Maduro'ya suikast iddiası! Ladin'i öldüren ABD birliği mi sızdı?
ABD Özel Operasyon Birliği Navy SEAL'in Venezuela'ya sızarak Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya suikast planladıkları iddia ediliyor. Latin Amerika'yı çalkalandıran gelişmeye odaklanan küresel istihbarat yayın organları adı geçen birime dikkat çekiyorlar. SEAL ekiplerinin ana görevi "öldürmek/ele geçirmek." Birim adını dünyaya Usame bin Ladin'i öldürerek duyurmuştu.
Venezuela'da üç Amerikalı, iki İspanyol ve bir Çek vatandaşı, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya suikast planladıkları iddiasıyla geçtiğimiz günlerde gözaltına alındılar. Ülkenin İçişleri Bakanı Diosdado Cabello da yaptığı açıklamada Maduro'yu öldürmeye yönelik bir CIA faaliyeti yürütüldüğünü ve tutuklanan iki ABD vatandaşının 'Navy SEALS' olarak bilinen ABD'nin özel operasyon askerleri olduğunu iddia etti. Başta El Kaide terör örgütü eski lideri Usame bin Ladin olmak üzere ABD'nin ana hedefindeki isimleri öldürmesiyle gündeme gelen SEAL'lerin adlarının olayda anılması istihbarat dünyasının da dikkatini çekti.
GİZLİ BİRLİK DEVREDE
İspanya hükümet sözcülüğü ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda ise Venezuela'nın iddialarının şiddetle reddedildiği ifade edildi. Uluslararası istihbarat siteleri ise Güney Amerika ülkesinde öfke yaratan iddiaya ilişkin önemli bir detaya dikkat çekti. Söz konusu iddiada adı geçen özel operasyon grubu, Navy SEAL! ABD'nin başlıca özel operasyon birliği kabul edilen grup dünyanın en elit askeri grubu olarak da biliniyor. SEAL'ler son yıllarda ise ABD'nin hedefindeki tepe isimleri öldürmeleriyle gündeme geliyorlar. SEAL'in en ses getiren operasyonu ise El-Kaide terör örgütü eski lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesi.
EMİRLER BEYAZ SARAY'DAN
Tam 8 ayrı ekipten oluşan Navy SEAL grubu ülkedeki diğer özel operasyon birimlerinden ayrılıyor. Zor, 'çok riskli' değerlendirmesi yapılan ve yoğun gizlilik isteyen görevlerde kullanılan SEAL takımları ormanlık, şehir, açık alan, dağ, buzul, su ve çöl ortamında savaşabilecek şekilde eğitim alıyorlar. 50'den fazla özel askeri ve istihbarat görevini yerine getirebilecek donanıma sahip SEAL takımlarının asıl görevi ise “yüksek seviye hedefleri öldürmek/ele geçirmek ve düşman hattının arkasında istihbarat toplamak” olarak tanımlanmış durumda. SEAL takımları ABD Deniz Kuvvetleri'ne bağlı durumda olmalarına karşın yüksek gizlilik görevlerini doğrudan Beyaz Saray'dan alıyorlar.
HER SAVAŞTA VARLAR
1962 yılından bu yana faal olan SEAL ekipleri bugüne kadar ABD'nin çok sayıdaki savaşında yer aldı. Bunlar arasında Vietnam Savaşı (1964-1975), Grenada'nın işgali (1983), Panama'nın işgali (1990), Birinci Körfez Savaşı (1990), Somali Müdahalesi (1993), Afganistan'ın işgali (2001-2021), İkinci Körfez Savaşı – Irak'ın işgali (2003-2011) ve ABD'nin DEAŞ ile mücadelesi de bulunuyor.
SEAL ekiplerinin Irak Savaşı'nda Saddam Hüseyin'in Baas rejimindeki çoğu tepe ismi yakalayan askeri gruplar oldukları da bilinmekte. Buna karşın SEAL operasyonlarının oldukça büyük bölümünün gizlilik kararı gerekçesiyle kamuoyuna duyurulmadığı biliniyor.
BİN LADİN'İ ÖLDÜREN EKİP
SEAL ekiplerinin adı dünya kamuoyuna en çok ABD'nin 11 Eylül saldırılarından sorumlu tuttuğu ve teröristler listesinde en tepede bulunan isim, El-Kaide terör örgütünün eski lideri Usame bin Ladin'i 2 Mayıs 2011 tarihinde Pakistan'ın Abbottabad kentinde saklandığı güvenlikli komplekste öldürmesi ile gündeme geldi. Neptün Mızrağı Harekatı adı verilen operasyonda bin Ladin, 'SEAL Takımı 6' tarafından ölü ele geçirildi.
ABD HUKUKUNDA YERİ YOK
Peki ABD askerleri kanunlarındaki hangi maddeye dayanarak yabancı devletlerin topraklarında öldürme faaliyetleri gerçekleştiriyorlar? 1981 yılında dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından imzalanan '12333 numaralı Direktif' CIA'in yurtdışında görev yapabilmesini hukuki zemine oturtmakta. 2008 tarihinde ABD eski Başkanı George W. Bush tarafından bu yetki genişletilmiş olsa da direktifler içinde 'öldürme yetkisi' bulunmuyor. Başkan Bush dönemindeki hukuk danışmanları bu direktifleri “suikastleri yasaklayan bir ifade yok” şeklinde yorumluyor. Hukuktaki bu boşluk ise ABD'nin yabancı ülkelerde istihbarat faaliyeti adı altında suikast gerçekleştirmesine imkan tanıyor.
Kaynak: Web Özel