyoruz. Kusura bakmayın, buna kimse inanmaz. Milletin iradesi ile seçilmiş milletvekilleri bir genel başkanın iradesiyle bir yerlere kiralık olarak gönderilmez. Gönderiyorlarmış, hayrını görsünler. İşin siyasal ahlakı, siyasi etiği budur. Milletin sandıkta tecelli etmiş iradesi kutsaldır. O milletin sandıkta tecelli etmiş iradesi, bir genel başkanın talimatı ile bir başka siyasi partiye gönderilmez. Seçmen seçseydi onları seçerdi." 

MERAL AKŞENER NE DEMİŞTİ?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, katıldığı bir televizyon programında "Yeni partilerden birinin genel başkanı sizden 20 milletvekili isterse, verir misiniz?" sorusuna "Elbette 'Evet' derim" yanıtını verdi.

Meral Akşener açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

  "Biz böyle bir yoldan geçtiğimiz için elbette evet derim. Bu durumda kendinizi çok kötü hissediyorsunuz. Birileri size bel bağlamış ki bize bir de büyük bir haksızlık yapıldı. Bizim teşkilatlarımız, kongremiz, her şeyimiz tamamdı. Nitekim o 15 milletvekili de dahil olduktan sonra YSK'nın kararında bütün bunlar olduğu için ve de grubu da olduğu için 'seçime girebilir' dendi. Canımız o kadar yanık ki sonuç olarak ben bunu Sayın Kılıçdaroğlu'ndan nasıl gidip istediysem benden de Sayın Babacan veya Davutoğlu böyle bir talepte bulunduğu zaman elbette evet derim." 

"KİRALIK VEKİL" TARTIŞMASI NEREYE DAYANIYOR?

İYİ Parti'nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) engeline takılmadan 24 Haziran'daki seçimlere girebilmesi için sürpriz bir hamle gelmişti.

CHP'li 15 milletvekili partilerinden istifa ederek İYİ Parti'ye katılmıştı. Böylelikle İYİ Parti'nin Meclis'te grup kurarak, başka şartlara takılmadan 24 Haziran seçimlerine katılmasının ve Genel Başkan Meral Akşener'in cumhurbaşkanlığı adaylığının önü açılmıştı.

Bu gelişmenin üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'nin seçime katılması için İYİ Parti'ye 15 milletvekili vermesini eleştirirken, "kiralık vekil" tartışmalarını başlatmıştı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 'kiralık vekiller' görüldüğünü söyleyen Elitaş, "Görürsünüz, 'düğün için masa- sandalye kiraya verilir' yazısı asılır. CHP de kapısına 'kiralık vekil' yazısı astı. Kılıçdaroğlu, partisinin milletvekilini kiralayan bir genel başkan olarak tarihe geçti" dedi.

Sonraki Haber